Hva er nøtteallergi? | Allergiguiden
Hva er nøtteallergi?

Hva er nøtteallergi?

Nøtteallergi er en av de vanligste matallergiene, og kan føre til alvorlige reaksjoner – selv ved små mengder.1 Her får du nyttig informasjon om nøtteallergi, symptomer og forebygging.

I dagligtalen omtales for eksempel peanøtter, paranøtter, valnøtter, hasselnøtter og mandler som «nøtter». For allergikere spiller det imidlertid en ganske stor rolle hva som egentlig er nøtt, og hva som ikke er det.2 Blant annet inngår ikke peanøtter i nøttebegrepet, da de defineres som en belgfrukt.2 Det betyr at de som reagerer på andre nøtter ofte kan tåle peanøtter, og omvendt.2

Peanøttprotein er en av de mest hissige matallergener, og den allergien som fører til flest alvorlige reaksjoner i den vestlige verden.3 Forekomsten av matallergi i den vestlige verden har vært stigende de siste tiår, og en regner at cirka fem prosent av barn har allergi mot en eller flere matvarer.4 Vi kan bli allergiske overfor peanøtter og belgfrukter uansett alder, men de fleste får allergien i slutten av barneårene eller som voksen.3

Disse nøttene er i samme familie5

Trenøtter: Hasselnøtter og kastanjer
Stenfrukter: Valnøtter, pekannøtter, mandler
Frø: Cashewnøtter, pistasjnøtter, pinjekjerner
Belgfrukter: Peanøtter
Andre: Paranøtter (brasilnøtter) og sheanøtter ser ut til å være fjernt beslektet

Symptomer

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige.1 Nøtteallergi kan oppstå både som en klinisk allergi og som en kryssreaksjon ved pollenallergi – dette gjelder særlig hasselnøtter, valnøtter, mandler og peanøtter.5 En klinisk allergi varer ofte livet ut.5

Allergikere som spiser nøtter, frø eller belgfrukter får som oftest en reaksjon etter kort tid, vanligvis fra noen minutter opptil en time.6 I noen tilfeller kan det komme etter flere timer.3 De vanligste allergiske reaksjonene mot nøtter og peanøtter er kløe og hevelse i munn og svelg.2 I tillegg kan elveblest og plager fra mage- og tarmsystemet oppstå2, mens noen får rennende nese og øyne ved eksponering.5 Enkelte personer kan reagere alvorlig med anafylaksi som kan være en livstruende reaksjon.2 Dersom man har en anafylaktisk reaksjon med blodtrykksfall, har man det som kalles et anafylaktisk sjokk. Dette må behandles raskt.2

Noen har også en så alvorlig allergi at de kan få kraftige reaksjoner ved støv fra nøtter.2 For andre fører det sjeldent til alvorlige reaksjoner, men kan virke irriterende på luftveiene – som ved symptomer på pollenallergi.5

Hasselnøtt, paranøtt og valnøtt er de hyppigste årsakene til sterke allergiske reaksjoner, utenom peanøtt.7 Mange med peanøtt og/eller nøtteallergi har en kryssallergi, og hasselnøttallergi er ofte et resultat av kryssallergi for bjørkepollenallergikere.7 Det er sjeldent kryssallergien fører til alvorlige reaksjoner, men skal likevel tas på alvor.7

Forebygging

Den eneste behandlingen av matallergi er å unngå det du ikke tåler.3 Du bør også vite hvordan du skal behandle eventuelle reaksjoner, og sørge for å ha fått utskrevet nødvendige medisiner til behandling.6

Dersom du har nøtteallergi er det viktig at du vet hva maten du spiser inneholder.1 Det kan være utfordrende å unngå nøtter i ferdigprodusert mat, da nøtter er en vanlig ingrediens i mange matvarer og retter.1 Sjekk derfor varedeklarasjonen nøye slik at du unngår mat som inneholder nøtter. Dersom du har barn i barnehage eller skole med allergi, kan det være nødvendig med tilrettelegging i hverdagen. Sørg derfor for en god dialog med barnehagen eller skolen.1

En del matvarer er merket med kan inneholde spor av nøtter. Dette betyr at det under produksjon kan ha kommet rester av nøtter i produktet.5 De fleste nøtteallergikere tåler å spise produkter som er merket slik, men det er viktig at man i samråd med lege finner ut om allergiene er så alvorlige at spormengder bør unngås.5

Heldigvis kan du utelate nøtter, frø og belgfrukter, og likevel ha et fullverdig kosthold.6 Blant annet vil kjøtt, fisk, melkeprodukter, korn, frukt og grønnsaker kunne dekke de samme behovene for næringsstoffer.6

Noen kan tåle nøtter som er varmebehandlet – stekt, kokt eller bakt.6 Dette gjelder de som primært har pollenallergi med kryssreaksjon mot nøtter, ikke for de med primærallergi mot nøtter.6 Uansett kan du i de fleste tilfeller bruke vanlige oppskrifter. Eventuelt kan man erstatte nøtter med solsikkefrø, pinjekjerner eller ristede havregryn – avhengig av hva man tåler.6

Les mer om anafylaksi:

Referanser:

1 - LHL, Nøtteallergi, sist oppdatert 13.02.2023

2 - Lommelegen, Allergi for nøtter, mandler, peanøtter, sist oppdatert 11.05.2022

3 - LHL, Allergi mot peanøtter og andre belgfrukter, sist oppdatert 10.08.2022

4 - Oslo Universitetssykehus, Praktisk veileder i håndtering av matallergi, sist lest 11.09.2023

5 - NAAF, Allergi mot nøtter, sist oppdatert 12.02.2023

6 - Helsenorge, Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter, sist oppdatert 11.03.2021

7 - NHI, Allergi eller intoleranse mot nøtter, mandler og frø, sist oppdatert 09.07.2021

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8543