Helårsallergi | Allergiguiden
Helårsallergi

Gode råd mot «helårsallergien»

Én av tre nordmenn opplever allergisymptomer året rundt ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden.1 Dette kan skyldes «helårsallergi» eller kronisk allergi.2 Her får du en oversikt over de vanligste årsakene og noen gode råd mot symptomene.


I motsetning til pollenallergi, som gjør seg gjeldene i pollensesongen, kan «helårsallergi» skyldes allergener som kan opptre året rundt. Typiske årsaker, i tillegg til pollenallergi, er allergi mot pelsdyr og husstøvmidd, enkelte kan også reagere på sporer fra muggsopp.3 Tett og rennende nese, kløende, hovne og rennende øyne, eller luftveisplager er vanlige symptomer.2 Øre-nese-hals spesialist ved Aleris Frogner, Lill Karin Bondø, forteller at slike symptomer lett kan forveksles med en typisk forkjølelse, og at noen derfor kan være allergiske uten å være klar over det.

– Det er ikke alltid så lett å skille mellom forkjølelse og luftveisallergi, men det er noen distinkte forskjeller. En forkjølelse gir vanligvis litt sykdomsfølelse og kan innebære feber. Symptomene går gjerne over etter en ukes tid, og opptrer normalt ikke mer enn to til tre ganger i året, sier Bondø. 

Hun forklarer videre at allergi oppstår når du eksponeres for det du er allergisk mot, og råder alle som opplever symptomer ofte, eller over en lengere periode, til å oppsøke fastlegen eller en spesialist.

– Hos legen kan du ta allergiprøver, og prøvesvarene i kombinasjon med sykdomshistorikk gjør at du kan få stilt riktig diagnose og foreskrevet rett behandling. En underbehandlet allergi kan gjøre at symptomene over tid blir verre. Derfor er det viktig å kartlegge hva du reagerer på slik at du kan ta gode forholdsregler, ser Bondø.

Slik unngår du dyreallergener
Dyrehold inne er ved siden av midd, den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen, og det antas at cirka 15 prosent av befolkningen er allergiske mot pelsdyr.4,5 Det er allergi mot katt som er det mest vanlige, men de aller fleste kjæledyr, som for eksempel hund, hest, minigris og hårløse mus, kan gi allergi.5 Det er ikke selve pelsen, men allergener (proteiner) i dyrenes talg-, spyttkjertler og urin allergikere reagerer på.5 Derfor kan du reagere på alle katte- eller hunderaser, uavhengig av hvordan pels dyret har.6 Det viktigste du kan gjøre for å unngå plager er ifølge Bondø å unngå direkte kontakt.

– Allergikere bør ikke ha kjæledyr i hjemmet, og skal du på besøk til noen som har kjæledyr bør du unngå å klappe dyret. Dersom du likevel kommer i kontakt med kjæledyret bør du vaske hendene godt. Når du kommer hjem kan også det være lurt å ta en dusj og skrifte til helt rene klær, råder Bondø. 

Ifølge henne kan hår, hudceller og spytt fra kjæledyrene feste seg til klær og møbler, og på den måten føre til irritasjon langt utenfor dyrets opprinnelige hjem.

– Allergikere kan derfor bli eksponert for dyreallergener for eksempel på skolen, på jobb eller på bussen, sier Bondø.

Les mer om allergi mot kjæledyr

Et godt inneklima reduserer forekomsten av husstøvmidd
Midd er mikroskopiske edderkoppdyr som typisk finnes i sengetøy, madrasser og tepper hvor det er flass fra mennesker og dyr.4,7 Det antas at cirka 14 prosent av befolkningen har middallergi, og symptomene oppstår ved nærkontakt med midd.4 Midden trives særlig på soverommet, og siden midden liker seg i varmen (25 grader) anbefaler Bondø å sørge for god ventilasjon og lav innetemperatur.4

– Temperaturen på soverommet bør være under 18 grader. Det kan også være lurt å lufte dynen godt før du rer opp sengen. Sengetøyet bør byttes ukentlig og vaskes på 60 grader, da dør midden. I tillegg kan det være lurt å unngå å ha mange puter, tepper og kosedyr på soverommene, sier Bondø.

Andre tiltak for å holde middbestanden nede er å støvsuge sengebunn og madrass ofte, samt å unngå vegg-til-vegg-teppe, som er et yndet oppholdssted for husstøvmidden.7

Se flere middreduserende tiltak her

Se opp for muggsopp i boligen 
Muggsopp er sopparter som finnes i naturen på blant annet kvister, jord og blader.8 Noen arter vokser også innendørs, og trives særlig der det er fuktig.9 Større mengder muggsopp kan påvirke inneklima og føre til allergi eller overfølsomhetsreaksjoner.8,9

– Det finnes mye muggsporer i husstøv, derfor er regelmessig rengjøring og tørking av støv et viktig tiltak. Du bør også sjekke at senga eller sofaen ikke står inntil en kald vegg, da kan det nemlig oppstå fukt og mugg på baksiden av møbelet, sier Bondø. 

Andre fuktige rom i boligen som badet, loftet eller kjelleren kan være utsatt, ifølge spesialisten.

– Muggsoppen kan noen ganger ses med det blotte øyet i form av små brune eller svarte prikker, eller større mørke skjolder. Ofte kan det vaskes vekk ved å bruke litt klorin eller kraftvask, men i noen tilfeller må du få profesjonell hjelp fra et firma for å bli kvitt muggsoppen, sier hun.

Les mer om muggsoppallergi her

Allergimedisiner virker forebyggende
Selv om du er flink til å unngå det du reagerer på, kan det være vanskelig, og i noen tilfeller umulig, å unngå eksponering helt.10 Bondø anbefaler allergikere å bruke medisiner så lenge du eksponeres mot det du reagerer på.

– Allergisymptomer kan begynne som ganske lette symptomer i nesen og etter hvert utvikle seg til å bli mer langvarige og kroniske. Du kan bli trett, få hodepine og konsentrasjonsvansker. Enkelte kan også utvikle astma over tid. Allergimedisiner lindrer symptomer, sier Bondø, før hun avslutter:

– Husk at legen kan hjelpe deg med effektiv behandling tilpasset ditt behov.

Les mer om allergibehandling her 

Referanser:

1 - Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, august 2020

2 - Vitusapotek, Allergisymptomer, sist oppdatert 18.04.2023

3 - Norges Astma- og Allergiforbund, Allergiviten, Annen allergisk rhinitt, «helårsrhinitt», sist lest 13.02.2023

4 - Norges Astma- og Allergiforbund, Middallergi, 16.06.2023

5 - Norges Astma- og Allergiforbund, Dyreallergi, sist oppdatert 15.02.2023

6 - LHL Astma og allergi, Pelsdyrallergi, sist oppdatert 26.08.2019

7 - Norsk Helseinformatikk, Husstøvmidd, sist oppdatert 09.05.2022

8 - Vitusapotek, Muggsoppallergi, sist lest 06.01.2022

9 - Lommelegen, Muggsopp, sist oppdatert 28.05.2019

10 - Norges Astma- og allergiforbund, Hva er allergi?, sist oppdatert 13.02.2023

Se informasjonsfilm om allergener
Loading the player...

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503