Dette lurer allergikere mest på | Allergiguiden.no
Dette lurer allergikere mest på

Dette lurer allergikere mest på

Er du usikker på om du er allergisk, hvilken behandling du bør ha eller om det finnes allergivennlige kjæledyr? Da er du ikke alene. Vi har spurt allergieksperten til Allergiguiden, Sverre Steinsvåg, om hva publikum lurer mest på, og hvilke råd han bruker å gi.

Har jeg allergi?
Mange som tar kontakt med allergieksperten, har plager de tror skyldes allergi. Steinsvåg råder alle som ikke har fått utredning om å oppsøke lege for riktig diagnose og behandling.

– Allergidiagnose settes ved å se på sykdomshistorien din sammen med allergitester. Det finnes ulike behandlinger, og legen kan hjelpe deg med å finne en medisin som er tilpasset ditt behov, sier Steinsvåg, som også er professor ved Universitetet i Bergen og avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus.

Allergieksperten forklarer videre at en del av de som tar kontakt allerede har vært i kontakt med helsevesenet, uten å ha fått svar på hva symptomene skyldes.

– Mange har over tid kjent på diffuse plager som for eksempel hodepine, magesmerter eller kløe, og det kan være svært frustrerende å ikke finne ut hva symptomene skyldes. Dersom du har blitt utredet for allergi, og testene ikke har gitt utslag anbefaler jeg å stole på at det ikke er allergi, og heller prøve å behandle symptomene på best mulig måte, sier Steinsvåg.

Finnes det allergivennlige kjæledyr?
Ifølge Steinsvåg er det mange som lurer på om det er enkelte hunde- eller katteraser som anbefales for allergikere.

– Her må jeg dessverre skuffe mange. Det er nemlig ikke selve pelsen som forårsaker reaksjoner, men allergener (proteiner) i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin. Derfor vil selv hunder og katter som røyter lite eller er helt uten pels forårsake allergi. Noen kan tåle enkelte raser bedre enn andre, men alle hunder og katter produserer potensielt allergifremkallende allergener, sier Steinsvåg.

Han forteller at noen allerede har et kjæledyr som de reagerer på, og derfor lurer på om det finnes løsninger som gjør at de kan beholde sin firbente venn.

– Noen spør om de kan beholde dyret ved å ha det mye ute, vaske ofte eller lignende. Jeg har stor forståelse for at det er vanskelig å måtte omplassere et kjæledyr, men som fagperson er det vanskelig å anbefale noe annet enn å unngå kontakt. Vedvarende eksponering for allergener i hjemmet kan føre til en forverring av allergisymptomene, og økt risiko for astma, forklarer allergieksperten.

Les mer om allergi og kjæledyr her.

Har jeg kryssallergi?
Mange med pollenallergi opplever allergiske reaksjoner ved å spise enkelte matvarer, noe som skyldes at de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteiner i maten.1 Immunforsvaret vårt leser derfor proteinene fra maten feil, og fenomenet kalles kryssallergi.1 Allergieksperten forklarer at han får mange henvendelser fra folk som lurer på om de kan ha kryssallergi, og om det finnes noen god behandling.

– Kryssreaksjoner opptrer gjerne som symptomer i munn og svelg, i form av kløe og hevelser. Andre symptomer kan være hovne lepper som kan stikke og klø, hudreaksjoner som eksem og elveblest, samt mage- og tarmsymptomer, sier Steinsvåg.

Han forklarer at den beste behandlingen er å unngå de matvarene som gir reaksjoner.

– Det er vanlig å reagere på nøtter, rå frukt og grønnsaker. Mange lurer på om allergivaksinasjon kan hjelpe mot kryssreaksjoner, men det ser dessverre ikke slik ut. Vanlige allergimedisiner kan dempe reaksjonene, men den beste behandlingen er å kartlegge hva du reagerer på og unngå dette, sier allergieksperten. 

Se oversikt over hva du kan reagere på her

Bør jeg unngå kortisonsprøyter? 
Kortisonsprøyter er en behandling som brukes i mindre grad enn før, ifølge allergieksperten. Mange spør hvorfor det er slik og om det er farlig å bruke.

– Kortisonsprøyter bør ikke brukes mot pollenallergi fordi bruk over tid kan gi uheldige bivirkninger. Kortisonsprøyter kan nemlig føre til skader på skjelett og benskjørhet, det kan også føre til at vevet på selve stikkstedet dør, noe som kan medføre et lite søkk i huden.2,3 Bruk av kortisonsprøyter kan også påvirke binyrebarken, hvor kroppens eget kortison (kortisol) produseres3, sier Steinsvåg.

Han forklarer at det har kommet nye og mer effektive behandlingsmetoder, som i stor grad har erstattet bruken av kortisonsprøyter.

– Kortisonholdig nesespray kan for mange være effektivt mot pollenallergi. Her er kortisonmengden liten og risikoen for uheldige bivirkninger er lav. Effekten forutsetter at allergikeren bruker sprayen regelmessig hver dag gjennom hele polleneksponeringsperioden, sier Steinsvåg.

Når bør pollenallergikere starte behandlingen?
Mange allergikere lurer også på når de skal starte behandlingen før pollensesongen. Steinsvåg anbefaler å følge med på pollenvarslingen for å kunne planlegge medisineringen.

– For best mulig effekt anbefales det at du begynner med medisiner en uke før pollenspredningen starter. Medisiner skal videre brukes fast så lenge du eksponeres for det du er allergisk mot. Legen kan hjelpe deg med riktig behandling tilpasset dine symptomer, sier Steinsvåg.

Kan jeg få allergivaksine?
Allergieksperten får mange spørsmål om allergivaksinasjon, og påpeker at det generelt er lite kunnskap i befolkningen om dette.

– Allergivaksinasjon har som mål å påvirke kroppens immunforsvar slik at det etter hvert skal tåle de allergenene som du reagerer på. Allergivaksine kan gis av fastlegen og vaksinasjonsprogrammet varer i tre år. For mange har det god effekt, men det er alltid lurt å rådføre seg godt hos legen for å finne den behandlingen som er mest hensiktsmessig for ditt behov, avslutter Steinsvåg.

Referanser:

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8624