AllmennhetHelsepersonell
Irriterte øyne

Røde, kløende og irriterte øyne – vanlige symptomer på allergi

Renner og klør øynene dine? Er øynene røde og øyenlokkene hovne? Da er det svært sannsynlig at du har allergisk konjunktivitt - en allergisykdom som påvirker øynene. Allergisk konjunktivitt er først og fremst vanlig hos personer som har astma eller rhinitt - en allergisykdom som påvirker nesens slimhinner og fører til nysing, tett nese og rennende nese. 

Allergisk konjunktivitt oppstår som regel når et allergen som virvler omkring i luften fester seg i øynenes slimhinner. Når dette skjer, setter det i gang en reaksjon i kroppen som gjør at ulike stoffer (bl.a. histamin) frigjøres, noe som gir de allergiske symptomene. Hvis du har pollenallergi, er plagene sesongbundne, men hvis du er allergisk mot pelsdyr eller midd, kan du ha symptomer som kløende, røde og irriterte øyne året rundt. En del får også papler på innsiden av øyelokket. Symptomene kan forverres av tørre øyne og forurensninger i luften. Allergisk konjunktivitt er gjerne midlertidig og lett å behandle, men hvis plagene ikke går over, kan du be legen din om en henvisning til en øyelege som kan gjøre en ordentlig utredning og eventuelt skrive ut sterkere medisiner. Du må ikke akseptere å måtte gå rundt med slike plager i øynene.

Andre øyeallergier

I sjeldne tilfeller kan øyeallergier bli alvorlige og kroniske. 

Vernaliskonjunktivitt er et eksempel på en alvorlig allergisk konjunktivitt som først og fremst rammer gutter før de når puberteten. De som rammes har konstant kløe og lysfølsomhet i øynene, og sykdommen kan ikke behandles med vanlig allergimedisin. Heldigvis vokser man vanligvis denne sykdommen av seg.

Atopisk keratokonjunktivitt er en annen type øyeallergi som kan føre til alvorlige plager. Dette er en inflammatorisk sykdom som rammer personer med atopisk eksem, og fremstår ved at man får eksem på øyelokkene, kronisk bindehinnekatarr og sår på hornhinnen. Sykdommen debuterer ofte i tenårene.

Alvorlig øyeallergi som ikke behandles ordentlig kan føre til permanent synshemming, så det er viktig at symptomene blir utredet av lege hvis de ikke forsvinner. 

Hvordan behandles øyeallergi?

Den beste måten å unngå øyeirritasjoner på hvis du er allergisk, er å unngå det du ikke tåler og la være å gni deg i øynene. Det er dessuten lurt å unngå røykfulle lokaler, klorbassenger, sminke og det å sitte i trekken. Hvis dette ikke er mulig, finnes det flere allergibehandlinger man kan prøve:

  • Saltvannsoppløsning kan benyttes for å vaske øynene og lindre symptomene.
  • Kalde kompresser og kunstig tårevæske kan benyttes for å skylle bort allergenet fra øyets overflate og kan hjelpe mot milde plager.
  • Antihistamintabletter har gjerne en viss effekt både på kløende øyne og høysnue. Tablettene hjelper i løpet av noen timer. Også nesespray med antihistamin gir effekt på øyesymptomene, og hjelper som oftest i løpet av 15-30 minutter. 
  • Øyedråper som inneholder antihistaminer er et bra alternativ hvis plagene først og fremst kommer fra øynene. De lindrer hurtig og kan benyttes regelmessig. Iblant må man bruke øyedråpene over en lengre periode for å holde allergien under kontroll.
  • Øyedråper med natriumkromoglikat kan bremse den allergiske reaksjonen ved å hindre mastceller i slimhinnen fra å frigjøre histamin. Men kromoner har ikke umiddelbar effekt, så man må ta disse noen dager før man forventer å få plager av f.eks. pollen. Øyedråpene fungerer ved lettere plager. 
  • Kortison kan gis som nesespray eller i tablettform. Kortison demper betennelsen i kroppen og lindrer på den måten allergisymptomene. Nesespray som kun inneholder kortison har ofte ikke så bra effekt på allergiske symptomer fra øynene. Da er det mer effektivt å benytte nesespray som inneholder både antihistamin og kortison som gir effekt på symptomer fra både øynene og nesen.
  • Allergivaksinasjon er en tilvenningsbehandling som innebærer at man får sprøyter med små doser av allergenet man ikke tåler gjennom flere år. Gresspollenvaksine finnes også som tablett. Allergivaksinering blir kun aktuelt hvis man har prøvd andre medisiner og disse ikke har hjulpet.

 

 


mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her