Tett nese allergi | Allergiguiden
Tett nese

Tett i nesen, men ikke forkjølet? Det kan være allergi.

tettnese kan være allergi

Tett nese kan være tungt å slite med - spesielt når symptomene blir langvarige og man er nødt til å puste gjennom munnen ved den minste fysiske anstrengelse. For ikke å snakke om når man skal sove! Det å være tett i nesen blir gjerne forvekslet med å være forkjølet, men hvis du i tillegg til tett nese har gjennomsiktig og tynt snørr som renner, og gjentatte nyseanfall, er det stor sjanse for at du har allergisk rhinitt, eller høysnue. Allergisk rhinitt har økt kraftig de siste årene, og minst 20 prosent av alle nordmenn er nå rammet.1 De fleste som har høysnue, får også plager med kløende, røde og rennende øyne. 

Selv om du ellers er frisk, skal du ikke ignorere din tette nese. Mange opplever tett nese som det mest plagsomme symptomet ved allergi. Det har kanskje størst innvirkning på livskvaliteten  siden man sover dårligere når man er tett i nesen. Sover man dårlig blir man uopplagt dagen derpå, og prestasjon på skole og jobb går ned. Ta kontakt med lege hvis du er usikker på om du er forkjølet eller allergisk - det er viktig å finne ut av hva som er årsaken til din tette nese. En lege kan gjøre en skikkelig allergiutredning og hjelpe deg med å finne behandling som passer deg, hvis det viser seg at du er allergisk. 

Tett nese jevnlig, eller bare iblant?

Hvis det er allergisk rhinitt som er grunnen til din tette nese, har du en betennelse som fører til at nesens slimhinner hovner opp. Allergisk rhinitt kan være sesongrelatert eller vedvarende året rundt, og forårsakes av luftbårne allergener. Bjørke- og gresspollen er den vanligste årsaken til sesongrelatert nesetetthet, men symptomer fra Burot og andre planter forekommer også. Plagene forverres under pollenblomstringen, siden mange allergikere foruten de vanlige symptomene også lider av unormal trøtthet. Helårsrhinitt (kronisk rhinitt) forårsakes ofte av allergi mot pelsdyr eller midd. Det finnes også ikke-allergisk rhinitt, som utløses av tobakksrøyk, parfyme, temperatursvingninger, sterke dufter, luftforurensning og andre miljøfaktorer. Iblant kan tett nese også skyldes at man har brukt vanlig forkjølelsesnesespray for lenge, slik at det får motsatt effekt.2 Gravide kan også få langvarig nesetetthet uten å være allergiske. Det skyldes hormonforandringer som gjør at slimhinnen i nesen hovner opp.3

Behandling av tett nese

Hvis du forgjeves har prøvd vanlige slimhinneavsvellende nesedråper og nesespray mot din tette nese eller har vært tett i flere uker, kan det hende du har symptomer på allergi. Ta i så tilfelle kontakt med legen din, som kan gjennomføre en allergiutredning. Testene som legen gjør kan vise om din tette nese skyldes ikke-allergisk eller allergisk rhinitt, og i så fall hva du er allergisk mot. Begge tilstandene behandles ved at man forsøker å dempe betennelsen og forhindre kroniske plager. Her er noen praktiske råd:

  • Unngå allergenene som utløser plagene dine så godt det lar seg gjøre.

  • Unngå tobakksrøyk.

  • Sov med hodet hevet, f.eks. ved å bruke en ekstra pute. Da letter trykket på slimhinnen i nesen slik at symptomene blir lettere.

  • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å bli kvitt allergener i nesegangen.

  • Les mer om allergisymptomer her:

Referanser:

1. Undersøkelse utført av YouGov på vegne av Allergiguiden, februar 2016

2. Forskning.no, Slik blir du kvitt nesespray-avhengigheten, publisert 03.10.2016

3. Helsebiblioteket.no, Tett nese og forkjølelse hos gravide, sist lest 17.02.2022

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8528