AllmennhetHelsepersonell
Katteallergi

Katt til tross for allergi?

Hver tiende nordmann er allergisk mot katter, noe som betyr at katteallergi er den vanligste formen for pelsdyrallergi i Norge. Katteallergi utvikles ofte i barndommen, og kommer av at kroppens immunforsvar overreagerer mot eggehvitestoffer som utsondres fra kattens urin, spytt, talgkjertler og tråputer. Forskerne vet ikke sikkert hvorfor visse personer utvikler katteallergi mens andre ikke gjør det, men dette handler trolig om en kombinasjon av arv og miljø. En del kan være allergiske mot katter lenge uten å vite om det. 

Alle katter gir fra seg allergener - allergifremkallende stoffer. Hvis man er allergisk, er det best å unngå kontakt med katter. Å unngå katt helt kan derimot være vanskelig, siden allergenene lett fester seg til f.eks. klær og derfor kan spres langt utenfor kattens hjem. Hvis man er katteallergiker, er det godt å vite at det finnes medisiner som kan lindre symptomene. 

Katt trots kattallergi

Symptomer på katteallergi

Katteallergenene spres lett i luften og gir plager når de fester seg i slimhinner i øyne, nese, huden eller lungene. Symptomer på katteallergi er de samme som for hundeallergi og annen pelsdyrallergi:

 • Tett nese
 • Rennende nese
 • Hovne, kløe, røde og rennende øyne
 • Nysing
 • Elveblest
 • Tørrhoste
 • Astma (vanskelig å puste, piping i brystet, unormalt trøtt)

Finnes det "allergivennlige" katteraser? 

Dessverre finnes det ingen pelsdyr som er helt allergifrie. Det allergenet som katter bærer på, er dessuten ganske sterkt. Det er f.eks. 50 prosent høyere risiko for å utvikle pelsdyrallergi fra katter enn fra hunder. Hvor sterkt man reagerer, er individuelt, og det finnes eksempler på allergikere som opplever at de tåler visse katter bedre enn andre. 

Sibirisk katt, ragdoll og rex er raser som iblant sies å være mindre allergifremkallende enn andre. Men generelt sett kan man ikke anbefale en viss rase til personer med allergi, fordi allergennivåene også innenfor samme rase kan variere stort. Hvis du er allergisk, men likevel vil ha katt, er det best å prøve seg frem med ulike raser. Det allmenne rådet er dog å unngå å skaffe seg katt hvis man vet at man er allergisk. 

Behandling mot katteallergi

Den som er allergisk mot katter, skal først og fremst unngå å skaffe seg katt. Hvis du allerede har katt hjemme, er det lurt å diskutere alternativene med en lege. Velger du å leve med katt til tross for allergien, finnes det visse ting du kan gjøre selv for å lindre symptomene:

 • Rengjør nøye og bruk en filtrert luftrenser
 • La ikke katten være på soverommet
 • Vask hendene ofte og unngå berøring av huden ved øynene
 • Unngå berøring av gardiner og møbelstoff
 • Børst og bad katten ofte

Det finnes medisiner mot katteallergi som kan forebygge og lindre symptomer, men de helbreder ikke selve allergien. Lette plager kan behandles med reseptfrie antihistamintabletter og øyedråper. Hvis allergien forårsaker tett nese, kan nesespray med kortison være et alternativ. Derimot hjelper ikke vanlig avsvellende nesepray mot allergi, og den kan faktisk forverre symptomene. Hvis du ikke får tilstrekkelig hjelp av reseptfrie legemidler, bør du ta kontakt med lege som kan gjennomgå behandlingen. Legen kan eventuelt skrive ut reseptbelagte legemidler som er mer effektive enn de reseptfrie. Det er dessuten viktig at du tar kontakt med legen hvis du ikke er sikker på hva som er årsaken til symptomene eller hvis du har astmalignende symptomer. Legen kan da gjøre en allergiutredning og tilpasse behandlingen.

Visse personer får alvorlige problemer med sin katteallergi til tross for at de tar medisin og forsøker å forebygge problemene. I de tilfellene kan det være aktuelt med immunterapi eller såkalt allergivaksinasjon, der hund- eller katteallergener sprøytes inn under huden. Dette kan ha en gunstig effekt på sikt, men forutsetter at det allergifremkallende dyret er fjernet fra allergikerens hjemmemiljø.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her