AllmennhetHelsepersonell
Parfymeallergi

Parfymeallergi – et økende problem

Hvis du blir dårlig av parfyme eller andre duftstoffer, kan det tyde på at du har parfymeallergi. Parfymestoffene er noe vi utsettes for hver dag, f.eks. når vi sitter på bussen, er på jobben eller på skolen. Mange produkter som vi benytter daglig inneholder også parfymer og kjemikalier, som sjampo, såpe, sminke og vaskemidler. De fleste reagerer ikke på disse stoffene, men hvis du har parfymeallergi, kan det hende at du får eksem og andre hudproblemer av vanlige hygiene- og husholdningsprodukter. Personer med astma kan også føle at deres symptomer forverres når de puster inn parfyme, røyk, luftforurensninger og andre sterke dufter. 

Parfymeallergi er en form for kontaktallergi som rammer omtrent 1 prosent av den norske befolkningen - både kvinner, menn og en del barn. Det er et problem som har økt de siste 50 årene, sannsynligvis på grunn av vår vestlige livsstil. I dag er parfymeallergi den nest vanligste formen for kontaktallergi, etter nikkelallergi. Ettersom parfymer og sterke dufter finnes overalt, kan det være vanskelig å unngå dem, og for noen kan allergien i verste fall føre til langvarig sykemelding. 

Symptomer på parfymeallergi

Av de omtrent 2500 parfymestoffene som finnes i dag, er minst 100 av dem allergifremkallende ved hudkontakt. Dessuten er det mange stoffer som ikke er irriterende på egen hånd, men som blir allergifremkallende når de blandes med andre og blir lagret, hvilket ofte er tilfelle med ulike hygieneprodukter. Siden mange parfymer inneholder de samme duftstoffene, utsettes vi for dem om og om igjen hver eneste dag. 

Allergi mot parfyme og kjemikalier fører ofte til hudplager, som f.eks. allergisk eksem. Når det irriterende stoffet kommer i kontakt med huden, innebærer det at man kan få røde, tørre utslett som klør og iblant sprekker og væsker seg. Når blemmene deretter tørker, flasser huden. Symptomenes alvorlighetsgrad kommer an på flere faktorer: Hvor følsom man er, hvor sterkt det allergifremkallende stoffet er og hvor lenge man har vært i kontakt med det. Mange hårfarger inneholder f.eks. flere svært sterke stoffer som kan gi akutt eksem i ansiktet, hårbunnen og på halsen. For frisører kan stoffene føre til alvorlig eksem på hendene. 

Hvis man får i seg stoffet gjennom luften man puster inn, kan symptomene på parfymeallergi ligne plagene som oppstår ved andre typer allergi: nysing, rennende nese, tett nese, øyeirritasjon, kløe i halsen og hodepine. Symptomene kan også sette seg i luftveiene i form av pustenød, pipende pust og tørrhoste. Dette kan skyldes at man også har astma. Men det er ikke alltid parfymeallergi eller astma som ligger bak symptomene. Mange kan i stedet ha en allmenn overfølsomhet (sensorisk hyperreaktivitet) mot parfymer, tobakksrøyk, blomsterdufter og avgasser.

Hvordan behandles parfymeallergi?

Den beste måten å slippe plager av parfymeallergi, er å unngå irritantene. Det kan man gjøre ved å benytte milde og parfymefrie rengjørings- og hygieneprodukter hjemme. Snakk gjerne med ansvarlige personer på jobben eller skolen hvis du selv eller barnet ditt lider av parfymeallergi, slik at de kan gjøre så mye som mulig for å begrense din eksponering for det irriterende stoffet. 

Eksem som forårsakes av parfymeallergi behandles først og fremst med mykgjørende hudkremer. Kremen hjelper ved å regulere fukten i huden og danne en barriere mot det irriterende stoffet. Jo fetere krem du bruker, desto bedre resultat oppnår du. Du skal ikke være redd for å sløse - helst skal huden smøres inn hver dag for at kremen skal være effektiv. 

Iblant kan det bli nødvendig å behandle med kortisonkrem for å dempe betennelsen og lindre kløen. Kremen kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Men hvis dette ikke hjelper innen noen uker, kan du spørre legen din om resept på noe sterkere. Hvis du har alvorlig eksem på hendene, kan det også bli nødvendig å ta kortisontabletter for å bryte den vonde sirkelen. Ikke nøl med å spørre legen din om ulike alternativer - og pass på at du får en behandling som hjelper. 

Kilder:

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Augusti/Nast-vanligast-att-vara-allergisk-mot-parfym/ 

http://www.vetenskaphalsa.se/kontaktallergier-vanligare-an-man-tidigare-trott/ 

http://www.tilia.se/pdf/svensk_pocket_2010.pdf 

http://www.mynewsdesk.com/se/astma-_och_allergiforbundet/pressreleases/doftaemnen-blir-mer-allergiframkallande-naer-de-blandas-813950 

http://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Jag-mar-daligt-av-parfymlukter-Ar-det-en-allergi/ 

http://www.av.se/dokument/aktuellt/kunskapsoversikt/RAP2012_08.pdf 

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Eksem-vad-kan-man-gora-sjalv/ 

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her