Menu
Hva skjer i kroppen ved allergi

Hva skjer i kroppen ved luftveisallergi?

Luftveisallergi skyldes at man blir overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, og pollenkorn fra gress og trær. Men hvorfor blir man plutselig overfølsom mot et stoff som man ikke har reagert på tidligere? Slik fungerer det: 

Kroppens immunforsvar danner normalt antistoffer for å bekjempe virus og bakterier som kan forårsake infeksjoner. Ved allergi kan man si at kroppens immunsystem misforstår og oppfatter de ufarlige allergenene en reagerer på som noe skadelig. Kroppens immunforsvar oppfatter helt enkelt visse stoffer som om de skulle være farlige inntrengere til tross for at det ikke er tilfelle. For å bli kvitt "inntrengeren", setter kroppen i gang en allergisk betennelsesreaksjon.

hva skjer med kroppen når man har en allergisk reaksjon

Ved en allergisk reaksjon

Første gang kroppen støter på det såkalte allergenet, danner kroppen antistoffer mot akkurat det stoffet - men man får ingen symptomer på allergi. 

Neste gang kroppen utsettes for allergenet, starter derimot en allergisk reaksjon i kroppen der antistoffene som ble dannet fører til at ulike betennelsesfremkallende substanser frigjøres.  Et av dem er histamin.

Den allergiske reaksjonen kommer i løpet av et par minutter etter at kroppen har kommet i kontakt med det den er allergisk mot. Ulike celler aktiveres og frigir en rekke substanser som fører til typiske allergiske symptomer som nysing, kløe i øynene og nese samt rennende og tett nese. Reaksjonen starter en kaskade av hendelser og kan føre til at andre celler som forverrer reaksjonen rekrutteres til området.  

Referanser;

Skrevet av ØNH-spesialist, professor, dr. med. Sverre Steinsvåg ved ØNH-avdeling, Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook