Gravid med allergi | allergiguiden
Gravid med allergi

Gravid og allergisk

Hvis du er gravid og har allergi, er det kanskje mye du lurer på. Hvordan påvirkes sykdommen av graviditeten? Kan fosteret skades av allergimedisinene? Finnes det noe man kan gjøre for at barnet ikke skal få allergi? Er det noe annet man skal tenke på?

Når du er gravid, kan du sannsynligvis fortsatt ta allergimedisinen din, men snakk med legen først

Det kan være godt å vite at du i de aller fleste tilfeller kan fortsette å leve som normalt, også under graviditeten. For enkelte kan sykdommen forverres, mens andre ikke merker noe forandring overhodet eller faktisk kjenner seg bedre.

Er du blant de uheldige som fortsatt er sterkt preget i pollensesongen, bør du sannsynligvis fortsette å ta medisinene dine. All medisinering bør skje i samråd med lege, men flere studier viser at de fleste gravide trygt kan ta vanlige allergitabletter, øyedråper og nesespray.1

 

Allergi og graviditet

Tett nese

Allergikere som plages av tett nese, merker iblant at symptomene forverres under graviditeten. Dette skyldes at kroppens organer og vev iblant hovner opp når man er gravid, noe som også påvirker neseslimhinnen. Iblant påvirkes også luktesansen. Hvis du allerede benytter nesespray med antihistaminer og/eller kortison mot din allergiske, tette nese, kan du sannsynligvis fortsette med dette også når du er gravid.1 Men, husk alltid å rådfør deg med lege først.

Hvis du benytter vanlig forkjølelsesnesespray under graviditeten, skal du være nøye med å ikke bruke dem lenger enn hva som står på pakningen. Slik nesespray kan nemlig ved langvarig bruk forverre nesetettheten.2 I stedet for nesespray kan du prøve å heve hodeenden av sengen med noen bøker slik at hodet kommer litt høyere om natten. Allergisk nesetetthet kan også lindres av neseskylling med saltvannsoppløsning. 

Allergivaksinering

En allergivaksinering kan ta fra tre til fem år, og skal ikke startes når man er gravid.3 Snakk med legen din dersom du allerede har startet vaksinasjonsprogrammet før du ble gravid. 

Forebygge allergi hos barnet?

Sannsynligvis er det en kombinasjon av livsstil, miljø og arv som avgjør hvem som får allergi, så derfor er det vanskelig å si hvordan man best kan forebygge sykdommene hos barn. 

Det viktigste du kan gjøre for å beskytte ditt barn mot dårlig lungefunksjon og luftveisproblemer, er å unngå røykfylte miljøer og ikke røyke selv både mens du er gravid og gjennom småbarnsårene.4 Samt tilstrebe et best mulig inneklima.

Amming

Det anbefales å gi barnet morsmelk som eneste næring i de første seks månedene.5 Ammingen bør fortsette hele det første året. Generelt er det ingen grunn til at ammende skal følge spesielle kostråd for å forebygge allergi hos barnet.5 I spesielle tilfeller, når barnet har høy risiko for å utvikle allergi, kan det være hensiktsmessig at mor unngår enkelte matvarer i ammeperioden.5 Dersom mor får spesielle kostråd på grunn av allergirisiko, er det viktig å passe på at rådene sikrer en variert og næringsrik kost.5

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-7724