Allergivennlige juleplanter
Allergivennlige juleplanter

Allergivennlige juleplanter

Kuldeallergi. Kulda kan gi elveblest.
Stuegran, sqarrosa. Foto: Mester Grønn

Blomster er en viktig del av jula, men noen av de tradisjonelle juleplantene er også en kilde til allergiplager.1 Heldigvis finnes det også mange allergivennlige alternativer som skaper like god stemning for juleallergikere.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, er juleplanter som julestjerne, juleglede og svibler den viktigste årsaken til «juleallergi».2 Typiske symptomer er nysing, samt øyne og nese som renner og klør.3 Enkelte kan også oppleve eksem eller forverring av astma.3 Med pollenallergi kan du også kryssreagere på ulike planter og blomster. Dette skyldes at proteinene ligner på hverandre, noe som fører til at kroppen tar feil og utløser en allergisk reaksjon.4

Riktig stemning uten symptomer

Dekorative planter kan ha en positiv innvirkning på oss og skaper trivsel i hjemmet, i tillegg er det hyggelig å gi bort som en gave.3 Kari Brekke, gartner i Mestergrønn, forteller at et generelt råd er å holde seg unna planter med sterk duft og mye pollen.

– Hvite phalaenopis og julerose er allergivennlige og populære alternativer, og passer dersom du ønsker en ren og klassisk stil. Siden plantene er så rene i utrykket kan de fint dekoreres. Etter jula kan du nappe ut pynten, også er plantene fortsatt like aktuelle, sier Brekke.

Allergivennlig juleplante Phalaenopis. Foto: Mester Grønn
Julerose er en allergivennlig juleplante Julerose. Foto: Mester Grønn

Vil du gjerne ha røde planter anbefaler Brekke Calandiva, Ardisia og Anthurium.

– Bruker du disse plantene i en juledekorasjon blir de ekstra fine og kan brukes som en gave eller en julehilsen. Dekorasjoner kan du kjøpe ferdig, men er også lett å lage selv. Kongler, kvister og tørket mose er dekorativt, men husk at det kan være gammelt pollenstøv på kvister og kongler du har funnet i naturen. Dette bør derfor skyldes og tørkes før du tar det med inn i huset, sier Brekke, og legger til:

– Til slutt kan du pynte med vakker julepynt, mose, lerkegrener eller bar. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Røde allergivenlige juleplanter Anthurium. Foto: Shutterstock
Rød allergivennlig juleplante Ardisia. Foto: Shutterstock

Se opp for muggsopp og pollen i juletreet

Juletreet skaper også utfordringer for de med «juleallergi», ifølge undersøkelsen.2 Juletreet kan inneholde muggsopp eller gammelt pollen, og på den måten utløse symptomer blant allergikere.1 Et godt tips er derfor ifølge Brekke å spyle juletreet.

– La juletreet stå ute i boden eller garasjen og tørke før du tar det med deg inn og pynter det. For enkelte vil plastjuletre være det tryggeste alternativet. Det finnes mange alternativer, også store og små varianter av vintergrønt i potte, sier Brekke og legger til:

– Husk å tørke støv av plastjuletre og pynt som har ligget lagret siden i fjor.

Vintergrønne planter

Brekke forteller at vintergrønne planter i potte er blitt veldig trendy de siste årene, og kan være et alternativ til juletreet om du har litt mindre plass i hjemmet.

– Vintergrønt bør på samme måte som juletreet spyles før du tar den med inn. Siden busken står i en potte dør den ikke på samme måte som juletrær i fot, og kan derfor vare i flere år. Blir du lei av å ha busken inne, kan du sette den ut på verandaen eller i hagen etter jula, sier Brekke.

– Hun forklarer at stuegran, sedertre og squerrosa er populære alternativer – spesielt stuegran som har myk bar og drysser ikke.

– Siden vintergrønne planter er lettere å håndtere enn et vanlig juletre, kan den også enkelt flyttes på om du opplever at den likevel gir symptomer, eller om du får besøk av en som er ekstra ømfintlig for duften av granbar.

Riktig behandling

Det viktigste du kan gjøre for å unngå «juleallergi» er å unngå kontakt med det du reagerer på.5 I noen tilfeller kan det være vanskelig å unngå eksponering helt.5 Ifølge Dr. Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin, kan medisiner da være nødvendig.

– Selv om du er flink til å redusere kontakten, kan du bli eksponert for allergifremkallende juletrær, planter og pynt på kjøpesentre, på jobb eller når du skal på julebesøk til venner og familie. Husk at medisiner må brukes i forkant, og fast så lenge du eksponeres for irritanter, sier Østrem og legger til:

– Legen kan hjelpe deg med riktig diagnose og behandling tilpasset dine symptomer.

Allergivennlige planter

Kaktus, orkidé og roser uten duft, flittige lise, palmearter, fuksiaarter, gjøgler, ildtopp, hawaiirose, hortensia, azalea, bladkaktus, stueask, erica, trillingblomster, stuelønn og pasjonsblomst.4

Planter som kan gi allergi

Julestjerne, juleglede, svibel, bjørkefiken, georginer, tulipaner, krysantemum, liljer, amaryllis, nellik og prestekrage.4

Referanser:

1- Norsk Helseinformatikk, Unngå allergi i jula, sist revidert 16.12.2018
2- Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, august 2020
3. Lommelegen, Stueplantene mange reagerer allergisk på, sist revidert 30.03.2021
4- Magasinet Sunnere bolig utviklet av LHL Astma og Allergi, Velg trygge inneplanter og blomster, sist lest 22.10.2021
5-  Vitusapotek, Juleallergi, sist oppdatert 25.11.2022

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503