Tre vanlige spørsmål om allergi
Tre vanlige spørsmål om allergi

Tre vanlige spørsmål om allergi

Lurer du på hva du skal gjøre dersom du har typiske allergisymptomer, men allergitestene viser negativt? Er du usikker på hvilken behandling du bør ha, eller hvordan du kan trene i pollensesongen? Vi har snakket med allergieksperten til Allergiguiden, Sverre Steinsvåg, om hvilke spørsmål som oftest dukker opp hos allergikere. Her får du en oversikt over svarene og hvilke råd han bruker å gi.

Jeg har symptomer, men allergitestene er negative?

Dersom du mistenker at du har allergi, kan du ta en prikktest hos legen, for å kartlegge hva du reagerer på. Dette er en allergitest hvor allergenene prikkes inn i huden, ved at en liten dråpe med ekstrakt fra for eksempel bjørk, gress eller katt, blir lagt på underarmen din.1 I tillegg legges det en dråpe med saltvann for negativ kontroll, og en dråpe med histamin for positiv kontroll.1 Deretter stikkes det et lite hull i huden gjennom dråpen.1 Ifølge allergieksperten er det mange som lurer på hva de skal gjøre dersom de har allergisymptomer, men allergitesten viser negativt.

– Dersom prikktesten er negativ etter 15 minutter er sjansen for at du har allergi veldig liten, men det kan være nyttig å huske på at en negativ prikktest også kan bety at du ikke har blitt testet på riktig allergen. Har du kontinuerlige plager, vil det trolig være noe du reagerer på. Da bør man teste flere allergener, eller vurdere andre type tester, sier Steinsvåg.

Prikktesten kan også påvirkes av allergibehandling.1 Du bør derfor være nøye med å unngå all allergibehandling de siste syv dagene før testing.1

Hvordan vet jeg hvilken behandling jeg bør ha?

Pollenallergi behandles vanligvis med allergitabletter, øyedråper og nesespray. Det er imidlertid mange som lurer på hvilke medikamenter som er best for deres allergi, og hvorvidt det er nødvendig med allergivaksinasjon.

– For å sette i gang allergivaksinasjon er man nødt til å legge ved en hudprikktest eller en blodprøve, som viser at du har allergi. I tillegg må du ha prøvd vanlig allergibehandling og lokale legemidler, før vaksine vurderes, opplyser Steinsvåg.

Det viktigste i behandlingen er å gjøre det du kan for å unngå kontakt med det du ikke tåler.3 Det er også viktig å huske på at pollenmedisinen virker forebyggende.3 Det betyr at du bør starte behandlingen med tabletter og nesespray minst én uke før spredning og fortsette hver dag gjennom hele pollensesongen – selv på dager med lavere spredning og mindre plager.3

– Dersom plagene fortsatt ikke lindres, kan det være lurt å snakke med en lege og vurdere allergivaksinasjon. Ved å se på sykdomshistorikken din, og hvilke symptomer du plages av, kan legen stille riktig diagnose og finne en behandling tilpasset din allergi, sier Steinsvåg. 

Hvordan kan pollenallergien påvirke min respiratoriske evne under trening?

For å fortsette å trene og være fysisk aktiv i hverdagen, er det viktig å ta medisiner som demper allergisymptomene.4 Dersom du har sterke pollenallergisymptomer, bør du droppe treningsøkten og vente til dager med lavere spredning. Steinsvåg forteller at det er mange som lurer på hvordan pollenallergien påvirker treningen, og hvilke løsninger som er best.

– Dersom du ønsker å holde deg fysisk aktiv gjennom våren og sommeren, er det enkelte ting du kan gjøre selv for å redusere plagene. Start for eksempel med en lang og rolig oppvarming – dette åpner luftveiene. Tren roligere i perioden du er mest plaget, og vurder gåturer istedenfor løping. Hvis du ønsker å trene utendørs, bør du sørge for at du gjør det tidlig på morgenen eller på kvelden, når pollenspredningen er minst. Ellers bør du trene innendørs, avslutter Steinsvåg.

Referanser:

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8624