Tett nese allergi | Allergiguiden
Tett nese

Tett i nesen, men ikke forkjølet? Det kan være allergi.

tettnese kan være allergi

Tett nese kan være tungt å slite med - spesielt når symptomene blir langvarige og man er nødt til å puste gjennom munnen ved den minste fysiske anstrengelse. For ikke å snakke om når man skal sove! Det å være tett i nesen blir gjerne forvekslet med å være forkjølet, men hvis du i tillegg til tett nese har gjennomsiktig og tynt snørr som renner og gjentatte nyseanfall, er det stor sjanse for at du har allergisk rhinitt, eller høysnue. Allergisk rhinitt har økt kraftig de siste årene, og minst 20 prosent av alle nordmenn er nå rammet1. De fleste som har høysnue, får også plager med kløende, røde og rennende øyne. 

Selv om du ellers er frisk, skal du ikke ignorere din tette nese. Mange opplever tett nese som det mest plagsomme symptomet ved allergi. Det har kanskje størst innvirkning på livskvaliteten også siden man sover dårligere når man er tett i nesen. Sover man dårlig blir man uopplagt dagen derpå og prestasjon på skole og jobb går ned. Ta kontakt med lege hvis du er usikker på om du er forkjølet eller allergisk - det er viktig å finne ut av hva som er årsaken til din tette nese. En lege kan gjøre en skikkelig allergiutredning og hjelpe deg med å finne behandling som passer deg hvis det viser seg at du er allergisk. 

Tett nese jevnlig eller bare iblant?

Hvis det er allergisk rhinitt som er grunnen til din tette nese, har du en betennelse som fører til at nesens slimhinner hovner opp. Allergisk rhinitt kan være sesongrelatert eller vedvarende året rundt, og forårsakes av luftbårne allergener. Bjørke- og gresspollen er den vanligste årsaken til sesongrelatert nesetetthet, men symptomer fra Burot og andre planter forekommer også. Plagene forverres under pollenblomstringen, siden mange allergikere foruten de vanlige symptomene også lider av unormal trøtthet. Helårsrhinitt (kronisk rhinitt) forårsakes ofte av allergi mot pelsdyr eller midd. Det finnes også ikke-allergisk rhinitt, som utløses av tobakksrøyk, parfyme, temperatursvingninger, sterke dufter, luftforurensning og andre miljøfaktorer. Iblant kan tett nese også skyldes at man har brukt vanlig forkjølelsesnesespray for lenge slik at det får motsatt effekt2. Gravide kvinner kan også få langvarig nesetetthet uten å være allergiske. Det skyldes hormonforandringer som gjør at slimhinnen i nesen hovner opp3.

Behandling av tett nese

Hvis du forgjeves har prøvd vanlige slimhinneavsvellende nesedråper og nesespray mot din tette nese eller har vært tett i flere uker, kan det hende du har symptomer på allergi. Ta i så tilfelle kontakt med legen din, som kan gjennomføre en allergiutredning. Testene som legen gjør kan vise om din tette nese skyldes ikke-allergisk eller allergisk rhinitt, og i så fall hva du er allergisk mot. Begge tilstandene behandles ved at man forsøker å dempe betennelsen og forhindre kroniske plager:

  • Unngå allergenene som utløser plagene dine så godt det lar seg gjøre.

  • Unngå tobakksrøyk.

  • Sov med hodet hevet, f.eks. ved å bruke en ekstra pute. Da letter trykket på slimhinnen i nesen slik at symptomene blir lettere.

  • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å bli kvitt allergener i nesegangen.

  • Antihistaminer i tablettform blir gjerne anbefalt mot allergisk rhinitt, men har begrenset effekt på nettopp tett nese4

  • Nesespray med kortison hemmer betennelsen i neseslimhinnen. Det finnes også nesespray som inneholder både antihistamin og kortison som demper symptomer som kløe, nysing, renning og tetthet i nesen og allergiske plager fra øynene4.

  • Ved behov for rask behandling av alvorlige plager kan man over kortere perioder prøve kortisontabletter hvis annen behandling ikke hjelper4

  • Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der en ikke har tilfredsstillende nytte av vanlig medikamentell behandling4. Behandlingen kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Før behandlingsstart må en gjennom grundige undersøkelser, allergitest og lungefunksjonsvurdering hos spesialist. 

Referanser;

1.       Undersøkelse utført av YouGov på vegne av Allergiguiden, februar 2016

2.       Forskning.no, Slik blir du kvitt nesespray-avhengigheten, publisert 03.10.2016

3.       Doktoronline, Nesetetthet, sist oppdatert 06.05.2015

4.       Norges Astma- og Allergiforbund, Undersøkelse og behandling, sist oppdatert 20.10.2016

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020