Gode tips til deg som er allergisk mot gress | Allergiguiden
Gode tips til deg som er allergisk mot gress

Gode tips til deg som er allergisk mot gress

Gode tips til deg som er allergisk mot gress

En ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden viser at tre av fem med pollenallergi reagerer på gress, og sammen med bjørka er gress den pollentypen som flest reagerer på1. I tillegg blomstrer gresspollen helt fra juni til august, og den lange sesongen påvirker derfor mange gjennom store deler av sommeren2. Heldigvis finnes det råd. Her får du tipsene som kan bidra til en mer allergivennlig sommer. 

Det finnes hele 160 forskjellige gressarter i Norge, og rundt 50 av disse vokser over hele landet2. Timotei og hundegress er de to gressartene som flest reagerer på, men siden alle typer gress er i samme familie vil de fleste være allergiske mot flere andre gressarter3. Gressartene har forskjellig blomstringstid og kryssreagerer med hverandre2. Derfor er det mange som utfordres av symptomer som rennende nese og øyne, nysing og tretthet gjennom store deler av sommeren4,2.  

Spredningen av gresspollen er avhengig av vind og tørt vær5. I tillegg spres vanligvis ikke gresspollen mer enn rundt 100 til 200 meter4, så spredningen er derfor forholdsvis lokal sammenlignet med pollen fra trær som kan spres milevis hvis værforholdene ligger til rette for det6. Den lokale spredningen av gresspollen gjør at du lettere kan unngå eksponering gjennom konkrete tiltak7.

Allergiguidens fem tips mot gresspollen

1.       Legg ferien til områder med liten spredning
Gress er utbredt i hele landet og finnes overalt hvor vegetasjon forekommer7, men heldigvis finnes det også noen områder hvor det normalt er lite spredning av gresspollen. På svaberg ute ved sjøen er det mindre pollenspredning, særlig når det er pålandsvind. Også på høyfjellet er det normalt mindre gresspollen enn i lavlandet2. En tur i fjellheimen eller noen dager ved kysten kan derfor være et deilig avbrekk i gresspollensesongen.  

2.       Unngå direkte kontakt
Er du allergisk bør du helst unngå å oppholde deg i gresskledde områder8. Men skal du likevel til en gresslette, så prøv å unngå direkte kontakt. Ta gjerne med en stol eller noe annet å sitte på, som gjør at du kommer litt opp fra bakken2. I tillegg kan briller ha en beskyttende effekt mot pollenstøvet9.    

3.       Så gressarter som avgir lite pollen
Det finnes mange gode alternativer til gress i hagen. Stein, betong, vannspeil og terrasse er både allergivennlige og praktiske alternativer4. Dersom du likevel ønsker å plante gress kan det være lurt å velge gressfrø som avgir lite pollen8. Svingelarter har beskjeden blomstring og vil derfor spre mye mindre pollen enn de tradisjonelle gressartene3. Blander du i tillegg denne gressarten med kløver blir det mindre gress i plenen og redusert pollenspredning3. Sorten fjellsvingel er en slik svingelart som blomstrer beskjedent og kan bidra til å minimere plagene for deg med gresspollenallergi4.   

Les mer om allergivennlige inne- og uteplanter   

4.       Klipp gresset før det blomstrer
Det er først når gresset blir langt at det begynner å blomstre og avgi pollen, og det er derfor lurt å klippe gresset regelmessig3. Men la gjerne noen andre ta seg av gressklippingen. Er du likevel nødt til å gjøre jobben selv, kan det være lurt å bruke en støvmaske og solbriller, gjerne etterfulgt av en god dusj3. Husk også å vaske klærne så du ikke drar med deg gress inn i huset3.  

5.       Bruk en gressklipper med oppsamler
Dersom du bruker en gressklipper med oppsamler reduserer det spredningen i nærområdet. Unngå også å klippe gresset når det er vått8. Allergenene i gresset er vannløselige, og det gjør at konsentrasjonen av pollen blir høyere når fuktig gress klippes8.   

Les også: Hvorfor blir vi mer allergiske?  

Riktig behandling lindrer symptomene

Gress finnes i store deler av landet7, og selv om du tar alle forholdsregler kan det være vanskelig å unngå all eksponering for pollen10. Derfor er effektive allergimedisiner viktig for å redusere symptomene8. Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, anbefaler å oppsøke legen i god tid slik at du er forberedt til gresspollensesongen.  

– En ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma over tid. Det er derfor viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli foreskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. Det finnes god hjelp å få. Veldig ofte gir en kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt, forklarer Steinsvåg.

Allergimedisinen virker forebyggende og skal brukes regelmessig hver dag gjennom hele den aktuelle sesongen for best mulig effekt, selv på dager med lite eller ingen plager8. Et godt råd er å følge med på pollenvarslingen11. Varslingen gir deg en geografisk oversikt over spredningen av de ulike pollentypene, og gjør at du lettere kan planlegge behandlingen.

Les mer om allergibehandling

Referanser 

1 – Landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Allergiguiden i 2019

2 - LHL Astma og Allergi, Gresspollen blomstrer gjennom hele ferien, sist revidert 09.06.2017

3 - Vitusapotek, Ta kontroll over gressallergien!, sist revidert januar 2019

4 - Norges Astma- og Allergiforbund, Gresspollenallergi, sist revidert 05.06.2018

5 - LHL Astma og Allergi, De vanligste pollenallergiene, sist revidert 09.12.2015

6 - Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om pollenallergi, sist revidert 12.02.2019

7 - Norges Astma- og Allergiforbund, Om gressarter og gresspollen, sist revidert 21.09.2016

8 - LHL Astma og Allergi, Forbered deg på gresspollensesongen, sist revidert 08.05.2019

9 - LHL Astma og Allergi, 10 tips til deg som har pollenallergi, sist revidert 08.05.2019

10 - Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist revidert 12.02.2019

11 - Lommelegen, Gresspollenallergi, sist revidert 08.12.2019

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  04.05.2020