Neseskylling | Allergiguiden
Neseskylling

Neseskylling kan lindre allergi

Hvis du ofte får tett nese, rennende nese eller nyseanfall på grunn av allergien din, kan det være verdt å prøve en neseskylling med saltvann. Å skylle nesen med saltvannsoppløsning er en gammel tradisjon som kan lindre symptomene dine og forebygge plager i de øvre luftveiene.

Neseskyller lindre allergi

Skrevet av professor, dr. med. Sverre Steinsvåg som er overlege ved ØNH-avdelingene, Sørlandet sykehus og Haukeland Universitetssjukehus, og professor ved Universitetet i Bergen

Når man er allergisk, fester allergifremkallende proteiner - såkalte allergener - fra f.eks. pollen, pelsdyr eller midd seg på nesens slimhinne slik at det blir vanskelig for nesen å gjøre jobben sin. Nesen er nemlig ikke bare vårt lukteorgan - den hjelper også til med å filtrere, fukte og varme opp luften vi puster inn. Gjennom neseskylling spyles allergenet bort fra nesens slimhinne og flimmerhår, noe som lindrer den allergiske reaksjonen. En del studier tyder også på at saltvannet har betennelsesdempende effekt. 

Det går ikke an å kurere allergi med neseskylling, men mange opplever at det fører til bedre livskvalitet og færre plager. Det er helt ufarlig å skylle nesen så lenge saltvannet ikke er for sterkt, og det anbefales ofte av leger i tillegg til vanlige allergimedisiner.  

Hvordan gjør man en neseskylling?

Saltvannsoppløsningen kan du lett blande selv. Det kan enten snufses inn fra en krummet håndflate eller sprøytes inn med en vanlig sprøyte uten sprøytespiss. Det finnes spesielle neseskyllere som kan kjøpes på apotek eller internett. Ferdiglaget saltvann kan også kjøpes på apotek. For at slimhinnen i nesen ikke skal bli irritert, skal skyllevannet ha samme saltnivå som kroppen, altså 0,9 prosent. Det får man ved å blande en teskje vanlig bordsalt med en halv liter vann. Det beste er hvis vannet har samme temperatur som kroppen. Hvis man bruker dobbel saltmengde får man såkalt hypertont saltvann. Det har en slimhinneavsvellende effekt i tillegg til at det renser neseslimhinnen. Det er helt ufarlig å forsøke dersom en har en plagsom nesetetthet, men det kan gi en lett sårhet i nesen hos enkelte.  

Slik bruker du en neseskyller:

  1. Bland saltvann i neseskylleren - pass på at saltet løses helt opp. 
  2. Still deg ved et vaskefat og stikk pipen inn i det ene neseboret.
  3. Bøy hodet og overkroppen litt til siden, og la neseskylleren følge med. Pust gjennom munnen og la vannet renne inn i neseboret. Det kan eventuelt komme vann ut av det andre neseboret.
  4. Når omtrent halvparten av vannet har rent gjennom, snyt deg gjennom neseboret du har skylt. Blås forsiktig og støtvis, ikke så hardt at det merkes på trommehinnen. 
  5. Gjenta med det andre neseboret.

Når skal jeg skylle nesen?

En del skyller nesen hver dag for å forebygge, mens andre bare skyller når de har plager. Hvis høysnuen er verst om natten, kan det være lurt å skylle før man går og legger seg. Hvis du skyller regelmessig, er det best å benytte rent salt uten tilsetningsstoffer som jod.

Neseskylling kan hjelpe både ved allergisk snue og vanlig forkjølelse, ved at slim, allergener og bakterier spyles bort og neseslimhinnen fuktes. Også de som jobber i støvete eller røykfylte miljøer kan ha nytte av å skylle nesen med saltvann. Det finnes ingen kjente bivirkninger av neseskylling, men hvis du har en ørebetennelse eller andre problemer med ørene er det best å snakke med legen din først. Spør også legen før du skyller nesen på barnet ditt. 

Saltvannsskylling erstatter ikke tradisjonell allergibehandling med nesespray, men kan gjerne benyttes i tillegg. Skyll i så fall nesen før du tar sprayen, slik at slimhinnen er ren når du sprayer. Start gjerne med skyllingen før plagene er blitt for sterke - da har den nemlig best effekt! 

Innhold på denne siden er skrevet av professor, dr. med. Sverre Steinsvåg som er overlege ved ØNH-avdelingene, Sørlandet Sykehus og Haukeland Universitetssjukehus, og professor ved Universitetet i Bergen.

Les her om allergi her:

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8536