Les mer om allergi
Tips til en allergivennlig feiring

Tips til en allergivennlig feiring

Skal du arrangere bursdag, konfirmasjon, bryllup, barnedåp eller en annen type fest? Da kan det være lurt å ha noen allergivennlige alternativer på menyen, samt velge blomster og pynt som alle gjestene tåler.1,2

Pynt som blomster og kvister kan utløse allergilignende reaksjoner som nysing, hoste og rennende nese og øyne.3 Det er også enkelte som reagerer på ulike matvarer, og eksponering kan føre til hevelse og kløe på leppene og i munnhulen, magesmerter eller diare.4 Heldigvis finnes det råd, og med noen enkle grep kan alle gjestene kose seg.

Velg allergivennlige planter

Blomster og planter frisker opp festlokalet, men styr unna allergi- og irritasjonsfremkallende dekorasjonsplanter som tulipaner, påskeliljer, pinseliljer, julestjerne, krysantemum, bjørkefiken og georginer.3 Roser uten duft, peoner uten duft, orkidé og hortensia er derimot dekorative og allergivennlige alternativer.3 Som hovedregel bør du holde deg til duftfrie planter og blomster.3 Det kan også være lurt å pynte med litt ulike arter for å forhindre stor konsentrasjon av en type plante.3

Les mer om hvilke blomster og planter du trygt kan velge her.

Mange ønsker å dekorere festlokalet med kvister, men dersom kvistene kommer fra pollenproduserende trær, kan dette skape utfordringer for pollenallergikere.5 Kvister med knopper kan nemlig vekkes til live når de tas med inn i varmen.6 En huskeregel er derfor å unngå kvister fra pil, hassel og bjørk, samt å ta bort eventuelle skudd og rakler.5 I tillegg bør du skylle grenene godt og la de tørke et par dager før de tas inn. Da fjerner du støv og soppsporer.5

Kunstige blomster, ballonger, servietter, papirvifter og lyslenker er også fine og allergivennlige alternativer å dekorere med.2

Vær forsiktig med dufter og lys

Duftlys og parfyme kan også utløse allergilignende symptomer på fest, og allergikere som eksponeres for duftstoffer kan oppleve reaksjoner i luftveiene, nese og øyne.7 Enkelte kan også oppleve hodepine og kvalme.7 Det kan derfor være lurt å begrense parfymebruken og andre dufter på festen. I invitasjonen kan du be gjestene unnlate å ta på parfyme, eller du kan annonsere en parfymefri fest.

Stearinlys bør også unngås da det avgir os og partikler som kan virke irriterende på luftveiene og skape problemer for gjester med allergi.8 Som arrangør kan du derfor sikre god og allergivennlig stemning ved å bytte ut levende lys med batteridrevne kubbelys og lyslenker.8

Erstatning av allergener

For at alle skal kunne kose seg med god mat, kan det være lurt å undersøke om noen av gjestene har matallergi. Egg, melk, nøtter og hvete er vanlige matvarer som kan skape reaksjoner.9,10 Det finnes ulike eggerstatninger, som for eksempel «No Egg» eller «Egg Replacer» med samme bindingsevne som egg i bakstverk.10 Økt mengde bakepulver eller avkok fra linfrø kan også bidra til at bakverket henger bedre sammen.10 Melk kan blant annet erstattes med plantebaserte drikker som soya-, havre-, mandel- eller risdrikker. Sistnevnte bør imidlertid ikke gis til barn under seks år.10 Nøtter kan unnlates fra oppskriften, eller erstattes med kjerner eller frø.10 For å unngå hvete er det anbefalt å holde seg til glutenfrie matvarer, slik som teff, amarant, hirse, bokhvete, glutenfri havre og quinoa.10

Allergivennlige søtsaker

Godteri finnes også på mange festbord, men for at alle skal kunne forsyne seg av søtsakene kan det være lurt å ha noen allergivennlige alternativer, som for eksempel skumfigurer, gelegodteri og melkefri sjokolade.11

Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) har også flere gode kakeoppskrifter som egner seg godt på en allergitilpasset meny.12 Under finner du to oppskrifter som kan være gode alternativer i et selskap.

Pavlova uten gluten, egg og melk

Bunn:
  • 2,5 dl vann
  • 2 ts vaniljesukker
  • 8 plater gelatin
  • dl sukker
Vaniljekrem:
  • 2 dl soyamelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss Maizena
  • 2 dl soyafløte
Krem:
  • 3 dl soyafløte
  • 1 ss sukker
Pynt:
  • 400 g jordbær
  • 250 g blåbær
  • Eller annen allergivennlig frukt




Tips: Det er viktig å vente til like før servering med å tilsette krem eller vaniljekrem på marengsen, slik at den ikke blir for bløt.
Slik gjør du:
  • Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter
  • Kok opp vann og sukker i ca. 10 minutter
  • Ta sukkerlaken til side og «vri» opp gelatinplatene fra det kalde vannet og tilsett dem i den varme sukkerlaken
  • Tilsett vaniljesukker og pisk massen til den er lett, luftig og stiv med en kjøkkenmaskin i ca. 10-15 minutter
  • Bruk en frokosttallerken og tegn en sirkel på et bakepapir. Smør bakepapiret godt med olje før du sprøyter ut pavlovaen. Hell massen over i en sprøytepose eller bruk slikkepott og fordel massen i sirkel på bakepapiret. Dette er nok til to kaker, i tillegg til evt. pynt.
  • Stekes på 70-80 grader i 1 ½ - 2 timer (skal ikke sprekke). Skru av ovnen og la marengsen ligge i ovnen til ovnen er avkjølt og marengsbunnen er sprø på utsiden.

Vaniljekrem:
  • Kok opp melken sammen med en snittet vaniljestang
  • Visp sammen Maizena og et par spiseskjeer med kaldt vann. Rør dette til det blir en jevn og klumpfri røre
  • Ta opp vaniljestangen og tilsett maizenablandingen og 1 ss sukker i melken, under stadig omrøring
  • Stivpisk fløte og sukker
  • Bland kremen forsiktig inn i vaniljesausen, slik at du får vaniljekrem
Oppskriften er hentet fra NAAF

Gulrotkake uten egg, melk og gluten

Bunn:
  • 200 g margarin uten melk
  • 4 stk gulrot
  • 0,5 dl eplejuice
  • 3 dl sukker
  • 240 g Toro glutenfri lys melblanding
  • 2,5 ts bakepulver
  • 4 ts vaniljesukker
  • 0,5 ts muskatnøtt
  • 1 ts kanel

Krem:
  • 200 g margarin uten melk
  • 200 g havre smøreost (Obs! Vær oppmerksom på at noen havreprodukter kan inneholde små mengder gluten. Andre alternativer er Tofutti naturell og Violife vegetabilsk kremost)
  • 3 dl melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 stk sitron
Slik gjør du:
  • Smelt margarin og la det bli lunkent
  • Skrell og rasp gulrøttene
  • Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle
  • Rør inn juicen
  • Tilsett margarinet og bland inn sammen gulrøtter
  • Kaken stekes i en rund kakeform (24cm) ved 200 °C i 12-15 minutter. Skal kaken bakes uten egg anbefales det å lage muffins istedenfor kake
  • Kaken/muffinsene avkjøles før servering

Krem:
  • Smelt og avkjøl margarinen
  • Riv skallet og press ut saften av sitronen
  • Rør sammen alle ingrediensene til du får en glatt og jevn krem. Smør kremen godt utover kaken

Pynt kaken med revet gulrot, raspet melkefri sjokolade eller sitronrasp.

Oppskriften er hentet fra NAAF

Legen kan hjelpe deg med riktig behandling

Med allergi er det alltid lurt å unngå det du reagerer på så godt man kan.13 En utredning hos legen kan gi svar på hvilke allergener du bør holde deg unna.13,14 I tillegg kan legen hjelpe deg med behandling tilpasset dine symptomer.14

Ved luftveisallergi kan det i noen tilfeller være vanskelig å unngå eksponering.13 Ifølge Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved øre-nese-hals avdelingen ved Sørlandet Sykehus, kan det da være nyttig med allergimedisiner.

– Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og bør brukes fast så lenge du eksponeres mot det du ikke tåler. En kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, gir ofte svært god effekt ved luftveisallergi, sier Steinsvåg.

Legen oppfordrer også alle som skal arrangere fest til å sette seg godt inn i myndighetenes smittevernstiltak og råd knyttet til koronapandemien.

– Sjekk opp hvilke regler som gjelder når det kommer til antall gjester, avstand mellom gjestene og hygienetiltak. Husk at det kan være lokale forskjeller. På din kommunes nettsider kan du se hvilke regler som gjelder der du bor, avslutter Steinsvåg.

Les mer om forskjellen mellom korona, forkjølelse og allergi.

Referanser:

1. LHL Astma og Allergi, Slik sørger du for en allergivennlig 17. mai-feiring, sist oppdatert 07.05.2020

2. LHL Astma og Allergi, Fest uten nys, sist oppdatert 16.05.2018

3. LHL Astma og Allergi, Velg trygge inneplanter og blomster, sist lest 27.04.2021

4. Norges Astma- og Allergiforbund, Symptomer ved matallergi, sist lest 30.04.2021

5. LHL Astma og Allergi, Velkommen til påsken, sist lest 26.05.2021

6. LHL Astma og Allergi, Allergifri fastelavn, sist oppdatert 28.01.2016

7. Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om parfyme- og duftoverfølsomhet, sist oppdatert 14.10.2020

8. Norges Astma- og Allergiforbund, Visste du at stearinlys kan gjøre gjestene dine syke, sist oppdatert 22.12.2020

9. Lommelegen, De vanligste matallergiene, sist oppdatert 02.08.2021

10. Norges Astma- og Allergiforbund, Erstatning av allergener i kosten, sist oppdatert 08.02.2021

11. LHL Astma og Allergi, Allergivennlig påskeegg, sist lest 30.04.2021

12. Norges Astma- og Allergiforbund, Kaker uten melk, egg, gluten og nøtter, sist oppdatert 04.10.2019

13. Norsk Helseinformatikk, Allergi - en oversikt, sist oppdatert 06.07.2018

14. Norges Astma- og Allergiforbund, Hva er allergi, sist oppdatert 27.04.2021

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  11.11.2020