Stadig flere utfordres av parfymeallergi | Allergiguiden

Gjesteblogger Monica Halland om parfymeallergi

Gjesteblogger Monica Halland om parfymeallergi

Monica Halland artikkel

Det kan virke som at overfølsomhet og allergi mot parfyme har eksplodert. Symptomer knyttet til sterke dufter og lukter hører vi stadig mer om. Spørsmålet er hvorfor?

Skrevet av Monica Halland, sykepleier på Lungeklinikken i Drammen

Først vil jeg forklare de ulike symptomene på parfymeallergi:  

Parfymeallergi gir ofte utslag som hudplager. Det kan oppleves gjennom eksem, eller at huden klør, blir vablete eller rød. Irritert hud får du typisk når huden eksponeres for egenpleieprodukter, som inneholder parfyme. Dette kan være gjennom direkte kontakt med produktet, eller indirekte gjennom klær eller sengetøy som er vasket med parfymert vaskemiddel.

Inhalering av duftstoffer kan også utløse luftveisplager. Dette kan oppleves gjennom rennende nese, tett nese, nysing, kløende øyne og kløende hals. Dette er symptomer som kan minne om en typisk forkjølelse. Dessuten kan astmatikere oppleve at symptomene forverres.

I tillegg til symptomer ved kontaktallergi, er det mange som er overfølsomme mot parfyme og dufter. Er du overfølsom reagerer du på selve lukten. Typiske symptomer på intoleranse er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodeverk.

Stadig flere rammes

På klinikken der jeg jobber opplever vi stadig flere med luftveisproblemer. Allergi er nærmest blitt den nye folkesykdommen. Økt forekomst av parfymeallergi kan ha en sammenheng med hyppig bruk og dårlig merking av egenpleieprodukter. Dessuten kan det være arvelig, og vi ser at risikoen for allergi øker dersom man har allergi i familien. 

Oppsøk legen

Dersom du opplever luftveisplager bør du oppsøke legen din. Hos legen kan du ta en pusteprøve, så sørger legen for at du får riktig diagnose og rett behandling.

Opplever du hudplager er det viktig at du finner ut hvilke stoffer som utløser allergien. Veldig mange opplever at de tåler en krem første gangen, kanskje andre, men så begynner noe å skje. Du blir rød, det klør og huden får vabler. Da er det viktig å ta symptomene på alvor. En lege eller en allergiekspert kan stille riktig diagnose, noe som gjør det lettere å vite hvilke produkter du bør holde deg unna. 

Les innholdsfortegnelsen  

Det som står foran på etiketten på produktet kan være misvisende. Det kan for eksempel stå at en krem inneholder 98 prosent aloe vera, men hvis du snur tuben og leser på innholdsfortegnelsen, så vil du se at aloe vera kommer langt ned på innholdslisten. MI (methylisothiazolinone) er et eksempel på et stoff mange produsenter bruker i produkter for å unngå sopp og bakterievekst. Dette stoffet kan føre til allergiske symptomer på hud, øyne og slimhinner. Derfor er det viktig for deg med parfymeallergi å alltid lese nøye på innholdsfortegnelsen på produktet.  

Vis hensyn!

Vi eksponeres for en rekke dufter i hverdagen. Derfor kan det å ha allergi eller overfølsomhet mot parfyme være veldig hemmende. Skal du handle på taxfree på flyplassen eller på båt må du gå forbi parfymeavdelingen, skal du handle mat må du kanskje gå forbi blomsterbutikken. På kafeer pyntes det med svibler, røkelse og duftlys. Dessuten er det mange som bruker mye og sterk parfyme. Alle disse irritantene kan gjøre det vanskelig for enkelte å gå i selskaper, på kino eller ta offentlig transport. 

Selv om du ikke opplever symptomer knyttet til parfyme, bør du tenke over hvor mye parfyme du bruker, og ikke minst når du skal bruke parfymen. I tette rom som på buss, tog, fly, kino eller teater kan det være lurt å unngå eller redusere bruken av parfymerte produkter.

Dersom du bruker mye parfyme, kan det være en ved siden av deg som ikke har det så lett. Eksponering kan blant annet føre til hosteanfall og oppkast av slim. Det er ikke særlig hyggelig når en er ute blant folk. Dessuten kan eksponering for dufter og parfyme over tid, føre til at du selv utvikler allergi på sikt.

Astma- og Allergiforbundet viser til en undersøkelse hvor hele en av fem plages av andres parfymebruk.1 Dette er ganske mange, og jeg synes alle skal tenke litt på disse tallene når vi skal ut og ferdes blant andre.

Vis hensyn er ett stikkord - det bør alle ta med seg!

 

Referanser:

1 Astma- og Allergiforbundet, https://www.naaf.no/fakta-om-parfyme--og-duftoverfolsomhet/  sist oppdatert 03.03.2023

Gjesteblogginnlegget er skrevet av Monica Halland som står bak bloggen: Astma og allergi. Monica har selv astma og allergi, og jobber mye med luftveisplager i jobben sin som sykepleier på Lungeklinikken i Drammen.

 

 

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503