Stadig flere rammes av parfymeallergi og duftoverfølsomhet | Allergiguiden
Stadig flere rammes av parfymeallergi og duftoverfølsomhet
Stadig flere rammes av parfymeallergi og duftoverfølsomhet¹

ag artikkel

Vi eksponeres for en rekke dufter og parfymer i hverdagen, men dessverre er ikke disse «godluktene» like gode for alle. Stadig flere får symptomer som eksem, luftveisproblemer og forverring av astma knyttet til parfymerte produkter, noe som kan påvirke alt fra jobbhverdagen til sosialt samvær¹.

Parfymeallergi er allergiske reaksjoner på en rekke kjemikalier som har fått fellesbetegnelsen parfyme 1,2. I tillegg til den klassiske parfymen (Eau du Parfum), kan dufttilsatte produkter som såper, hudkremer, deodoranter, kosmetikk og vaskemidler også utløse symptomer3. Utfordringen er at slike irritanter omgir oss overalt i hverdagen - på bussen, på arbeidsplassen og ikke minst på sosiale arrangementer, som for eksempel et julebord, der mange er ekstra sjenerøse med godluktene.  

Symptomer ved parfymeallergi

Parfymeallergi kan gi utslag på hud eller i luftveiene. Typiske hudsymptomer er eksem, rødhet, blemmedannelse, kløe og hevelse3. Slike symptomer kan oppstå gjennom direkte påføring av et parfymert produkt, eller indirekte, ved bruk av klær som er vasket med parfymeholdig vaskemiddel eller skyllemiddel4.

Inhalering av duftstoffer kan utløse irritasjoner i slimhinner, særlig øyne og nese2. Dessuten kan astmatikere oppleve at symptomene forverres4.  

Det er antatt at en til tre prosent av den europeiske befolkningen har hudplager utløst av parfyme og duftstoffer, og at to til fire prosent opplever allergiske symptomer enten i luftveiene eller øynene3.

Flere blir overfølsomme

I tillegg til symptomer ved kontaktallergi, er det stadig flere som hevder at de er overfølsomme for parfyme og dufter. Ifølge tall fra Norges Astma- og Allergiforbund hevder hele én av fem at de plages av andres parfymebruk1. Ved overfølsomhet er det ikke påvist antistoffer mot kjemiske stoffer og det er derfor ikke mulig å teste for duftoverfølsomhet1. Typiske symptomer ved duftoverfølsomhet er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodepine5.

Les mer om: Hva er forskjellen på allergi og overfølsomhet?

Stadig flere utvikler parfymeallergi, og det rammer mennesker i alle aldre6. Dette kan henge sammen med hyppig og uregulert bruk av parfyme i kosmetikk1. Eksponering for de ulike kjemikaliene som finnes i parfymerte produkter kan nemlig trigge både allergi og overfølsomhet samt øke sykdomssymptomer5.

Unngå parfymerte produkter

Den beste måten å redusere symptomene på er å unngå irritanter4. Det finnes mange gode og lett tilgjengelige produkter på markedet som ikke er tilsatt parfyme. Du trenger altså ikke å gi avkall på egenpleien selv om du eller noen rundt deg reagerer på parfyme.

For å finne allergisikre produkter kan det være en fordel å vite hva du reagerer på. Hos legen kan du teste deg for hudsymptomer som kontakteksem7, og med riktig diagnose er det enklere å vite hvilke stoffer og produkter du bør holde deg unna4.  

Les ingredienslisten

Markeringen «parfymefri» kan i noen tilfeller være misvisende. «Parfymefri» betyr kun at ingen stoffer er tilsatt produktet i den hensikt å gi det lukt. Produktet kan likevel inneholde duftstoffer som er tilsatt for å maskere annen lukt eller som et konserveringsmiddel. Derfor bør du alltid lese ingredienslisten for å undersøke om produktet likevel inneholder stoffer du reagerer på4.

Informer de rundt deg  

I tillegg til å unngå parfymerte produkter, kan det være lurt å informere de du omgås i det daglige, om at du reagerer på parfyme. Arbeidsgivere eller lærere på skolen kan regulere parfymebruken på arbeidsplassen, eller oppfordre kollegaer eller medelever til å redusere bruken.

Ved å kutte ned på parfymebruken gir det dobbel gevinst i form av at hver enkelt reduserer egen risiko for å utvikle kontaktallergi, samt bidrar til et bedre inneklima for alle3. Felles ansvar, felles gevinst!

 

Referanser:

1 – Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om parfyme- og duftoverfølsomhet, sist revidert 17.10.2018 

2 – Apotek1, Parfymeallergi, sist revidert mai 2018  

3 – Lommelegen, Mange reagerer på parfyme med irritasjon i luftveier - allergi eller astma, sist revidert 21.07.2018

4 – Folkehelseinstituttet, Bivirkninger av parfyme og duftstoffer, sist revidert 24.04.2015

5 – Norges Astma- og Allergiforbund, Alt helsepersonell bør være parfymefritt!, sist revidert 15.08.2017

6 – Norges Astma- og Allergiforbund, 22. mai arrangerer NAAF og Neutral parfymefri hverdag, sist revidert 21.09.2016 

7 - Norges Astma- og Allergiforbund, Allergiviten, Testing av parfymerintoleranse?, sist revidert 17.12.2007 

 

 

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020