Ikke-medisinske tiltak som bedrer allergien – Allergiguiden
Ikke-medisinske tiltak som bedrer allergien

Ikke-medisinske tiltak som bedrer allergien

Er du allergisk er det godt mulig at du trenger medisiner. Men det finnes også andre tiltak som kan redusere symptomene.

Å unngå det man er allergisk mot er den beste måten å dempe allergisymptomene på.

Forebygging

Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet kan utvikle allergi ca. 40 %. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen ca. 60- 80 %.1

Nyere forskning viser at tidligere råd om forebygging i barneårene ikke har effekt. Det eneste sikre forebyggende tiltaket er å unngå røyking og tobakksrøyk i barnas omgivelser. Amming og variert mat fra tidlig alder er også en fordel.2

Å unngå eksponering for allergener er en effektiv måte å dempe allergisymptomene på.

Om du er allergisk for dyr bør du naturligvis unngå kontakt med dyr. Klærne til de som har dyr kan også inneholde allergener fra dyr.

Noen med luftveisallergi legger ferien til et tidspunkt på sommeren hvor det er lite pollen i luften eller til steder hvor det lite blomstring. Høyt til fjells eller ute ved kysten er det vanligvis mindre pollen enn andre steder. Pollenvarsel og pollenkalender er gode hjelpemidler som du kan bruke når du skal planlegge tid og sted.

Inneklima og renhold

Det er mye som kan påvirke og forverre allergien din, og noen ting er vanskelig å kontrollere, men inneklimaet i din egen bolig kan du faktisk gjøre noe med. Er du plaget av allergi er det en god idé med jevnlig renhold. Har du allergi mot husstøv eller pollen bør gulv og andre overflater vaskes ofte. Du bør skifte sengetøy, håndklær og andre tekstiler som samler støv og pollen jevnlig, men heng ikke klesvasken til tørk ute i pollensesongen.

Har du det varmt inne svever partiklene mer i lufta, så det kan være smart å senke temperaturen så de kan «falle ned» på gulv og andre flater. Du kan gjerne også lufte godt hver dag, men i pollensesongen bør du gjøre det om kvelden eller natten når temperaturene er lavere. Har du balansert ventilasjon trenger du ikke lufte like mye, men husk å bytte filter før og etter pollensesongen.

Neseskylling

Hvis du ofte får tett nese, rennende nese eller nyseanfall på grunn av allergien din, kan det være verdt å prøve en neseskylling med saltvann. Du kan skylle når nesen er plagsomt tett eller du kan skylle ofte for å forebygge.

Her kan du lese mer om hvordan neseskylling virker og hvordan du gjør det rent praktisk.

Les mer om allergi:

Referanser:

1. Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist oppdatert: 13.02.2023

2. Norsk Helseinformatikk, Kostråd for å forebygge allergi, sist oppdatert 08.03.2022

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8536