Anafylaksi | Allergiguiden
Allergisjokk

Anafylaksi – når kroppen overreagerer

anafylaksi allergisjokk

Anafylaksi er i utgangspunktet en reaksjon på en eksponering. Anafylaktiske og anafylaksiliknende reaksjoner vil oppleves svært ubehagelig og truende av den som i det ene øyeblikket er frisk og i velbefinnende, og som plutselig og uten forvarsel i løpet av kort tid blir dramatisk og livstruende syk. Også for pårørende og andre tilstedeværende vil slike hendelser virke skremmende, gjerne forsterket av hjelpeløshet om man ikke på forhånd vet hva som kan og bør gjøres.1

Hva utløser anafylaksi?

Stoffer som er mer sannsynlig å kunne utløse anafylaksi:2

  • Næringsmidler som peanøtter, nøtter, skalldyr, fisk, egg og melk
  • Insektstikk (vepse- og/eller biestikk)
  • Enkelte legemidler, f.eks. antibiotika og allergenekstrakter

Se også epipen.no

Les mer om anafylaksi:

Referanser:

  1. Berstad A.K.H., Storaas T, Hendrik De Pater G et al. Norsk veileder i praktisk anafylaksihåndtering, Den norske legeforening, 2013.
  2. Helsebiblioteket.no, Anafylaktiske reaksjoner, revidert 2019

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022