Anafylaksi | Allergiguiden
Allergisjokk

Anafylaksi – når kroppen overreagerer

anafylaksi allergisjokk

Anafylaksi er i utgangspunktet en reaksjon på en eksponering. Anafylaktiske og anafylaksiliknende reaksjoner vil oppleves svært ubehagelig og truende av den som i det ene øyeblikket er frisk og i velbefinnende, og som plutselig og uten forvarsel i løpet av kort tid blir dramatisk og livstruende syk. Også for pårørende og andre tilstedeværende vil slike hendelser virke skremmende, gjerne forsterket av hjelpeløshet om man ikke på forhånd vet hva som kan og bør gjøres.1

Hva utløser anafylaksi?

En rekke stoffer kan utløse slike anfall, og her er en liste over noen av dem:2

  • Injeksjoner med vaksiner, medisiner eller røntgenkontrastmidler
  • Mat og tilsetningsstoffer
  • Insektstikk
  • Innånding av store doser utløsende stoff, for eksempel mugg

Se også epipen.no

Les mer om anafylaksi:

Referanser:

  1. Berstad A.K.H., Storaas T, Hendrik De Pater G et al. Norsk veileder i praktisk anafylaksihåndtering, Den norske legeforening, 2013.
  2. NHI.no, Allergisk sjokk, anafylaksi, sist revidert 13.04.2023

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8543