
Anafylaksi – når kroppen overreagerer

Anafylaksi er i utgangspunktet en reaksjon på en eksponering. Anafylaktiske og anafylaksiliknende reaksjoner vil oppleves svært ubehagelig og truende av den som i det ene øyeblikket er frisk og i velbefinnende, og som plutselig og uten forvarsel i løpet av kort tid blir dramatisk og livstruende syk. Også for pårørende og andre tilstedeværende vil slike hendelser virke skremmende, gjerne forsterket av hjelpeløshet om man ikke på forhånd vet hva som kan og bør gjøres.1
Hva utløser anafylaksi?
Stoffer som er mer sannsynlig å kunne utløse anafylaksi:2
- Næringsmidler som peanøtter, nøtter, skalldyr, fisk, egg og melk
- Insektstikk (vepse- og/eller biestikk)
- Enkelte legemidler, f.eks. antibiotika og allergenekstrakter
Se også epipen.no
Les mer om anafylaksi:
Referanser:
- Berstad A.K.H., Storaas T, Hendrik De Pater G et al. Norsk veileder i praktisk anafylaksihåndtering, Den norske legeforening, 2013.
- Helsebiblioteket.no, Anafylaktiske reaksjoner, revidert 2019
Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Følg oss på Facebook
Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!