Stadig plaget av forkjølelse? Det kan være allergi! | Allergiguiden
Stadig plaget av forkjølelse? Det kan være allergi!

Stadig plaget av forkjølelse? Det kan være allergi!

Forkjølelse som ikke gir seg? Det kan være allergi

Er du blant dem som stadig går med rennende nese, og tenker at forkjølelsen din aldri slipper tak?¹ Det kan være allergi - noe svært mange ikke er klar over².

Funn fra en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden viser at en tredjedel av Norges befolkning plages av tett og rennende nese hver måned eller oftere3. Allergiske reaksjoner kan minne om en typisk forkjølelse, og symptomene forveksles derfor ofte. Det er med andre ord grunn til å tro at mange av oss går med allergi uten å være klar over det2.

Det å skille mellom allergi og forkjølelse kan være vanskelig2, men en tommelfingerregel er at unge voksne gjerne blir forkjølet to til tre ganger i løpet av et år, og voksne gjerne sjeldnere4. Derfor er det grunn til undring når så mange av oss går med symptomer som nesetetthet og kløe i øyne opptil ti ganger i året eller mer. Mye kan tyde på at behovet for informasjon rundt allergi er stor, mener ekspertene.

Vi har tatt kontakt med avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg for å spørre han om råd. Han kan fortelle oss at helårsallergi er reaksjoner forårsaket av allergener vi omgir oss med hele året, for eksempel fra støvmidd eller pelsdyr. Typiske symptomer er nesetetthet og rennende øyne. Han føyer til at en livsstil med lite D-vitamin, lite kontakt med mikrober som virus og bakterier, samt klimaendringer fører til at stadig flere utvikler allergi. Steinsvåg oppfordrer folk til å oppsøke lege dersom man til stadighet opplever forkjølelseslignende symptomer.

– Går man med tett nese over lengre tid, og man samtidig opplever at nesetettheten forstyrrer søvnen og arbeidskapasiteten, bør man oppsøke lege for en utredning og få stilt riktig diagnose, sier Steinsvåg.

Videre forteller han at legen kan hjelpe deg med å stille riktig diagnose, samt gi deg medisiner tilpasset dine symptomer. Noe som kan redusere plagene og normalisere hverdagen. 

Typiske tegn som kan hjelpe deg å skille allergi fra forkjølelse:

  • Ved allergi kommer nysene gjerne i serier, med mange nys etter hverandre5.
  • I motsetning til allergi vil symptomene ved en forkjølelse normalt gå over etter en uke1.
  • Ved forkjølelse har du gjerne tyntflytende snørr som blir tykkere etter hvert, mens ved allergi er snørret alltid tyntflytende1
  • Det er vanlig med feber når man er forkjølet – et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi1.
  • Ved allergi er det vanlig med røde, kløende øyne eller at det klør i nesen, noe som ikke er typisk ved forkjølelse1.

Kilder:

1 - Apotek1, Forkjølelse eller allergi?, publisert mars 2019  

2 - Norges Astma- og Allergiforbund, Fem tegn på pollenallergi, sist publisert 20.05.2019

3 - Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, februar 2019

4 - Store medisinske leksikon, Forkjølelse, sist revidert 16.10.2018

5 - Vitusapotek, Forkjølelse, Sist oppdatert januar 2019

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022