Kløende og irriterte øyne | Allergiguiden
Irriterte øyne

Røde, kløende og irriterte øyne – vanlige symptomer på allergi

røde rennende blanke øyne allergi

Renner og klør øynene dine? Er øynene røde og øyelokkene hovne? Da kan det skyldes allergisk konjunktivitt (øyekatarr) - en allergisykdom som påvirker øynene.

Allergisk øyekatarr er en tilbakevendende betennelse i øyets ytterste hinne, conjunctiva, på grunn av en allergisk reaksjon.1 Den oppstår etter episodisk eksponering for et allergen (allergifremkallende stoff), og plagene er i de fleste tilfeller sesongavhengige. Sykdommen kan oppstå som akutte anfall eller som perioder med vedvarende plager over dager, noen ganger uker.1 Det er en godartet men plagsom øyesykdom som ikke er noen trussel mot synet.1

Allergisk konjunktivitt oppstår som regel når et allergen virvler omkring i luften og fester seg i øynenes slimhinner. Når dette skjer, setter det i gang en reaksjon i kroppen som gjør at ulike stoffer (bl.a. histamin) frigjøres, noe som gir allergiske symptomer. Hvis du har pollenallergi, er plagene sesongbundne, men hvis du er allergisk mot pelsdyr eller midd, kan du ha symptomer som kløende, røde og irriterte øyne året rundt.1 En del får også papler på innsiden av øyelokket. Symptomene kan forverres av tørre øyne og forurensninger i luften. Allergisk konjunktivitt er gjerne midlertidig og lett å behandle, men hvis plagene ikke går over, kan du be legen din om en henvisning til øyelege som kan gjøre en ordentlig utredning.

Hvordan behandles øyesymptomer?

Den beste måten å unngå øyeirritasjoner på hvis du er allergisk, er å unngå det du ikke tåler og la være å gni deg i øynene. Det er dessuten lurt å unngå røykfulle lokaler, klorbasseng, sminke og det å «sitte i trekken». Hvis dette ikke er mulig, finnes det flere allergibehandlinger man kan prøve:

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8528