Katteallergi | Allergiguiden
Katteallergi

Katt til tross for allergi?

Hver tiende nordmann er allergisk mot katter, noe som betyr at katteallergi er den vanligste formen for pelsdyrallergi i Norge.1 Katteallergi utvikles ofte i barndommen, og kommer av at kroppens immunforsvar overreagerer mot eggehvitestoffer som utsondres fra kattens urin, spytt, talgkjertler og tråputer. Forskerne vet ikke sikkert hvorfor visse personer utvikler katteallergi mens andre ikke gjør det, men dette handler trolig om en kombinasjon av arv og miljø. En del kan være allergiske mot katter lenge uten å vite om det. 
Katt trots kattallergi

Alle katter gir fra seg allergener - allergifremkallende stoffer. Hvis man er allergisk, er det best å unngå kontakt med katter. Å unngå katt helt kan derimot være vanskelig, siden allergenene lett fester seg til f.eks. klær, og derfor kan spres langt utenfor kattens hjem. Hvis man er katteallergiker, er det godt å vite at det finnes medisiner som kan lindre symptomene. 

Symptomer på katteallergi

Katteallergenene spres lett i luften og gir plager når de fester seg i slimhinner i øyne, nese, huden eller lungene. Symptomer på katteallergi er de samme som for hundeallergi og annen pelsdyrallergi.1

  • Tett nese
  • Rennende nese
  • Hovne, røde, kløende og rennende øyne
  • Nysing
  • Elveblest
  • Eksem
  • Tørrhoste
  • Astma (vanskelig å puste, piping i brystet, unormalt trøtt)

Finnes det "allergivennlige" katteraser? 

Dessverre finnes det ingen pelsdyr som er helt allergifrie. Det allergenet som katter bærer på, er dessuten ganske sterkt. Det er f.eks. 50 prosent høyere risiko for å utvikle pelsdyrallergi fra katter enn fra hunder. Hvor sterkt man reagerer, er individuelt, og det finnes eksempler på allergikere som opplever at de tåler visse katter bedre enn andre. 

Generelt sett kan man ikke anbefale en viss rase til personer med allergi, fordi allergennivåene også innenfor samme rase kan variere stort. Det allmenne rådet er å unngå å skaffe seg katt hvis man vet at man er allergisk. 

Behandling ved katteallergi

Den som er allergisk mot katter, skal først og fremst unngå å skaffe seg katt. Hvis du allerede har katt hjemme, er det lurt å diskutere alternativene med en lege.

Det finnes medisiner ved katteallergi som kan forebygge og lindre symptomer, men de helbreder ikke selve allergien. Lette plager kan behandles med reseptfrie antihistamintabletter og øyendråper. Hvis allergien forårsaker tett nese er nesespray med kortison det beste alternativet.2 Derimot hjelper ikke vanlig avsvellende nesespray ved allergi, og den kan faktisk forverre symptomene. Hvis du ikke får tilstrekkelig hjelp av reseptfrie legemidler, bør du ta kontakt med lege som kan gjøre en allergiutredning og tilpasse behandlingen.

Visse personer får alvorlige problemer med sin katteallergi til tross for at de tar medisin og forsøker å forebygge problemene. I de tilfellene kan det være aktuelt med immunterapi eller såkalt allergivaksinasjon.3

Les mer om andre allergityper:

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503