Middallergi | Allergiguiden
Middallergi

Hva er middallergi?

middallergi i sengen eller sengetyøy dyne pute

Middallergi oppstår som oftest allerede i barndommen. Det er anslått at cirka 14 prosent av befolkningen i Norge har middallergi.1 Det er en type allergi som har økt de siste årene, sannsynligvis på grunn av at moderne, energieffektive hus er bedre isolert og dårligere ventilert enn tidligere.

Midd er en underklasse av edderkoppdyr og i slekt med flått. De har åtte bein og mange lever fritt i jord og vann, andre som parasitter på planter og dyr. Ofte blir de ikke lagt merke til fordi de er små. Det er beskrevet over 45.000 arter midd, den mest kjente og plagsomme midden for mennesker er husstøvmidd.2 Midd er vanligst i områder der luftfuktigheten er høy.

Midd lever av hudrester, og trives først og fremst på soverommet der klimaet er gunstig og det finnes mye føde.1 Midd i sengen er ikke et tegn på dårlig hygiene eller manglende rengjøring, bare dårlig ventilasjon eller høy luftfuktighet. Middallergi kan behandles med allergimedisin, akkurat som annen allergi. Valg av medisiner og hvordan de brukes, må tilpasses hvert enkelt individ og avgjøres av legen.

Symptomer på middallergi

Det er middens avføring som kan forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker. På den vanlige husstøvmidden har man funnet et titalls ulike proteiner som forårsaker allergier. Som oftest er plagene verst om natten og morgenen, ettersom det er i sengen man kommer i kontakt med midden. Mengden midd kan øke noe på sensommeren og høsten, men ettersom midden finnes i huset året rundt, er middallergi i motsetning til f.eks. pollenallergi ikke sesongrelatert. Vanlige symptomer på middallergi er: 

 • Kløe i øynene
 • Eksem
 • Tett nese
 • Nysing og rennende nese 

En mer alvorlig reaksjon kan også føre til astmasymptomer som piping i brystet, pusteproblemer og unormal trøtthet. Plagene er verst om natten og morgenen, fordi det er i sengen vi får nærkontakt med midden.3 Ettersom plagene iblant skjules av andre allergier, kan det være vanskelig å oppdage middallergi. For å avgjøre om det er midd som er årsaken til dine symptomer, kan du kontakte lege å få utført en allergiutredning

Kan man forebygge middallergi?

Det er ikke mulig å bli kvitt midd i sengen og på andre steder, men med forebyggende tiltak kan man holde mengden midd nede. I Norge kan disse tiltakene ha større effekt enn i land med fuktigere klima. Først og fremst bør man utbedre eventuelle fuktskader og forbedre ventilasjonen. Fukt er det som bidrar mest til at midden trives, og god ventilasjon hjelper for å holde luftfuktigheten nede. Hvis den relative luftfuktigheten er under 40 prosent, er det vanskelig for midden å formere seg.2  

Middtrekk på madrassen, puten og dynen kan også redusere mengden middallergen man puster inn i løpet av natten, ettersom beskyttelsen lager en barriere mot allergenet. Middtrekkene finnes i flere ulike materialer, og kan i enkelte tilfeller brukes uten laken og putevar. Bruk helst trekk som har dokumentert medisinsk effekt og blir anbefalt av helsevesenet. Et alternativ til middtrekk er å vaske pute og dyne nøye. Midd dør når de vaskes i en time på 60 grader, men for å få bort allergenene er det også viktig at sengeklærne skylles skikkelig.4 Sengetepper, pynteputer og kosedyr som ligger i sengen bør også vaskes. 

Andre middreduserende tiltak:2

 • Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter, for å fjerne midden
 • Skift sengetøy hver uke eller etter behov
 • Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC
 • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper
 • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy
 • Ikke bruk vifteovner e.l. som blåser opp støvet i luften.
 • Kosedyr bør av og til få en omgang i vaskemaskinen på 60 ºC

Hvordan behandles middallergi?

Hvis du til tross for de forebyggende tiltakene har symptomer på middallergi, finnes det hjelp å få. Middallergi kan behandles med allergimedisin, akkurat som annen allergi. Valg av medisiner og hvordan de brukes, må tilpasses hvert enkelt individ og avgjøres av legen.

Les mer om andre allergityper:

Referanser:

1. LHL Astma og Allergi, Allergi mot husstøvmidd, publisert 09.12.2015

2. Norges Astma- og Allergiforbund, Middallergi, sist oppdatert 16.06.2023

3. LHL Astma og Allergi, Allergi mot husstøvmidd, publisert 09.12.2015

4. Norsk Helseinformatikk, Gode råd mot husstøvmidd, sist oppdatert 08.03.2022

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503