Allergi arvelig | Allergiguiden
Er allergi arvelig?

Allergi kan være arvelig

Du kan ikke vite om du kommer til å bli allergisk. Risikoen for å utvikle allergi øker hvis noen i nær familie er allergiske. Noen blir allergiske allerede som barn, mens andre blir allergiske som tenåringer eller voksne. 

Mange blir overrasket når de innser at det er allergi de har fått, og ikke forkjølelse. Derfor kan det være lurt å lære seg forskjellen mellom forkjølelse og allergiske symptomer slik at man får riktig behandling. Du skal f.eks. benytte allergimedisin i stedet for vanlig slimhinneavsvellende nesespray hvis du er allergisk, og det finnes både reseptfrie og reseptbelagte medisiner.

Flicka luktar på blommor och undrar om allergi är ärftligt

Risiko for å arve allergi

Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi ca. 40 %.1 Der begge foreldrene har allergi, er risikoen ca. 60 - 80 %. 

Referanser:

1. Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist oppdatert 13.02.2023

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-7724