Kom pollensesongen brått på? Dette bør du huske på
Kom pollensesongen brått på? Dette bør du huske på

Kom pollensesongen brått på? Dette bør du huske på

Pollensesongen i Norge begynner vanligvis i februar eller mars og kan vare til august. Akkurat når kommer an på været og hvor i landet du befinner deg, men en ting er sikkert: Vi slipper ikke unna.1 Likevel kommer pollensesongen brått på for mange allergikere hvert år, og hele to av tre starter for sent med behandlingen.1

I dag anslås det at omtrent en million nordmenn har pollenallergi, og tallet ser ut til å være økende.2 Pollensesongen følger årstidene og starter tidligere lenger sør enn nord i landet.3 Pollen fra hassel er det aller tidligste, og kan i noen tilfeller forekomme allerede i januar.3 Om sommeren er årsaken som oftest ulike gresspollen.3

– Pollensesongen kommer ofte som julekvelden på kjerringa, og det kan være vanskelig å holde oversikt over når de ulike pollentypene blomstrer, og dermed når man bør starte behandlingen. I tillegg er det mange som tror de er forkjølet når de egentlig er allergiske, sier Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved Sørlandet sykehus og professor ved UiB.

Les også: Pollentypene du reagerer på og når de vanligvis blomstrer

Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden går mer enn én av tre nordmenn stadig med allergilignende symptomer som tett nese og kløende øyne.4 Dette er symptomer som lett kan forveksles med forkjølelse. Derfor kan det være mange som går med allergi uten å være klar over det.

Klassiske symptomer på pollenallergi:2
 • Kløende, tett eller rennende nese
 • Nysing/serienysing
 • Kløende, rennende eller hovne øyne
 • Tretthet og nedsatt konsentrasjon

Det finnes god hjelp å få

Steinsvåg oppfordrer alle med allergisymptomer til å oppsøke lege slik at man kan få riktig diagnose og behandling.

– Allergidiagnose settes ved å se på sykdomshistorikken din, sammen med allergitester. Det finnes ulike behandlinger, og legen kan hjelpe deg med å finne en medisin som er tilpasset ditt behov, sier Steinsvåg.

Det kan være lurt å forberede seg før legetimen, og tenke gjennom disse spørsmålene.5
 • Hvilke symptomer har jeg?
 • Hvor og når kommer de?
 • Hvor lenge varer de?
 • Har jeg opplevd lignende symptomer tidligere, for eksempel på samme tid i løpet av de siste årene?

Dersom du imidlertid vet at symptomene skyldes allergi, er det viktig å huske på at allergimedisiner virker forebyggende.6 De må derfor brukes regelmessig hver dag gjennom hele pollensesongen, selv om symptomene blir borte enkelte dager med lav pollenspredning.6 Sørg for å følge med på pollenvarselet slik at du har oversikt over spredningen i ditt distrikt.

Referanser:

 1. Aftenposten, To av tre starter for sent med allergimedisinen, sist lest 27.02.2023
 2. NAAF, Fem tegn på pollenallergi, sist oppdatert 28.06.2023
 3. Store norske leksikon, Pollenallergi, sist oppdatert 19.09.2022
 4. Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, 2019
 5. LHL, Allergitester og diagnose, sist oppdatert 18.02.2020
 6. NAAF, Behandling av pollenallergi, sist oppdatert 14.02.2023

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8637