Nysing allergi | Allergiguiden
Nysing

Prosit! Kan du ikke slutte å nyse? Da kan du være allergisk

nyser du ofte? kan du være allergisk

 

Grunnen til at vi nyser er at et fremmed stoff har festet seg i nesens slimhinner og gjort dem irriterte og betente.1 Nysing er nesens måte å kvitte seg med de fremmede stoffene som støv, slim og allergener. Det er vanlig at kroppen reagerer med nysing i forbindelse med forkjølelse, men hvis du får nyseanfall ofte, og nyser uvanlig mange ganger på rad, kan det faktisk dreie seg om allergi.1

Hvis nysingen din skyldes allergi, har du trolig andre symptomer som rennende nesetett nese og irriterte og kløende øyne. Over 70 prosent av alle allergikere har symptomer fra både øyne og nese.2 Hvis du nyser ofte, men ikke er forkjølet, er det viktig å ta plagene på alvor. Hvis symptomene skyldes allergi, betyr det nemlig at du har en betennelse i nesens og svelgets slimhinne. Ofte er også luftrørene påvirket, noe som gir astmasymptomer.3 Ta kontakt med en lege som kan gjøre en allergiutredning og foreskrive en behandling tilpasset dine symptomer. Du skal ikke akseptere at livskvaliteten blir dårligere på grunn av allergien din.

Nysing året rundt eller bare iblant?

Ofte er det allergisk rhinitt som er årsaken ved gjentatte episoder med nysing.4 Allergisk rhinitt innebærer at kroppens immunforsvar overreagerer når det kommer i kontakt med visse stoffer, såkalte allergener. Allergien kan være sesongrelatert eller helårlig, og forårsakes som oftest av luftbårne allergener. Bjørke- og gresspollen er den vanligste årsaken til at man får gjentatte nyseanfall visse tider på året, men burot og andre planter kan også gi nesesymptomer. Plagene forverres i løpet av pollenblomstringen, siden mange allergikere kjenner seg trøtte og slappe i tillegg til de vanlige symptomene. Helårsrhinitt (kronisk rhinitt) forårsakes ofte av allergi mot pelsdyr eller midd. Det finnes dessuten ikke-allergisk rhinitt, som utløses av tobakksrøyk, parfyme, temperatursvingninger, sterke dufter, luftforurensninger og andre miljøfaktorer.5 

Behandling av nysing

Uansett om dine nyseanfall skyldes ikke-allergisk eller allergisk rhinitt, finnes det hjelp å få. Begge tilstandene behandles ved at man forsøker å dempe betennelsen og forhindre kroniske plager. I tillegg til å ta medisinene dine, er det ulike tiltak du kan gjøre for å føle deg bra til tross for allergien:

  • Unngå allergenene som utløser nyseanfallene så godt det lar seg gjøre.

  • Unngå tobakksrøyk.

  • Sov med hodet hevet, f.eks. ved å bruke en ekstra pute. Da letter trykket på slimhinnen i nesen slik at symptomene blir lettere.

  • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å få bort allergener i nesegangen.

  • Les mer om allergisymptomer her:

 

Referanser:

1. Klikk.no, Hvorfor nyser man? Sist oppdatert 15.11.2017

2. Canonica GW, Bousquet J, Mullol J et al. A survey of the burden of allergic rhinitis in Europe. Allergy 2007:62(suppl.85);17-25.

3. Norsk Helseinformatikk, Astma og allergi, sist oppdatert 31.05.2023

4. Klikk.no, Er du allergisk eller forkjølet? Sist oppdatert 03.04.2018

5. Norsk Helseinformatikk, Helårsplager fra nesen - vasomotorisk rhinitt, sist oppdatert 09.09.2022

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8528