Hvordan trener i pollensesongen | Allergiguiden
Slik holder Astrid Uhrenholdt Jacobsen formen gjennom pollensesongen

Slik holder Astrid Uhrenholdt Jacobsen formen gjennom pollensesongen

Slik holder Astrid Uhrenholdt Jacobsen formen gjennom pollensesongen

Pollensesongen skaper utfordringer for rundt 1,2 millioner nordmenn,1 deriblant tidligere langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen. For at toppidrettsutøveren skal kunne hevde seg i skisporet til vinteren, må hun ta symptomene på alvor og «spille på lag» med kroppen – særlig nå i pollensesongen.

I tillegg til sesongrelatert pollenallergi reagerer Jacobsen på husstøvmidd og muggsporer året rundt. Men gjennom vår- og sommermånedene er det særlig spredningen fra bjørk og gress som får nesen til å renne og øynene til å klø.

– Pollensesongen kan være utfordrende for meg, særlig fordi pollenstøvet er overalt og vanskelig å unngå. Når allergien blir provosert blir også astmaen verre, noe som gjør at jeg blir mer tett og puster dårligere. I tillegg blir jeg fortere sliten og trenger mer søvn. Dette er symptomer som kan virke inn på idrettsprestasjonene, forklarer Jacobsen.

Mens Jacobsen var på kvinnelandslaget i langrenn, studerte hun medisin på Universitetet i Oslo. Det satte krav til å kunne holde fokus og disponere tiden godt.

– Eksamensperioden er normalt samtidig som den verste spredningen av pollen, og det er ingen gunstig kombinasjon. Men jeg vet jo at det kommer hvert år. Så lenge jeg begrenser eksponeringen ved å holde meg mest mulig inne, samt å være nøye med rengjøring og behandling, går det stort sett fint, sier Jacobsen.

Behandling er avgjørende

For å lindre symptomene og ha overskudd i hverdagen, er allergibehandling helt avgjørende for 31-åringen fra Oslo.

– Uten allergibehandling får jeg så store utfordringer med luftveiene at jeg ikke fungerer særlig godt. I tillegg kan jeg oppleve hudirritasjoner og elveblest. I samråd med legen har jeg funnet den behandlingen som fungerer optimalt for meg, og gjør at jeg både kan fungere godt i hverdagen og prestere på idrettsbanen, forteller Jacobsen før hun legger til:

– Jeg tror det er viktig å ta symptomene på alvor og oppsøke lege dersom man er plaget. Det finnes god hjelp å få.

Når spredningen er kraftig, kan pollenstøvet være nærmest umulig å unngå,2 likevel påpeker Jacobsen at det er viktig å ta forholdsregler for å redusere eksponeringen mot det hun reagerer på.

– I pollensesongen er jeg nøye med å skylle håret og vaske ansiktet ofte. Da får jeg fjernet pollenrester som kan sitte igjen og skape irritasjon. Jeg må også forsikre meg om at det ikke er støvmagneter som vegg-til-vegg-tepper på hotellene når jeg skal ut å reise. Det er særlig viktig på treningsturer med landslaget og under mesterskap.

Må lytte til kroppen

Som tidligere idrettsutøver er Jacobsen vant til å «pushe grenser» og trene mye, men for å holde formen oppe må hun også være flink til å lytte til kroppen, særlig gjennom pollensesongen.

– Når kroppen eksponeres for irritanter blir belastningen på kroppen større, noe som gjør at jeg trener litt mindre enn jeg gjør ellers i året. Er jeg sliten en dag tar jeg en litt roligere økt, dessuten må jeg passe på å få litt ekstra søvn, forklarer Jacobsen.

Jacobsen påpeker samtidig at det er viktig å følge med på pollenvarslingen og planlegge øktene med tanke på spredningen.

– Når jeg eksponeres for pollen tåler jeg ikke høye temperaturer like godt. Derfor unngår jeg varme ved å trene tidlig eller sent på dagen. Pollenspredningen er også kraftigere når temperaturene stiger midt på dagen, derfor er kvelds- eller morgentimene mest optimale for en treningsøkt, forteller Jacobsen, før hun fortsetter:

– Jeg prøver å planlegge sommeren, så jeg holder meg unna de stedene med mye pollen og høye temperaturer. Aller helst tilbringer jeg sommermånedene i den friske fjellufta eller ved kystnære strøk.

Mer effektiv behandling i dag

Astrid fikk påvist de fleste allergiene allerede i barndommen. Og selv om hun fortsatt utfordres av irritanter, opplever hun at allergisymptomene har endret seg til det bedre gjennom livet.

– Jeg kan huske at jeg var mer plaget av rennende og hovne øyne, samt tretthet som barn. Jeg tror det kan ha en sammenheng med at medisinene som ble brukt da var mindre effektive enn de som finnes i dag avslutter Jacobsen.

Referanser:

1. Landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden februar 2019

2. Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist oppdatert 13.02.2023

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8637