Plages du av «juleallergi»? Her får du noen gode tips
Plages du av «juleallergi»? Her får du noen gode tips

Plages du av «juleallergi»? Her får du noen gode tips

Ifølge en undersøkelse YouGov gjennomførte for Allergiguiden i 2020 utfordres 960.000 nordmenn av allergiplager i julen.1 De vanligste synderne for allergiske reaksjoner i julen er juleblomster, juletrær og støv fra pynt.2 Enkelte kan også reagere på stearinlys, juleduft og røkelse, samt rengjøringsmidler.2

Med julen kommer blant annet julestjernen, Norges mest solgte juleblomst, men denne inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer.2 Noen hevder at det hjelper å knipe av de gule blomstene i midten, men dette er en myte.2 Det er nemlig den hvite melkesaften som siver ut gjennom både de røde og grønne bladene som kan føre til plager som tung pust, rennende nese, røde øyne og oppbluss av eksem.2

Én av fire ignorerer plagene

Undersøkelsen Allergiguiden gjennomførte i 2020 viser i tillegg at kun 29 prosent av de med allergiplager har vært hos legen for riktig diagnose og behandling.1 I tillegg svarer én av fire at de ikke gjør noen tiltak i det hele tatt for å bedre symptomene.1 Lill Karin Bondø, øre-nese-hals spesialist ved Aleris Frogner, tror det er mange som ikke er klar over at symptomene de kjenner på i juletider kan skyldes allergi.

— Typiske symptomer på «juleallergi» er tett og rennende nese, nysing og kløe i øyne. Mange opplever også kløende nese, hoste og slimplager i svelget, samt rennende og røde øyne. Dette er symptomer som forveksles med en klassisk forkjølelse, sesonginfluensa eller korona, sier Bondø.

Hun oppfordrer folk til å være oppmerksomme på de viktigste forskjellene.

— Mens en luftveisinfeksjon ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare så lenge du eksponeres for irritanter. Feber er ikke et vanlig symptom på allergi, og kan derfor indikere at du heller har en luftveisinfeksjon, forklarer Bondø.

Slik håndterer du «juleallergi»

Det beste du som juleallergiker kan gjøre for å redusere plagene er, ifølge Bondø, å unngå det du reagerer på. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen gode råd.

  1. Allergivennlige juleplanter

  Undersøkelsen viser at juleplanter som julestjerne, juleglede og svibler er hovedkilden til allergisymptomer i jula.1 Disse plantene har sterk duft og kan erstattes av duftfire alternativer som ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkideer og asealea2.

  2. Spyl juletreet

  Juletreet kan inneholde muggsopp og gammelt pollen og bør derfor spyles.2 La gjerne treet tørke ute i garasjen eller boden før du tar det med inn.2 For enkelte er plastjuletre den tryggeste løsningen. Det finnes plasttrær i ulike prisklasser og mange ser helt naturtro ut.2

  3. Gode rengjøringsrutiner

  Inneklima er svært viktig – i vinterhalvåret tilbringer vi 90 prosent av tiden vår innendørs.2 For de som har en lungesykdom betyr det ekstra mye.2 Husstøv, juletrær av både gran og furu og diverse juleblomster kan gi luftveisproblemer.2 Husk også å tørke støv av julepynten som har ligget lagret siden i fjor. Jevnlig støvsuging og vasking sikrer et godt inneklima og reduserer forekomsten av husstøvmidd.2

  4. Vær forsiktig med julens dufter og smaker

  Røkelse og duftlys kan skape irritasjon hos allergikere.2 Stearinlys kan imidlertid erstattes av batteridrevne kubbelys.2

  Nøtter hører også jula til, men det kan by på problemer for en allergiker som kan få plagsomme reaksjoner bare av spor av nøtter i støvet, i lufta eller i maten.3 I mange av julekakene og julegodtene er det ulike mandel- og nøtteslag.3 Også julekrydder som nellik, muskat og kanel kan føre til symptomer hos enkelte.3 Les mer om nøtteallergi.

Riktig behandling

I tillegg til å unngå irritanter, mener Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin, det er viktig å samarbeide med legen for riktig diagnose og behandling.

— Det er viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli forskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. For mange kan det være vanskelig eller umulig å unngå all eksponering mot irritanter, og da vil medisiner være nødvendig. Medisiner må brukes i forkant, og fast så lenge en eksponeres for irritanter, sier Østrem.

Referanser:

1- Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, august 2020
2- LHL, Gode råd til julefeiring med astma og allergi, sist lest 01.11.2022
3- NHI, Unngå allergi i jula, sist oppdatert 16.12.2018

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503