Kryssallergi | Allergiguiden
Kryssallergi

Hva er kryssallergi?

Loading the player...

Vår- og sommersesong er synonymt med pollensesong, og for mange med luftveisallergi er det mer enn pollenstøv som byr på utfordringer. Har du opplevd at du plutselig også reagerer på enkelte matvarer? Da kan du være rammet av kryssallergi.   

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten.1

Hvem rammes av kryssallergi? 
Det er ofte de som er hardest rammet av pollenallergi som er mest utsatt for kryssreaksjoner.1 Personer som er allergiske mot pollen fra bjørk er særlig utsatt.2 Omkring 70 prosent av alle med bjørkepollenallergi reagerer på en eller flere matvarer.2 For enkelte er reaksjonene kun fremtredende i pollensesongen, når kroppen allerede er eksponert for det den ikke tåler. For andre kan kryssreaksjoner forekomme året rundt.1 

– Det finnes ingen spesielle medisiner mot kryssreaksjoner, men vanlige allergitabletter vil kunne dempe symptomene.  Det viktigste er å finne ut av hva du reagerer på, for deretter å holde deg unna disse matvarene. Det er likevel viktig å få stilt en riktig diagnose hos legen, og bli forskrevet en behandling tilpasset dine symptomer. Pollenallergi skal behandles gjennom hele pollensesongen, forteller avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandets sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg.

Du kan lese mer om behandling av luftveisallergi her.

Symptomer på kryssallergi
Pollenallergi gir først og fremst symptomer i luftveiene, mens reaksjoner på ulike matvarer fremtrer ofte gjennom symptomer i munn og svelg i form av kløe og hevelser, dette kalles oralt allergisyndrom.1 Andre typiske symptomer som kan forekomme ved kryssallergi er hovne lepper som kan stikke og klø, hudreaksjoner som eksem og elveblest, samt mage-og tarmsymptomer.3
Det er vanlig å reagere på rå frukt, grønnsaker, eller nøtter. Omtrent halvparten av alle som er allergiske mot pollen fra bjørk, hassel og or får milde symptomer som kløe i munnen når de spiser hasselnøtter. Det er også mange som reager med irritasjon på mandler, rå potet, rå gulrot og rått eple, ettersom dette inneholder lignende protein som pollen.1

Vanlige kryssreaksjoner ved pollenallergi
Kryssreaksjoner kan være utfordrende og vanskelig å forholde seg til. I oversikten under kan du sjekke hva din allergi ofte kryssreagerer med. Ved kryssreaksjon på en matvare, reagerer man ikke nødvendigvis på de øvrige matvarene på kryssallergilisten.1

Bjørk, or, hassel, Salix (vier, selje, pil)  Timotei og andre gressarter Burot
Eple (rå), pære (rå) Belgfrukt (bønner, erter, linser) Selleri  
Steinfrukt (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango) Hvete, bygg, rug, havre Purreløk, løk, hvitløk
Hasselnøtt, paranøtt, valnøtt   Paprika
Peanøtt, selleri   Solsikkefrø
Kiwi   Honning

Tabellen er hentet fra Norges Astma og Allergiforbund, NAAF

Allergiguidens råd mot kryssallergi:

· Mange med kryssallergi tåler matvarene når de er kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Likevel anbefales det at du holder deg unna den maten du reagerer på, så godt det lar seg gjøre.2

· Det kan være utfordrende å vite hva du reagerer på. Et godt råd er derfor å notere ned når det oppstår ubehag ved inntak av mat. På denne måten kan du lettere danne deg et bilde av hva du reagerer på, og i hvilke situasjoner du er utsatt for kryssreaksjoner.

· Les innholdsfortegnelsen nøye. Nøtter og frø har en tendens til å forekomme der du minst forventer det. 

· Hold deg oppdatert på pollenvarselet. For mange med pollenallergi er kryssreaksjonen kun et faktum dersom du samtidig eksponeres for pollenstøv.

· Hos legen kan du få medisinsk veiledning, og informasjon om hva du kan kryssreagere på, og hvordan du kan håndtere det.

· Sørg for at du behandler luftveisallergien. Hos legen kan du få stilt riktig diagnose, og bli forskrevet en behandling tilpasset dine symptomer.4

· Dersom du får i deg matvarer som gir symptomer på kryssallergi, kan du dempe reaksjonene med allergimedisiner.2

 

Referanser:

  1. Norges Astma- og Allergiforbund, Kryssreaksjoner, sist oppdatert 03.04.2019
  2. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Trening og mat ved pollenallergi, sist oppdatert 29.10.2014
  3. Nettdoktor.no, Matvareallergi og kryssreaksjoner, oppdatert 2015
  4. Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandets sykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Les mer om andre allergityper:

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  11.11.2020