
Vanlige årsaker til anafylaksi

Vanlige årsaker til anafylaksi kan være visse næringsmidler / matvarer1, insektstikk1, medikamenter1 eller lateks.2 Noen ganger er det helt åpenbart hva man ikke tåler, mens det andre ganger kan være vanskelig å identifisere allergenet. Her er noen eksempler på hva som kan forårsake en anafylaktisk reaksjon:
Næringsmidler/matvarer3
- Melk
- Sitrus
- Fisk og skalldyr
- Nøtter
- Peanøtter
- Hvete
Insektstikk4
- Veps
- Bie
Medikamenter
Legemidler, som betennelsesdempende legemidler og antibiotika, kan utløse atopiske allergireaksjoner.5 Mest fryktet av disse er allergisk sjokk. Det er viktig å informere legen om tidligere allergiske reaksjoner på legemidler.
Lateks
En allergisk reaksjon kan utløses ved at hud, sårflater eller slimhinner kommer i kontakt med det man er allergisk mot, for eksempel lateks i gummihansker, prevensjonsmidler eller medisinsk utstyr.2
Les mer om anafylaksi:
Referanser:
1. Helsebiblioteket.no, Pediatriveiledere fra Norsk barnelegeforening, Anafylaksi, revidert 2019
2. Store medisinske leksikon, anafylaktisk sjokk, sist oppdatert 01.04.2019
3. LHL Astma og Allergi, Matallergi, sist besøkt: 13.10.2020
4. Norges Astma- og Allergiforbund, Allergi mot veps og bier, sist oppdatert 23.09.2020
5. Allergiviten, Legemidler og allergi/overfølsomhet. Sist besøkt 13.10.2020
Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Følg oss på Facebook
Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!