Vanlige årsaker til anafylaksi
Vanlige årsaker til anafylaksi kan være visse næringsmidler / matvarer, insektstikk, medikamenter eller Innånding av store doser utløsende stoff, for eksempel mugg.1 Noen ganger er det helt åpenbart hva man ikke tåler, mens det andre ganger kan være vanskelig å identifisere allergenet. Her er noen eksempler på hva som kan forårsake en anafylaktisk reaksjon:
Næringsmidler/matvarer2
- Melk
- Sitrus
- Fisk og skalldyr
- Nøtter
- Peanøtter
- Hvete
Insektstikk3
- Veps
- Bie
Medikamenter
Legemidler, som antibiotika, intravenøse narkosemidler, vaksiner og allergenekstrakter, ogrøntgenkontrastmidler, kan utløse atopiske allergireaksjoner.4 Mest fryktet av disse er allergisk sjokk. Det er viktig å informere legen om tidligere allergiske reaksjoner på legemidler.
Les mer om anafylaksi:
Referanser:
1. NHI.no, Allergisk sjokk, anafylaksi, sist revidert 13.04.2023
2. LHL Astma og Allergi, Matallergi, sist besøkt: 07.01.2022
3. Norges Astma- og Allergiforbund, Allergi mot veps og bier, sist oppdatert 10.05.2023
4. Norsk legemiddelhåndbok, anafylaktiske reaksjoner, publisert 22.11.2020
Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell
Følg oss på Facebook
NON-2023-8543