Olaf Tufte: Slik trener jeg i pollensesongen | Allergiguiden
Olaf Tufte: Slik trener jeg i pollensesongen

Olaf Tufte: Slik trener jeg i pollensesongen

Olav Tufte trener med pollenallergi
Foto: Olaf Tufte

Til tross for pollenallergi og astma har Olaf Tufte vunnet fire olympiske medaljer. Roeren mener det er fullt mulig å trene i pollensesongen med riktige forholdsregler. Her deler han sine råd til andre allergikere.

Olaf Tufte er allergisk mot gress. Spredningen av gresspollen strekker seg over mange uker i juni, juli og august, og kan til tider være en påkjenning for toppidrettsutøveren og bonden fra Horten.

– Det er ikke noe særlig hyggelig i pollensesongen. På dager med kraftig spredning opplever jeg symptomer som pusteproblemer, rennende øyne og nese. I tillegg kan astmaen forverres, forklarer Tufte.

Han forteller at symptomene til tider kan være så fremtredende at de påvirker treningsopplegget.

– Enkelte dager i pollensesongen fungerer ikke kroppen så godt, og jeg blir fortere sliten på trening. Pusher jeg meg selv for hardt da kan jeg oppleve at det svartner for meg, sier Tufte, og legger til:

– Med årene har jeg blitt flinkere til å lytte til kroppen. På dager med allergisymptomer unngår jeg de hardeste øktene eller gjør om på treninga. Et godt tips da er å trene innendørs.

Les også: Gode tips til deg som er allergisk mot gress

Følg med på pollenvarslingen

Tufte mener også det er avgjørende å planlegge treningen ut ifra pollenspredningen for best mulig utbytte.

– På pollenvarslingen kan du følge med på spredningen av de ulike pollentypene der du bor. Det gjør det lettere å vurdere om du skal trene ute eller inne, samt hvordan du legger deg på intensitetskalaen, forteller Tufte.

Roeren forklarer at den friske sjølufta ofte inneholder mindre pollen, og anbefaler derfor vannaktiviteter i pollensesongen.

– I tillegg til roing, kan padling eller kajakk være fine aktiviteter dersom du er allergisk og vil trene ute i pollensesongen. Særlig dager med pålandsvind er fine. Da er det lite eller ingen pollen i lufta, sier han.   

Behandling er avgjørende

Det var først etter en tøff sesong i 2005, preget av pusteproblemer og slim i luftveiene at Tufte oppdaget at han hadde pollenallergi og anstrengelsesastma. Da var han 28 år. Selv om det var en kjedelig beskjed å få, ble han også lettet over å få en forklaring på plagene. 

– Med riktig diagnose er det mulig å behandle symptomene. Takket være kyndige leger på Olympiatoppen og riktig medisinbruk har jeg kunnet fortsette å trene på toppnivå, sier Tufte.

Han oppfordrer andre som er usikre på om de kan være allergiske til å oppsøke hjelp.

Usikker på om du er allergisk? Ta allergitesten her

Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, mener Olaf Tufte er et viktig forbilde som inspirerer andre til å drive med idrett til tross for astma og allergi. Han understreker likevel viktigheten av å ta hensyn til symptomene for en god helse på sikt.

– Trener du kondisjonstrening ute i pollensesongen puster du inn større luftvolumer, og tilsvarende større mengder med pollen. Dette kan føre til kraftigere symptomer, sier Steinsvåg.

Han forklarer at allergikere kan utvikle astma hvis de over tid eksponeres for irritanter, uten behandling.

– Er du stadig i kontakt med det du er allergisk mot kan det føre til en langvarig betennelse i luftveiene. Det kan forverre tilstanden, og gjøre at du utvikler astma. Det er derfor viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli foreskrevet en behandling tilpasset dine symptomer, sier Steinsvåg.

Les også: Ta styring på allergibehandlingen   

Opptatt av å se muligheter

Tufte har med seks OL-deltagelser en lang idrettskarriere. Han har en klar oppfordring til andre med astma og allergi.

– Jeg har alltid vært opptatt av å se muligheter og ikke begrensninger. Ingenting er verre enn at andre forteller deg hva du ikke kan gjøre. Med riktige medisiner og forberedelser tror jeg det meste er mulig, sier Tufte.

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8637