Hva skjer med kroppen ved allergi | Allergiguiden
Hva skjer i kroppen ved allergi

Hva skjer i kroppen ved luftveisallergi?

hva skjer med kroppen når man har en allergisk reaksjon

Allergi skyldes at man blir overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, næringsmidler, legemidler, metaller og pollenkorn fra gress og trær. Men hvorfor blir man plutselig overfølsom mot et stoff som man ikke har reagert på tidligere? Slik fungerer det

Skrevet av ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg, professor, dr. med.

Kroppens immunforsvar danner normalt antistoffer for å bekjempe virus og bakterier som kan forårsake infeksjoner. Ved allergi kan man si at kroppens immunsystem havner i ubalanse og misforstår det man er allergisk mot som noe skadelig, selv om det egentlig er ufarlig. Kroppens immunforsvar oppfatter helt enkelt visse stoffer som om de skulle være farlige inntrengere til tross for at det ikke er tilfelle. For å bli kvitt "inntrengeren", setter kroppen i gang en allergisk betennelsesreaksjon. 

Ved en allergisk reaksjon

Første gang kroppen støter på det såkalte allergenet, danner kroppen antistoffer mot akkurat det stoffet - men man får ingen symptomer på allergi. 

Neste gang kroppen utsettes for allergenet, starter derimot en allergisk reaksjon i kroppen der antistoffene som ble dannet fører til at ulike betennelsesfremkallende substanser frigjøres.  Et av dem er histamin.

Den allergiske reaksjonen kommer i løpet av et par minutter etter at kroppen har kommet i kontakt med det den er allergisk mot. Ulike celler aktiveres og frigir en rekke substanser som fører til typiske allergiske symptomer som nysing, kløe i øynene og nese samt rennende og tett nese. Reaksjonen starter en kaskade av hendelser og kan føre til at andre celler som forverrer reaksjonen rekrutteres til området.  

Loading the player...

Referanser:

Skrevet av ØNH-spesialist, professor, dr. med. Sverre Steinsvåg ved ØNH-avdeling, Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Se informasjonsfilm om allergener
Loading the player...

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-7724