Slik håndterer jeg kryssallergien
Selv om Christine Birgitte Sund er allergisk mot pollen og katter, reagerer hun også på en rekke matvarer. Dette skyldes at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten.1 Her deler hun sine råd med andre som har kryssallergi.
Mange med pollenallergi opplever ubehag ved å spise rå frukt, rå grønnsaker, nøtter eller enkelte urter.2 Kryssallergi oppstår fordi at de allergiutløsende stoffene (allergenene) ligner på hverandre, de er i samme proteinfamilie.2 Noen opplever plagene kun i pollensesongen, men Sund reagerer på enkelte matvarer året rundt.2
– Jeg er diagnostiert med helårsallergi og kan reagere på en rekke kjernefrukter som eple, pære, plomme, fersken, nektarin og moreller, også utenom pollensesongen. I tillegg får jeg symptomer av kiwi, rå gulrøtter og poteter. Det er mange matvarer jeg må holde meg unna, som kan påvirke alt fra jobbhverdag til middag med venner, sier Sund.
Typiske symptomer
41-åringen som til daglig jobber som ungdomsskolelærer på Østlandet forteller at hun begynner å klø i tannkjøtt, gane og svelg dersom hun får i seg noen av disse matvarene. I tillegg blir stemmen hennes hes.
– Det er ikke bare ved å spise maten jeg opplever symptomer. Jeg kan også få røde og kløende øyne dersom jeg skreller gulrøtter, epler eller pærer, for så å komme bort i øynene, forteller hun.
Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, forklarer at Sunds symptomer er vanlig blant pasienter med kryssallergi, og legger til at det også er noen andre reaksjoner det kan være lurt å være oppmerksom på.
– I tillegg til kløe i munn og svelg er det mange som opplever hevelser, hudreaksjoner som eksem og elveblest, samt mage- og tarmsymptomer. Noen ytterst få kan oppleve allergisk sjokk, men det er heldigvis svært sjeldent, sier Steinsvåg.
Han poengterer at mange med kryssallergi imidlertid tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet eller hermetisert.
– For mange er det kun rå frukt og grønnsaker som fører til symptomer. Dersom maten er kokt, stekt, syltet eller hermetisert endres proteinene, noe som gjør at man tåler maten bedre, sier han.
Her kan du lese mer om hvilke matvarer som kryssreagerer med din allergi.
Viktig med kunnskap om din allergi
Sund har hatt utfordringer med kryssallergi helt siden barndommen. Hun har derfor satt seg godt inn i tiltak som virker forebyggende. Her deler hun sine råd til andre med kryssallergi:
-
Hold deg unna det du reagerer på
Irritantier kan være der du minst venter det. Gjør det til en vane å lese bak på innholdsfortegnelsen før du spiser behandlet mat. Kjøper du for eksempel smoothie inneholder den ofte eple. Husk at det finnes mange allergivennlige alternativer på markedet, og med litt research kan du spise mye god mat uten å risikere symptomer
-
Gi beskjed til andre
Skal du ut å spise på restaurant, eller hjem til noen på middag, er det viktig å gi beskjed om det du reagerer på. Mange er redde for å være til bry og kvier seg for å si ifra. Dersom du gir beskjed blir det en hyggelig kveld for alle, og du unngår ubehagelige symptomer.
-
Få riktig behandling
Oppsøk legen din å få hjelp til riktig behandling. Husk alltid å ha med deg lindrende medisiner, dersom du skulle merke tegn til symptomer når du ikke er hjemme.
-
Legg til helseinformasjon i smarttelefonen din
iPhone har en egen helseapp som heter «Nødinfo». Her kan du legge til personlig helsedata. Det kan være informasjon om dine allergier, navn på kontaktpersoner eller generell helsetilstand. Alle kan komme inn på appen uten å bruke verifisering som kode, fingeravtrykk eller ansiktsgodkjenning. Det kan være nyttig for redningsmannskap ved for eksempel alvorlige allergiske situasjoner.
Oppsøk hjelp
For å kunne redusere symptomer er det viktig å få en oversikt over hva du reagerer på.2 Derfor kan det være lurt å notere hva du har spist når det oppstår reaksjoner.2 Vær bevisst på om symptomene oppstår hver gang du spiser en bestemt matvare, eller det er forskjell på om maten er varmebehandlet eller ikke.2 Steinsvåg forteller at legen kan hjelpe deg med god veiledning.
– Ved å se på sykdomshistorien din kan legen hjelpe deg med en oversikt over hva du reagerer på. Vi har i stor grad kartlagt hvilke proteiner som er i familie, noe som gjør det lettere å finne ut hva du bør unngå, sier Steinsvåg.
Han forklarer at å unngå det du ikke tåler er det viktigste for å redusere plagene, men at medisiner også kan brukes som behandling, dersom du likevel skulle bli eksponert.
– Det finnes ingen egen medisin mot kryssallergi, men vanlige allergimedisiner vil kunne dempe symptomene. Husk også at pollenallergi skal behandles gjennom hele den aktuelle pollensesongen, avslutter Steinsvåg.
Referanser:
1. Norsk Helseinformatikk, Kryssallergimønstre ved astma og høysnue, sist oppdatert 14.07.2020
2. LHL Astma og allergi, Kryssreaksjoner ved allergi, sist oppdatert 10.08.2022
NON-2023-8637