Gode råd for en allergivennlig sommer | Allergiguiden
Gode råd for en allergivennlig sommer

Gode råd for en allergivennlig sommer

Slik takler du pollensymptomene i sommer

Sommeren er endelig her og vi gleder oss til å nyte late dager med sol og varme. Men for rundt 1,2 millioner nordmenn med pollenallergi er vår- og sommersesongen dessverre også preget av allergisymptomer1. Trær, gress og burot avgir pollen på løpende bånd2, og dette i en tid der uteaktiviteter som grilling i parken og late dager i hagen hører med. Her får du rådene, som gjør det lettere å nyte sommerens høydepunkter.

Sommeren er endelig her og vi gleder oss til å nyte late dager med sol og varme. For over en million nordmenn med pollenallergi er sommersesongen dessverre også preget av allergisymptomer1. Trær, gress og burot avgir pollen på løpende bånd, og dette i en tid der uteaktiviteter som grilling i parken og late dager i hagen hører med. Allergisymptomene kan gi dårlig søvnkvalitet og lavt energinivå som i neste rekke kan sette en demper på sommergleden. Allergiguiden gir deg rådene du trenger, slik at du kan nyte alle sommerens høydepunkter.

Gresspollensesongen strekker seg fra juni helt til august3. Men for mange med luftveisallergi blir spredningen av gresspollen kun en forlengelse av månedene med pollenspredning fra or, hassel, salix og bjørk3. Pollensesongen er ikke over før buroten slipper taket i slutten av august3. Det kan være en lang sesong, som setter sitt preg på vår- og sommerhalvåret.

Riktig allergibehandling gir overskudd

For å redusere typiske allergisymptomer som tett og rennende nese, nysing, kløende og rennende øyne, er det viktig å begrense eksponeringen for pollenstøv så godt det lar seg gjøre2. Et godt tips er å følge med på pollenvarselet og planlegge ferien etter pollenspredningen4. I høyfjellet og ved sjøen er det normalt lite pollen i luften4. En fottur i fjellheimen, eller en uke med frisk sjøluft på sommerhytta, kan derfor være et deilig avbrekk for deg med pollenallergi4.

I tillegg til å redusere eksponeringen, er riktige allergimedisiner viktig for å lindre symptomene5. Det påpeker avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg.

– Svært mange allergikere bruker reseptfrie legemidler mot allergi, og kan dermed gå glipp av mer effektive behandlingsmetoder. Allergi skal tas på alvor, og det er uheldig dersom du selvmedisinerer og ikke får bukt med symptomene. Ubehandlet allergi kan på sikt føre til astma, så en generell oppfordring er å oppsøke lege for en vurdering av medisinene man behandles med, forteller Steinsvåg.

Les mer om: Behandling av allergi

Ti enkle grep for en mer allergivennlig sommer:

Ved å redusere eksponeringen for pollenstøv kan du unngå unødvendig irritasjon2. Her er tipsene for en allergivennlig sommer:

1. Allergimedisinen virker forebyggende og skal brukes regelmessig hver dag gjennom hele den aktuelle sesongen for best mulig effekt, selv om symptomene blir borte enkelte dager med lav pollenspredning2.

2. Skal du på utenlandsferie kan allergisesongen være annerledes enn i Norge. Det kan derfor være lurt å undersøke hvordan spredningen er i feriedestinasjonen. På polleninfo.org kan du klikke deg videre til 34 europeiske lands respektive hjemmesider om pollen4.

3. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Husk også å sjekke pollenfilteret i bilen6.

4. Planlegg dagene etter pollenspredningen, og utnytt morgentimene og kvelden da spredningen normalt er minst. Det er også lite pollen i luften når det regner eller like etter at det har regnet7,8.

5. Det kan være fristende å trene ute på sommeren, men i pollensesongen kan det være lurt å heller trene inne på treningssenter, eller på steder med mindre pollenspredning - som på fjellet eller ved sjøen7.

6. Hold vinduene lukket på varme og vindfulle dager og ta heller en utluftning på kvelden etter at sola har gått ned, eller tidlig på morgenen9.

7. Unngå å tørke klær utendørs i pollensesongen. Pollen fester seg nemlig til klær og sengetøy9.

8. Beskytt deg mot pollenstøvet ved å dekke til håret og bruke solbriller. Det reduserer plagene8.

9. Siden pollen gjerne fester seg til håret kan det være lurt å ta en dusj eller skylle håret når du har vært ute. Husk også å bytte putevar ofte9.

10. Gresset bør klippes ofte for å unngå at det blomstrer og avgir pollen, men la noen andre ta seg av gressklippingen. Dersom du likevel må klippe selv, kan det være lurt å bruke en beskyttende støvmaske10.

Les mer om: Pollenallergi

Referanser: 

1 - Landsdekkende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov i 2019

2 - Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om pollenallergi, sist revidert 12.02.2019

3 - LHL Astma og allergi, De vanligste pollenallergiene, sist revidert 09.12.2015

4 - Norges Astma- og Allergiforbund, Pollenvarsling for store deler av verden, sist revidert 22.06.2017

5 - Norges Astma- og Allergiforbund, Undersøkelse og behandling, sist revidert 21.02.2019

6 - Norges Astma- og Allergiforbund, 10 gode råd til deg med pollenallergi, sist revidert 01.04.2019

7 – LHL Astma og allergi, Har du pollenallergi kan du fortsatt være aktiv i pollensesongen!, sist revidert 11.06.2018

8 - LHL Astma og allergi, 10 tips til deg som har pollenallergi, sist revidert 09.12.2015

9 - Lommelegen, 10 gode råd for deg som har pollenallergi, sist revidert 23.04.2018

10 - Norges Astma- og Allergiforbund, Pollen og uteaktiviteter, sist revidert 22.06.2017

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  04.05.2020