Hundeallergi | Allergiguiden
Hundeallergi

Hundeallergi – en vanlig form for pelsdyrallergi

Hunder finnes i dag i hvert tiende hjem i Norge, og blant husdyr er det bare katten som er mer populær. Samtidig har rundt 15 prosent av befolkningen allergi mot pelsdyr, og da først og fremst katter og hunder. Pelsdyrallergi kan man utvikle når som helst i livet, men det oppdages ofte i løpet av barne- og ungdomsårene. Mange opplever at deres allergiske plager minsker når de blir eldre. 

Allergisk mot hund pelsallergi, hundeallergi

Det kan være slitsomt å være allergisk mot hunder, men symptomene kan ofte behandles med allergimedisiner. Hvis du har plager til tross for behandlingen, skal du snakke med legen om andre alternativer. Det er ingen grunn til at livskvaliteten skal bli dårligere fordi du er allergisk. 

Vanlige symptomer ved hundeallergi

Personer som er allergiske mot hunder, får symptomer når de allergifremkallende stoffene (allergenene) fra dyret kommer i kontakt med øyne, nese, hud eller luftveier. Symptomene for hundeallergi er de samme som for katteallergi og annen pelsdyrallergi.2

  • Tett nese
  • Rennende nese 
  • Hovne, røde, kløende og rennende øyne
  • Nysing
  • Elveblest
  • Eksem
  • Tørrhoste
  • Astma (vanskelig å puste, piping i brystet, unormalt trøtt)

Problemene kan oppstå både ved direkte kontakt, f.eks. når man klapper eller blir slikket av en hund, og ved indirekte kontakt som når man besøker lokaler der det finnes hunder. De fleste reaksjoner inntreffer når en allergiker treffer på hunder innendørs, men plagene kan også oppstå utendørs. Sensitive personer kan til og med få symptomer av å oppholde seg på offentlige steder der det ikke finnes noen hunder, som skoler, barnehager, busser, hotell og arbeidsplasser. Dette kommer av at allergener fra hunder og andre pelsdyr lett spres til dyrefrie steder gjennom eiernes klær og hår. 

For barn som har allergi mot hunder, forverres ofte symptomene gjennom skoleåret fordi de deler klasserom med venner som har hund hjemme. Det å konstant bli utsatt for allergifremkallende stoffer kan føre til at barnet får kronisk betennelse i slimhinnene og rammes av langvarige plager i nese og øyne. Konstant tett nese kan i sin tur føre til astmaplager,3 ettersom allergener havner direkte i luftveiene når barnet «tvinges» til å puste med munnen.

Allergifrie hunder - finnes de?

Det å ha sin egen hund står gjerne øverst på mange barns ønskeliste. Men er man allergisk, er det best å ikke ha hund hjemme. I motsetning til pollenallergi, er pelsdyrallergi ikke sesongbunden. At man hver dag året rundt skal utsette seg for noe man ikke tåler, kan medføre at milde plager i luftveiene i verste fall kan utvikle alvorlig nesetetthet og astma. Selv om en del allergiske personer opplever at de tåler visse hunderaser bedre enn andre, finnes det dessverre ingen helt allergisikre hunder.4 Det er heller ingenting som tyder på at kroppen kan "venne seg til" at man har pelsdyr hjemme.

I motsetning til hva mange tror, er det ikke hundens pels i seg selv som forårsaker reaksjoner hos allergikere - det er derimot proteiner som utsondres fra hundens urin, spytt, hudceller og talgkjertler. Men ettersom proteinene fester seg i pelshårene, blir også pelsen allergifremkallende.

Les mer om allergi og kjæledyr her.

Les mer om andre allergityper:

Referanser:

1. Aftenposten.no, Hvert tredje hjem har et kjæledyr, Publisert 25.05.2008

2. Norges Astma- og Allergiforbund, Dyreallergi, sist oppdatert 15.02.2023

3. LHL Astma og Allergi, Ubehandlet allergi kan føre til astma, sist oppdatert 17.04.2020

4. LHL Astma og allergi, Pelsdyrallergi, oppdatert 26.08.2019

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell


mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8503