Menu
Slik frisker du opp med allergivennlige planter

Slik frisker du opp med allergivennlige planter

Her får du oversikten over plantene du trygt kan velge hvis du har allergi
Foto: Mester Grønn

Planter og blomster kan føre til allergiske reaksjoner, men heldigvis finnes det også en rekke allergivennlige alternativer1. Her får du oversikten over plantene du trygt kan velge – både til stua og til hagen.

Planter og blomster frisker opp og er viktig for trivselen1. I tillegg viser forskning at enkelte planter forbedrer luftkvaliteten i hjemmet2. Med en rekke allergivennlige alternativer er det derfor ingen grunn til å ha et plantefritt hjem1.

Allergivennlige planter 

Inneplanter

Kaktus, orkidé- og rosearter uten duft, palmearter, flittige lise, fuksiaarter, ildtopp, gjøgler, hawaiirose, hortensia, azalea, bladkaktus, stueask, erica, trillingblomster (bougainvillea), stuelønn, pasjonsblomst, eustomia (klokkeblom), peoner uten duft, stokkroser, calla, viburnum, veronica, celosia, delphinium, grønnrenner, gullranke og sølvranke3,4.

Uteplanter

Akeleie, bergknapp, fiol-arter, førstjerne, kattost-arter, løytnantshjerte, marikåpe, ridderspore, valmue-arter, bergflette, humle og klematis3.

Busker og trær

Hagtorn-arter, kornell-arter, mure, mispel-arter, roser uten duft, asal, blågran, lønn, lerk, rogn, tuja og svartsurbær3.

Planter som kan gi allergi

Inne- og uteplanter 

Bjørkefiken, georginer, tulipaner, krysantemum, liljer (påske- og pinseliljer), svibel, amaryllis, nellik, prestekrage, juleglede, julestjerne og primula (nøkleblomst)4,1.

Busker og trær

Or, hassel, salix, bjørk, burot, ask, sypresser, prosopistrærne, popler, eik og bøk5,6.

 

Unngå planter med sterk duft

Kari Brekke er gartner i Mester Grønn, hun forklarer at det er én viktig tommelfingerregel allergikere bør forholde seg til.  

– Du bør unngå planter og blomster med duft og mye pollen. Heldigvis finnes det mange gode alternativer både blant blomstrende og grønne planter, forklarer Brekke.

Ifølge henne er de aller fleste grønne planter allergivennlige.

– Grønnplanter er veldig populært nå. Palmer, calathea, pachira, sukkulenter og kaktuser er noen eksempler på planter som er gode alternativer for allergikere. Palmen har vært et aldri så lite interiørikon en god stund, og kan både pryde terrassen gjennom sommeren og tas med inn i stua om vinteren. Sukkulenter og kaktus er også kjempetrendy og ikke minst lettstelte, sier Brekke.

Gartneren anbefaler allergikere å gi plantene på terrassen en god dusj i pollensesongen.

- Når pollenstøvet legger seg på palmer eller andre grønnplanter kan det enkelt fjernes med en hageslange, eller med en hånddusj inne. Husk å justere dysen på pistolen til god spredning når du dusjer plantene. Det fjerner noe av det allergifremkallende pollenstøvet, og kan gjøre det hyggeligere for alle å oppholde seg på terrassen, avslutter Brekke. 

De vanligste reaksjonene

Allergiske reaksjoner kan forekomme når du eksponeres for planter med sterk konsentrasjon av pollen, planter med duft eller på grunn av kryssreaksjoner4,3. Dette er symptomene du må se opp for:  

Duftoverfølsomhet: Duftoverfølsomhet er ganske vanlig, og både personer med og uten allergi kan oppleve symptomer4,3. Typiske reaksjoner er nysing, hoste, samt rennende øyne og nese3. De som har en form for allergi kan oppleve at symptomene kommer ved en lavere konsentrasjon av duftstoffer enn andre3. For personer med astma kan sterk blomsterduft utløse astmaanfall3.

Les også: Hva er forskjellen på allergi og overfølsomhet?

Hudreaksjoner: Enkelte opplever reaksjoner når huden kommer i direkte kontakt med planter eller ved kontakt med mikropartiklene som planter avgir til luften4. Hudreaksjoner kan oppstå på kontaktstedet eller ved at mikropartikler tas opp og sprer seg via blodbanen, noe som kan føre til symptomer helt andre steder på kroppen4.

Kryssreaksjon: Med pollenallergi kan du også kryssreagere på ulike planter og blomster3. Det skyldes at de allergifremkallende stoffene ligner på hverandre og er i samme proteinfamilie7. Er du eksempelvis allergisk mot burot kan du oppleve allergiske reaksjoner dersom du eksponeres for andre planter i samme familie, som prestekrage, tusenfryd og asters3.

Forgiftning: Det finnes planter som inneholder stoffer som kan gi skadelige effekter, og derfor regnes som giftige4. Forgiftning kan skje ved at giften tas opp via slimhinnene i nese, øyne, luftrør, på huden eller i tarmen4. Det finnes mange giftige planter, men siden giften forekommer i lav konsentrasjon, samt at luft og smak virker frastøtende, oppstår akutt alvorlig forgiftning heldigvis sjeldent4. Engletrompet, dieffenbachia-arter, elefantøre, flamingoblomst, fredslilje og oleander er noen eksempler på stueplanter som kan være giftige8. På Norsk Helseinformatikk kan du lese mer om inne- og uteplanter som regnes som giftige. 

Les også: Hvilke pollentyper reagerer jeg på? Se oversikt her

Det beste tiltaket du kan gjøre for å unngå symptomer er å kvitte deg med potensielt allergifremkallende planter1. Også for deg som ikke er allergisk kan det være fint å velge allergivennlige alternativer, så alle kan oppholde seg i samme rom3. Heldigvis finnes det en jungel av allergivennlige planter som skaper trivsel for alle1.   

Kilder

1 - Lommelegen, Stueplantene mange reagerer allergisk på, sist revidert 14.03.2018

2 - Norges Astma- og Allergiforbund, Finn frem i plantejungelen, sist revidert 21.09.2016

3 - LHL Astma og allergi, Velg trygge inneplanter og blomster, sist revidert 2018

4 - Norges Astma- og Allergiforbund, Allergivennlige inne- og uteplanter, sist revidert 01.11.2018

5 - Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om pollenallergi, sist revidert 12.02.2019

6 - Forskning, Hvilke trær er best for byfolk?, sist revidert 30.04.2017

7 - LHL Astma og allergi, Kryssreaksjoner ved allergi, sist revidert 08.04.2016 

8 - Norsk Helseinformatikk, Giftige planter

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell