Menu
Bie- og vepsestikk kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner

Bie- og vepsestikk kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner

Du kjenner kanskje igjen lyden av de små pågående gul- og svartstripede insektene som skaper frykt, irritasjon og fekting med armer og bein. Stikk fra bier og veps er ikke bare smertefullt, men kan også utløse kraftige allergiske reaksjoner. I verste fall kan et stikk føre til livstruende anafylaktisk sjokk¹. I august og september er bier og veps på sitt mest aggressive. Hva gjør du dersom du blir stukket? 

Når veps og bier stikker sprøyter de gift inn i huden. De fleste av oss får kun milde reaksjoner, som hevelse, rød- og irritert hud, og mindre smerter. Enkelte kan derimot reagere kraftigere på insektsgiften, med voldsom hevelse, intens kløe under føttene og håndflatene, samt kløe over større deler av kroppen1.

 

Hvordan behandle stikk?  

Ved bie- eller vepsestikk kan brodden sitte igjen under huden. Den bør helst fjernes med pinsett eller en ren nål. Rens gjerne stikket med Pyrisept, og kjøl ned med kaldt vann, is eller en våt klut for en lindrende effekt2.   

− Ved større hevelser, utslett eller allmennsymptomer etter insektstikk bør du oppsøke lege for medisinsk hjelp. Er det kun snakk om mindre hevelse/lette symptomer velger noen å ta allergitabletter som inneholder antihistaminer for å dempe de allergiske reaksjonene som måtte oppstå, forteller øre-nese-hals-lege og allergolog ved Haukeland universitetssjukehus, Torgeir Storaas.

Les mer om allergi og behandling her.

 

Akutte allergiske reaksjoner

For noen få kan et stikk fra en veps eller en bie føre til svært alvorlige reaksjoner (anafylaksi), som kan medføre sjokk og livstruende pustevansker. Tilstanden kan opptre helt plutselig og i løpet av få sekunder3. Er du vitne til en akutt allergisk reaksjon er det viktig å handle raskt, ring 113 og tilkall ambulanse. Legg så pasienten i stabilt sideleie, med hodet lavt4. Dersom pasienten kommer i en sjokktilstand, kan du legge vedkommende flatt med beina høyt. Undersøk også om pasienten har på seg medisiner som kan motvirke allergianfallet3

− Adrenalin brukes som livreddende behandling ved allergisk sjokk. Adrenalinpenn kan du få på resept av fastlegen din. Dersom du har opplevd en kraftig allergisk reaksjon tidligere, bør du alltid ha med deg en adrenalinpenn, råder Storaas.  

Selv om du benytter adrenalinpenn skal du straks oppsøke lege. Ved en alvorlig allergisk reaksjon anbefales det også at du følges opp av helsepersonell seks uker etter stikket4.

Slik forebygger du vepsestikk

· Opptre rolig i nærheten av veps og bier. Hvis du vifter med armer og bein blir insektene skremt og kan stikke1.

· Sprut gjerne vann på innpåslitne insekter. Da tror de at det regner og vil søke ly1.

· Mat og søte drikker er insektsmagneter. Dekk derfor til maten dersom du skal spise utendørs, og drikk av gjennomsiktige glass4.

· Insektnetting foran vinduet holder smådyr og insekter unna soverommet4.

· Unngå bruk av parfyme med søt blomsterduft1.

· Bruk heller lyse klær fremfor fargerike og blomstrede tøy som tiltrekker seg bier og veps1.

· Vær forberedt med nødvendige medisiner dersom du er utsatt for allergiske reaksjoner. Snakk også med fastlegen om hvordan du skal handle dersom du blir stukket.

 

Referanseliste 
1 LHL Astma og allergi, https://www.lhl.no/allergi-overfor-veps-og-bie/
2 NHI, Norsk Helseinformatikk, https://nhi.no//allergi-mot-insektgift/ 
3 NHI, Norsk Helseinformatikk, https://nhi.no/forstehjelp/allergi/allergi-akutt-alvorlig/
4 NAAF, Norges Astma- og Allergiforbund, https://www.naaf.no/aktuelt/nyhetsarkiv/veps-og-bier/