Luftrensere og luftfuktere – Lindring av allergi
Luftrensere og luftfuktere

Luftrensere og luftfuktere kan lindre allergi

God luft innendørs er viktig - ikke minst hvis du har astma eller allergi. Først og fremst skal man selvsagt passe på å ha god ventilasjon og forsøke å fjerne det som irriterer, men i visse tilfeller kan det også hjelpe å ha en luftrenser eller luftfukter i huset. 

Når man snakker om luftforurensning, tenker man gjerne på fabrikker og avgasser fra biler i utemiljøet. Men i realiteten er det som oftest i våre egne hjem at luften er verst. Dårlig ventilasjon innebærer at pollen, støv, røyk, midd, kjemikalier, pelsdyrallergener, parfyme, rengjøringsmidler og andre irriterende stoffer ikke luftes ut, men blir værende i huset. Utsettes man for dårlig luft innendørs gjennom lang tid, kan det føre til astma og allergi, og for den som allerede er syk kan symptomene forverres. For en del allergikere kan en luftrenser som filtrerer bort partikler og forurensninger gjøre hverdagen litt mer behagelig når sykdommen er som verst.

Ulike typer luftrensere

Det finnes mange typer luftrensere som er utformet for bruk i hjemmet, og hvilken som passer best kommer an på hvilket stoff du ønsker å bli kvitt. Før du kjøper en luftrenser, er det også viktig å tenke på i hvilket rom den skal stå. Visse luftrensere kan lage en del støy, og passer kanskje derfor ikke så bra på soverommet.

I tradisjonelle mekaniske luftrensere drives inneluften gjennom flere ulike filtre ved hjelp av en vifte. I tillegg til et kullfilter, har luftrenseren vanligvis også et såkalt HEPA-filter som fanger opp partikler i luften. Filtrene bør byttes ut jevnlig, ettersom luftfiltrasjonen blir dårligere desto flere partikler som samles. Mekaniske luftrensere fungerer bra for å fange opp pelsdyrallergener, støvmidd, mugg, bakterier og røyk. Andre luftrensere benytter UV-lys, negative ioner, ozon eller fotoplasma for å ta bort forurensningene, og i en del systemer kombineres flere av teknikkene. 

Snakk gjerne med legen din om hvilken type luftrenser som kan passe dine behov best. Norges Astma- og Allergiforbund har oversikt over anbefalte luftrensere for allergikere og astmatikere. Men husk på at en luftrenser ikke kan erstatte rengjøringen eller behandlingen med adekvate legemidler. Én måte å forebygge plager fra hjemmemiljøet på er å velge bort heldekkende matter og unngå støvfeller, ettersom støv kan irritere luftveiene og inneholde allergifremkallende stoffer. Forsøk å holde alle overflater åpne og lettstelte, og velg lett vaskbare tekstiler. Sentralstøvsuger eller en støvsuger med HEPA-filter kan også være et godt alternativ, fordi de forhindrer at partikler spres i luften.

Luftfuktere

På vinteren er luften i huset tørrere, noe som kan føre til at man kjenner seg tørr i nesen, halsen og på huden. Og har man astma, kan det innebære at symptomene blir verre enn til vanlig. En luftfukter gjør at luften blir fuktigere og lettere å puste i for en person med astma eller allergi, særlig hvis man er forkjølt eller har en annen luftveisinfeksjon.

Hvis du benytter en luftfukter, er det lurt å passe på luftfuktigheten med et hygrometer. Om lufttilførselen blir for høy, kan det nemlig være gunstig for midd, bakterier og mugg i huset, noe som i sin tur kan forårsake eller forverre allergiske symptomer. Det er også viktig å bytte vannet ofte og passe på at alle filtre i luftfukteren er rene, ellers kan bakterier og mugg til og med begynne å gro i selve luftfukteren. Damp fra en skitten luftfukter kan gi astma- og allergiplager, i tillegg til forkjølelseslignende symptomer og lungeinfeksjoner også hos friske personer. 

Kilder:

http://www.luftrenare-luftrening.se/

http://www.lfs-web.se/luftrening.htm

http://www.viivilla.se/Bygg/AMiljo/Allergisakra-hemmet-42276

http://www.aafa.org/display.cfm?id=8&sub=16&cont=37

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022