Amme med allergi
Amme med allergi

Amming og behandling av allergi

Ammer du? De fleste allergimedisiner kan brukes av ammende

Hvis du har allergi og vil amme, undrer du kanskje på om det er noe spesielt du må tenke på. Det er helt naturlig. Da kan det være skjønt å vite at amming og behandling av allergi i de aller fleste tilfeller ikke fører til problemer og at du kan fortsette å ta din medisin som vanlig. Til og med i de tilfellene der legemiddelet føres over til brystmelken, er konsentrasjonen i de fleste tilfeller så lav at risikoen for det nyfødte barnet er veldig liten. 

I Norge anbefales det å amme i seks måneder, og det gjelder også hvis du tar medisin mot  allergi. Amming har mange fordeler og kan beskytte barnet mot luftveisinfeksjoner, astma, eksem og kumelkallergi de første leveårene. 

Amming og allergi

Det viktig at du får riktig behandling, også dersom du ammer. Ved bruk av reseptfrie nesesprayer, øyedråper eller allergitabletter, kan du i de aller fleste tilfeller fortsette å ta medisinen din som vanlig. Tidligere ble først og fremst eldre antihistamintabletter anbefalt til ammende, men ulempen med disse er at de ofte forårsaker trøtthet. Til tross for at de nyere preparatene ikke er blitt testet like lenge, anses risikoen for barnet å være svært liten. Du må gjerne ta kontakt med legen din hvis du er usikker på hva som gjelder. Legen kan også skrive ut sterkere medisiner hvis de reseptfrie ikke hjelper. Kortisontabletter og kortisonsprøyter blir dog ikke benyttet til ammende hvis det ikke er spesielle grunner til det. 

Hvis du har allergisk eksem, kan du fortsette å bruke kortisonsalve og UVB-lysbehandling når du ammer. PUVA-lysbehandling anbefales derimot ikke. Unngå også kremer med kalcineurinhemmere og behandlinger med tjære og naturmidler, ettersom det ikke finnes tilstrekkelig med studier om hvordan disse påvirker brystmelken. Eksem rundt eller på brystvorten kan forståelig nok være spesielt plagsomt. Bruk i så tilfelle mykgjørere eller svak til mellomsterk kortisonsalve etter at barnet har ammet, og vær nøye med å vaske bort rester etter salve med litt brystmelk før du ammer neste gang. Det er viktig å behandle eksem på brystvorten slik at du kan fortsette å amme.

Fordeler for barnet

For barnet er amming positivt av flere årsaker. Studier har vist at amming i seks måneder kan redusere risikoen for astma og astmasymptomer hos barn opp til fireårsalderen. Dette skyldes   at amming beskytter mot infeksjoner, hvilket i sin tur reduserer risikoen for såkalt forkjølelsesastma hos små barn. Til og med delvis amming kan til en viss grad beskytte mot tidlige astmaproblemer hos barnet.

Amming kan også redusere risikoen for eksem, først og fremst hos barn med allergiske foreldre, samt kumelkallergi. Derimot har man ikke kunnet bevise at amming beskytter mot andre typer allergi. 

Kilder:

http://www.lio.se/PM-medicinska-o-vardadm/PM-dokument/Barn--och-Kvinnocentrum/Barn--och-ungdomsklinikerna-i-Ostergotland/Lansovergripande-Medicinska-PM/Astma-allergi-Information/

http://www.netdoktor.se/astma-allergi/fraga-doktorn/pollenallergi-och-amning-loratadin-43268/

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer---listan/Allergisk-rinit-snuva/

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?a=52701&d=21410&l=sv

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020