Korona, forkjølelse eller allergi | Allergiguiden
Korona forkjolelse eller luftveisallergi?

Korona, forkjølelse eller luftveisallergi?

Symptomene på korona, forkjølelse og luftveisallergi kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre.1,2 Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.

I tillegg til at koronaviruset sirkulerer i samfunnet, plages én av tre nordmenn jevnlig av allergisymptomer. Når symptomene også kan skyldes en vanlig forkjølelse kan det fort skape forvirring.1

– Alle tre tilstandene kan gi tett eller rennende nese, endring i luktesans, hoste og redusert allmenntilstand. Allergi gir i større grad kløe i øynene, og det er sjelden man får feber med allergi, men ellers er det mye som er likt, sier øre-nese-hals spesialist ved Aleris Frogner, Lill Karin Bondø. 

Typiske symptomer  

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en oversikt over de typiske symptomene ved korona og allergi.1 Denne kan være til hjelp for å skille tilstandene fra hverandre.


Tabellen er hentet fra FHI.

Viktig å teste seg for korona
Det viktigste er å først finne ut om du har korona eller ikke.2 Har du noen av koronasymptomene bør du alltid teste deg.4 Bondø oppfordrer også allergikere til å teste seg når man kjenner symptomer, for å være på den sikre siden.  

– Mange med allergi kjenner allergien sin, og hvis du opplever at medisinene lindrer symptomene kan du være ganske sikker på at det skyldes allergi. Noen ganger, for eksempel i begynnelsen av pollensesongen, kan det likevel være vanskelig å vite hva plagene skyldes, sier Bondø.

Ifølge FHI bør også fullvaksinerte teste seg om man får symptomer. Vaksinen gir god beskytte mot korona, men er ingen garanti.5  

– Siden vi nå er i en situasjon med pandemi bør du være ekstra forsiktig. Får du symptomer fra luftveiene bør du alltid holde deg hjemme, og teste deg. Det er lav terskel for å ta koronatest, sier Bondø.

Forkjølelse eller luftveisallergi?
Dersom koronatesten er negativ og symptomene vedvarer, anbefaler spesialisten å oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling.

– Det er lett å tro at symptomene du opplever er en vanlig forkjølelse, og mange bruker flere år på å få en allergidiagnose. Hos legen kan en blodprøve eller en prikktestgi svar på om du er allergisk, og hva du reagerer på. Det kan også hende du har en underbehandlet allergi, og at en annen medisin vil kunne gi bedre kontroll over symptomene, sier Bondø, og legger til:

– Noen kan få bivirkninger og bli uopplagt av medisinen sin, og kan derfor ha fordel av å bytte.

Les også: Forskjell på forkjølelse og allergi?

Hun anbefaler allergikere å ta medisiner fast, så lenge man blir eksponert for det man er allergisk mot, fremfor å ta medisiner av og til når symptomene er som verst.

– Allergikere som er mye plaget av symptomer bør også prøve å unngå kontakt med det man reagerer på så godt det lar seg gjøre. Er du allergisk mot pollen kan det innebære å holde seg inne på dager med mye pollenspredning, skifte ofte på sengen, samt skifte klær, vaske ansiktet og håret når du har vært ute. Reagerer du på husstøvmidd er det viktig å støvsuge ofte, råder Bondø.  

Hun legger også til at mange er allergiske mot kjæledyr som for eksempel hund, hest og katt, og at der beste rådet for å unngå symptomer er å holde seg unna dyret du reagerer på.

Les også: Gode råd for en allergivennlig sommer

Allergikere kan bli misforstått
Koronapandemien kan gjøre at enkelte med sykdommer som gir luftveisplager opplever å bli stigmatisert.6 Legen mener det er viktig at vi er rause med hverandre i en vanskelig tid.

– Det er ikke så lett å komme på jobb eller være i andre sosiale settinger med allergisymptomer. Symptomer som blanke øyne, trøtthet, nysing og hostekuler kan fort gjøre at man får noen blikk, og mange føler de burde holdt seg hjemme. Her tror jeg det er viktig å være åpen med de rundt deg om luftveisallergien, sier Bondø.

I noen situasjoner kan det imidlertid være vanskeligere å fortelle omverden at du har allergi eller andre sykdommer fra luftveiene. For å unngå at andre rundt deg blir engstelige har Norges Astma- og Allergiforbund produsert egne buttons hvor det står «Jeg har pollenallergi», «Jeg har astma» eller «Jeg har kols».6,7 Det kan bidra til å forhindre misforståelser.7

Bondø anbefaler også å ta opp problemene med legen.

– Kanskje finnes det andre behandlingsmetoder som gir bedre kontroll over symptomene? Det finnes god hjelp å få, avslutter hun.

Referanser:

1- Folkehelseinstituttet, Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet av koronavirus?, sist oppdatert 21.12.2021

2- Apotek1, Koronavirus, influensa, forkjølelse eller allergi?, publisert mai 2021

3- Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne Allergiguide, august 2020

4- Helsenorge, Testing, symptomer og nærkontakter, sist oppdatert 22.12.2021

5- Folkehelseinstituttet, Råd og regler for deg som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19, sist oppdatert 20.12.21

6- Norges Astma- og Allergiforbund, Pollenallergi eller korona?, sist oppdatert 21.07.2021

7- Norges Astma- og Allergiforbund, Buttons for deg med astma, kols eller pollenallergi, sist oppdatert 05.03.2021


mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022