Tett Tett nese | allergiguiden
Tett nese

Tett nese

Tett nese

Spørsmål fra Magne Hansen (71):

Jeg har vært tett i nesen i ca. 5 år. Har vært utredet ved UNN Tromsø flere ganger uten at noen sykdom er konstatert, bortsett fra litt innsnevring i en kanal i det ene neseboret. Har også brukt flere typer nesespray uten særlig hjelp. Jeg mener selv at jeg fikk denne lidelsen med det samme jeg tok vaksine mot svineinfluensa. Min fastlege vil ikke tro at dette er et resultat av vaksinen. Finnes det noen som kan hjelpe meg? Min livskvalitet er blitt dårligere pga. dette. Legen min sier at endel eldre mennesker får slike lidelser, og må leve med dem. Stemmer det?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Meg bekjent er det ingen sammenheng mellom svineinfluensavaksine og nesetetthet.

Men det finnes definitivt muligheter til å åpne tette neser selv om ulike nesesprayer ikke hjelper. Jeg forutsetter at legene på UNN har utelukket at du har en skjev neseskillevegg som eventuelt kan korrigeres. Da kan man prøve å krympe eller fjerne de nederste nesemuslingene på hver side. Dette er en liten operasjon som tar få minutter og gjøres i lokal bedøvelse. Om de gjør det på UNN er jeg usikker på, men jeg mener bestemt det er et privat tilbud om slik kirurgi i Tromsø.

Fastlegen din kan eventuelt henvise deg til en vurdering hos dem eller på UNN.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har drevet med utendørs svømming med våtdrakt siste to sesonger i ferskvann. Omtrent hver gang går nesen tett og forblir det i flere dager. Har ikke vært plaget med allergi tidligere. Kan dette være en allergisk reaksjon? Finnes det andre løsninger enn å slutte å svømme?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Dette er nok ikke noen allergi, men en osmotisk effekt. Pga. forskjell i saltinnhold mellom kroppsvæsker og ferskvann vil slimhinne i nesen absorbere ferskvann. Det gjør at de svulmer opp og du blir tett i nesen, over lang tid. Neseklype kan være et alternativ.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har de 4-5 siste årene vært plaget med ekstremt mye nysing med påfølgende nesetetthet. (Allergimedisin hjelper litt av og til.) Har hatt en laseroperasjon i nesen, noe de mente kunne bidra til mindre tetthet, men ikke mindre nysing. Prikktest på arm viser at jeg ikke er allergisk, så legen mener jeg rett og slett har overfølsomme slimhinner. De kan med andre ord ikke gjøre noe mer for meg.

Går det an å finne ut av dette med utvidede prikktester eller må jeg slå meg til ro med at jeg ikke er allergisk og nyse resten av livet mitt?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Hvis en prikktest er negativ er det 97% sannsynlig at du ikke har laget allergiantistoffer, det vil si at du ikke er allergisk. Jeg vet ikke om det er noen spesielle steder med mye irritanter du plages, eller om du røyker. Generelt er det viktig for personer med plager som deg å prøve og eliminere irritanter i den grad det er mulig. Hjelper ikke det bør du forsøke nesespray med kortison, evt. også i kombinasjon med antihistamin, regelmessig 2 x daglig i 3 mnd. Hjelper det, kan du fortsette. Saltvannskylling 3 x daglig vil også kunne hjelpe.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020