Hva skjer med kroppen ved allergi
Pollenspredning skaper utfordringer for studenter

Pollenspredning skaper utfordringer for studenter

Blogginnlegg studenter
Foto: Allergiguiden

Eksamenstiden nærmer seg på norske læresteder, samtidig er pollensesongen allerede godt i gang. Den kraftige pollenspredningen i vårsesongen skaper utfordringer for så mange som en av tre studenter, som sliter med luftveisallergi¹.  Symptomene kan være så sterke at det er vanskelig å konsentrere seg, og dette i en tid der fokus er ekstra viktig. For en mest mulig symptomfri og tilrettelagt eksamensperiode krever det at du som student tar noen forhåndsregler. Gjør hjemmeleksa og besøk legen i god tid før eksamen, noe som kan sikre deg ekstra tid under eksamen og allergibehandling tilpasset din allergi.  

Eksamen og allergi er en dårlig kombinasjon. En viktig tid der du som student skal vise hva du har lært gjennom et helt semester, men blir utfordret av allergisymptomer som rennende nese, tett nese, nysing og kløende øyne. Symptomene kan være så sterke at det reduser konsentrasjonen og ødelegger for nattesøvnen.

Få en ekstra time på eksamen

Allergiplager anses som så hemmende for konsentrasjonen at man kan få utvidet eksamenstiden med én time. De ulike lærestedene har forskjellig praksis for søknadsfrist, så her gjelder det å være tidlig ute med å kartlegge reglene på din skole. Du må også forberede deg på å måtte levere en legeattest av nyere dato². Tilretteleggingsmuligheter hos noen av de største studieinstitusjonene finner du her.  

Fullt fokus med riktig behandling 

En nylig undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, viser at en av tre studenter blir slappe i vår- og sommersesongen som en konsekvens av luftveisallergi. Videre ser man at en av tre studenter med allergiske plager ikke bruker medisiner. Dette er unødvendig, mener ekspertene. 

Allergisymptomer holder mange allergikere våkne om natten og det påvirker videre konsentrasjon og arbeidskapasiteten i eksamensperioden. En lege vil kunne stille riktig diagnose, og veilede mot en effektiv allergimedisin tilpasset den enkeltes symptomer. Riktig behandling av allergien skal normalt dempe plagene og gi deg bedre forutsetninger for å gjennomføre eksamen. 

– Det er viktig å finne en behandlingsform som virker effektivt, spesielt for en student i eksamensperioden. Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det er helt unødvendig å være plaget da det finnes god hjelp å få. En nesespray som kombinerer antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, gir veldig ofte svært god effekt, sier avdelingsleder ved øre-nese-hals avdelingen ved Sørlandets sykehus, Sverre Steinsvåg.

Allergimedisinen skal benyttes gjennom hele pollensesongen for best mulig effekt. Ikke vent til eksamen nærmer seg, og du begynner i å kjenne på symptomene. Et godt råd er å følge med på pollenvarselet. Spredningen er allerede godt i gang, så her er det ingen tid å miste. Et stadig varmere klima gjør også sitt til at vi må belage oss på flere intense pollensesonger i årene som kommer. Les mer om klimaendringer oker allergiplageneallerginytt her.  

 

1 Kilde – Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, februar 2017

2 Kilde – LHL astma og allergi 

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.