På ferie med allergi | Allergiguiden
På ferie med allergi

På ferie med allergi

På ferie med allergi

Det nærmer seg fellesferie, og mange planlegger noen etterlengtede dager i sydlige strøk. En av tre nordmenn har luftveisallergi1, som krever litt mer planlegging. Et varmere klima gjør at pollenspredningen har en annen syklus utenfor Norge, og ukjente pollenproduserende planter kan by på uforutsette allergiske reaksjoner. Ved å ta noen forholdsregler reduserer du sjansen for at årets høydepunkt ender opp i rennende nese og røde øyne.

Når årets ferietur står for tur, kan det være lurt å forberede seg godt. Sjekk pollenspredningen der du skal feriere, og ta med nødvendige allergimedisiner. På den måten unngår du unødvendige allergisymptomer når du er på reise. Dessuten er ingenting kjedeligere enn å måtte bruke tid på legebesøk og farmasøyter i utlandet, når du heller kan slappe av på stranden. Oppsøk derfor legen i god tid før ferien.

– Trenger du allergimedisiner på ferie, anbefaler vi deg å ta kontakt med lege i god tid før avreise. Husk at man bør ha med medisiner for hele oppholdet, i tillegg til at det kan være lurt å ta medisiner også i forkant av reisen, forteller avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg. 

Hvilke feriesteder er det minst pollen?

Har du pollenallergi kan det være en god idé å velge en destinasjon hvor det er minst mulig pollen i luften. Det er vanligvis mindre pollen ved kysten enn lengre inn i landet, og i områdene rundt Middelhavet finnes det ikke bjørk, så her slipper du å bli eksponert for bjørkepollen.2 Gress er på grunn av sin store utbredelse den planten i Europa som oftest utløser allergi, og blant annet Spania og Sør-Italia har gresspollen i luften hele året. Som gressallergiker kan det derfor være lurt å unngå disse områdene i sommer.2 Beiskambrosia er en plantevekst som er beslektet med burot. Den er kjent for sin hissige pollenproduksjon, og har spredd seg i rekordfart i Europa.3 Da Beiskambrosia ikke har fått fotfeste i Norge ennå, kan planten føre til uventede allergiske symptomer på ferien.

Du kan lese mer om allergi og klimaendringer her.

Norges Astma- og Allergiforbund har samlet en oversikt over pollenvarslingen i store deler av verden. Den gjør det lettere å holde oversikt over spredningen dit du skal, og planlegge medisineringen deretter.4 

På tur med allergimedisinen

Ta alltid med tilstrekkelig allergimedisiner på reise, for å unngå at ferien preges av allergisymptomer som rennende nese, tett nese, nysing, kløe i nesen og irriterte øyne.

For å unngå problemer i sikkerhetskontrollen bør allergimedisinene oppbevares i originalemballasjen og med apotekets etikett. En attest som bekrefter at du bruker denne medisinen, på engelsk fra legen eller apoteket, kan også være nyttig.5

Allergiguidens ferietips:

- Ta kontakt med reiseselskapet eller hotellet du skal bo på for å kartlegge forholdene, og for å høre hvor godt de eventuelt kan tilrettelegge. Du kan blant annet undersøke om hotellet er røykfritt.6

- SAS, Widerøe og Norwegian har åpnet opp for en såkalt allergibillett. I prinsippet betyr det at dersom du kjøper en allergibillett er ingen dyr tillatt i kabinen etter at billetten din er kjøpt. Her gjelder «førstemann til mølla»-prinsippet. Booker en reisende med dyr før deg, må du reise på eget ansvar, eller vente på neste flyvning, hvor det ikke allerede er akseptert kjæledyr i kabinen.7

- Styr unna hoteller med vegg-til-vegg-teppe, da disse samler opp mye støv som kan irritere luftveiene.8

- Vær forberedt på at du kan oppleve kryssreaksjoner, særlig når du spiser rå frukt og grønnsaker. Les mer om kryssreaksjoner her.

- Solbriller beskytter både mot sol og pollenstøv.9

Referanser

  1. Landsdekkende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov i 2017
  2. Helsenett, Pollensesongen i Europa, sist oppdatert 09.02.2022
  3. Lommelegen, Ragweed kan komme til Norge. Dette bør pollenallergikere vite, sist oppdatert 08.05.2020
  4. Norges Astma- og Allergiforbund, Pollen og ferie, sist oppdatert 30.05.2022
  5. Norges Astma- og Allergiforbund, Medisiner med på reisen, sist    oppdatert 05.07.2019
  6. Norges Astma- og Allergiforbund, Hotellbestilling, sist oppdatert 22.06.2017
  7. Norges Astma- og Allergiforbund, Allergibillett, sist oppdatert 22.06.2017
  8. FHI, Teppegulv - skadelig for inneklima og helse?, sist oppdatert 18.07.2021
  9. Norges Astma- og Allergiforbund, Pollen og uteaktiviteter, sist oppdatert 14.07.2021

    NON-2022-8738 | 06/2022

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022