Rekordvarm januar gir tidlig pollensesong | Allergiguiden
Rekordvarm januar gir tidlig pollensesong

Rekordvarm januar gir tidlig pollensesong

Rekordvarm januar gir tidlig pollensesong

Det har vært en usedvanlig varm start på det nye året. Ifølge Meteorologisk institutt har hele ni av landets fylker målt sin varmeste januar noensinne.1 Det har ført til at pollenspredningen er godt i gang - én måned tidligere enn normalt.2

Med gjennomsnittstemperaturer opp mot seks grader enkelte steder i landet vil januar 2020 neppe bli husket som en typisk norsk vintermåned.1 Mildværet gjør også at pollenproduserende trær har våknet til live og begynt å blomstre tidligere enn vanlig.2

– 14. januar startet Norges Astma- og Allergiforbund den årlige målingen av pollenspredningen, og 17. januar viste varslingen at spredningen av or allerede var i gang på Vestlandet. Dette er noe av det tidligste vi noen gang har målt, og over en måned tidligere enn hva snittet har ligget på de siste årene, forklarer seniorforsker på NTNU og pollenanalytiker i NAAF, Hallvard Ramfjord.

Hallvard Ramfjord Foto Per Harald Olsen

Han legger til at også de andre pollentypene vil begynne å blomstre tidligere som følge av mildværet, men at startskuddet for blomstringen av bjørk og gress ikke påvirkes like mye av temperaturene.

Se pollenvarslingen her.

Start behandlingen nå

I tillegg til or er hassel den pollentypen som blomstrer tidligst, og det er normalt vestlendingene, tett etterfulgt av sørlendingene og folk i Midt-Norge som merker spredningen først.2 Er du allergisk mot or eller hassel bør du starte opp behandlingen så fort som mulig.2

– På pollenvarslingen kan du holde oversikt over spredningen av de ulike pollentypene der du bor. Det gjør det lettere å planlegge behandlingen, sier Ramfjord.

For best mulig effekt anbefales det at du begynner med medisiner en uke før pollenspredningen begynner.2 Medisiner skal videre brukes fast gjennom hele den aktuelle sesongen.3 Legen kan hjelpe deg med riktig behandling tilpasset dine symptomer.

Les også: Ta styring på allergibehandlingen

Klimaendringer gir mer allergi

Selv om de varme temperaturene i januar har vært utenfor normalen, mener ekspertene at klimaendringer vil føre til en lengre og kraftigere pollensesong også i fremtiden.1,4

– Det er naturlige svingninger fra år til år. Enkelte vintre er milde og andre er kaldere. Samtidig ser vi at milde vintre skjer oftere enn før. Antall vinterdager blir færre og vekstsesongen lengre. Statistikken for pollensesongen endrer seg i takt med dette, forklarer Ketil Tunheim, forsker ved Meteorologisk institutt.

Ramfjord bekrefter utviklingen, og sier det har vært en markant endring de siste 30 årene.

– Nå snakker man om at pollensesongen i snitt starter flere uker tidligere enn da vi startet med pollenvarslingen på 1980-tallet. Slike tendenser ser vi over hele landet.

Et varmere klima fører også til at flere pollenproduserende planter slår rot i Norge.4 Ragweed, eller beiskambrosia som den heter på norsk, frigjør en av de mest allergibærende pollentypene i verden og kan virke sterkt allergifremkallende.4,5 Planten har allerede slått rot i Sør-Sverige, og med et varmere klima kan den også komme til Norge.5 Planten blomstrer helt ut i september, noe som kan forlenge pollensesongen for mange allergikere.4

– Vi ser også at det har vært en dobling av bjørkeskogen i Norge de siste tiårene. Dette skyldes både mindre avskoging og et varmere klima. Når temperaturene stiger, ser vi at tregrensen flyttes oppover. Det gjør at fjellområder, som tidligere var en frisone for pollenallergikere, nå kan være preget av pollenspredning, sier Ramfjord.

Les også:  Klimaendringer øker allergiplagene

Hvordan blir pollensesongen 2020?

Også i fjor startet pollensesongen to uker tidligere enn vanlig, og grunnet den varme sommeren i 2018 hadde bjørk, or og hassel bygget opp store pollenlagre, noe som resulterte i en kraftig pollenspredning.6 Ramfjord forklarer at dette kan ha en positiv effekt på årets sesong.

– Trærne må normalt ha en hvileperiode etter et år med kraftig pollenproduksjon, og det er sjeldent vi opplever to år på rad med så mye pollen.

Han legger også til at pollenspredningen er væravhenging.

– Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom hvor mye pollen som produseres og hvor mye som spres. Er det mye regn vil det rense luften for pollen, men blir det varmt og fint fremover, vil det gjøre at pollenet spres effektivt, avslutter Ramfjord.

Les også:  Dette er pollentypene du reagerer på

Referanser:

1. Meteorologisk institutt, Rekordvarm januar i ni fylker, sist oppdatert 03.02.2020
2. Norges Astma- og Allergiforbund, Pollenvarsel for 2020 i gang, sist oppdatert 24.02.2020
3. LHL Astma og allergi, Pollenallergi, sist oppdatert 14.02.2020
4. Forskning.no, Flere plages av pollenallergi, publisert 11.07.2016
5. Norges Astma- og Allergiforbund, Verdens ragweed-dag 27. juni, sist oppdatert 21.09.2016
6. Forskning.no, Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig, publisert 19.02.2019

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  17.02.2020