Finnes det allergivennlige kjæledyr?

Det antas at rundt 15 prosent av befolkningen er allergiske mot pelsdyr¹. Det beste du kan gjøre for å redusere symptomene er å unngå eksponering². Likevel viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden at en av tre med dyreallergi selv har en firbent venn³.

Har du dyreallergi er det ikke selve pelsen som forårsaker reaksjoner, men allergener (proteiner) i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin1. Dette er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når det pustes inn eller kommer i direkte kontakt med huden4. Allergener fester seg til klær, møbler og sprekker i gulv, noe som gjør at irritanter vil være umulig å unngå dersom du har et kjæledyr i hjemmet4.

Typiske symptomer

Typiske symptomer kan være luftveisplager som tett eller rennende nese, nysing, kløende og rennende øyne, eller hudirritasjoner som kløende utslett eller forverring av eksem4. Det er allergi mot hund og katt som er mest vanlig5, men allergier mot andre dyr som hest, marsvin, kanin og hamster er også utbredt1.  

Finnes det allergivennlige kjæledyr?

De fleste kjæledyr vil kunne føre til allergi1. Det inkluderer også hårløse katter og hunder4, minigriser og mus1. Også små dyr som midd, mygglarver og kakerlakker kan forårsake allergiske symptomer1.

Mange hundeoppdrettere skilter med allergivennlige hunderaser, men også hunder som røyter lite eller er helt uten pels avgir allergener fra flass, urin og spytt. Derfor er det dessverre ingen hunde- eller katteraser som er allergivennlige4. Noen kan tåle enkelte raser bedre enn andre, fordi det er forskjell på hvilke og hvor mye allergener de ulike rasene avgir, men alle hunder og katter produserer irritanter uavhengig av størrelse og pels1.

De eneste dyrene som kan regnes som allergivennlige er akvariefisk, og krypdyr som for eksempel skilpadde1. Det har tidligere vært forbudt å importere krypdyr til Norge, men i 2017 ble forbudet opphevet for 19 forskjellige reptilarter. Du kan lese mer om hvilke reptiler som er godkjent for dyrehold på Mattilsynets nettsider.  

Behandling

Det beste du kan gjøre dersom du er allergisk mot kjæledyr er å unngå eksponering6. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av Allergiguiden at en av tre med dyreallergi selv har et kjæledyr3. Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, råder allergikere til å tenke seg godt om.

– Vedvarende eksponering for irritanter i hjemmet kan føre til en forverring av allergisymptomene, og økt risiko for astma. Selv lave nivåer av dyreallergener kan utløse allergiske symptomer, derfor er den mest effektive behandlingen å unngå det allergifremkallende dyret, forklarer Steinsvåg. 

Det kan være vanskelig å kvitte seg med kjæledyret sitt dersom noen i familien blir allergiske. Derfor kan det være lurt å ta en prikketest eller blodprøve for å undersøke om man har produsert allergiantistoffer mot hund, katt eller hest, uten å ha fått allergiske symptomer. Har du dannet slike antistoffer vil du ikke nødvendigvis bli allergisk, men du er disponert for å bli det i fremtiden1. En prikketest eller blodprøve kan du ta hos fastlegen eller en allergispesialist7.

Les også: Hva er forskjellen på allergi og overfølsomhet? 

Slik reduserer du eksponeringen

Dersom du er allergisk bør du først og fremst unngå å skaffe deg et kjæledyr1, men for enkelte som allerede har et kjæledyr kan det være vanskelig å gi avkall på sitt hårete familiemedlem. Dersom du er allergisk og velger å leve med dyret til tross for allergien, er det noen tiltak du kan gjøre for å redusere eksponeringen mot irritanter:  

  • Dyrehår og andre irritanter legger seg på overflater og fester seg til tekstiler4. Hyppig støvsuging og vasking er derfor lurt8.
  • Unngå direkte kontakt med kjæledyret8.
  • Ikke ha kjæledyret på soverommet eller i sofaen. Din firbente venn bør ha sin egen faste plass, og helst oppholde seg i en begrenset del av huset8.
  • Vask hendene dine dersom du kommer i kontakt med dyret9.   

Oppsøk lege

Allergener fra dyr kan forekomme overalt fordi personer som har vært i kontakt med dyret tar med seg allergener i klær og hår4. Dette inkluderer også steder vi oppholder oss mye som på skolen, barnehagen og arbeidsplassen. Steinsvåg råder allergikere til å bruke allergimedisiner, så lenge man eksponeres for allergener man ikke tåler. 

– En ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma over tid. Det er derfor viktig å stille riktig diagnose hos legen og bli foreskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer, sier 
Steinsvåg før han avslutter: 

– Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det finnes god hjelp å få. Veldig ofte gir en kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt.

 

Referanser:

 Norges Astma- og Allergiforbund, Dyreallergi, sist revidert 18.10.2017

 Store medisinske leksikon, dyrehårsallergi, sist revidert 14.12.2017

3  - Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist revidert 23.06.2017

4 – LHL Astma og allergi, Pelsdyrallergi

5 – Store medisinske leksikon, Allergi, sist revidert 20.02.2018

6 – Folkehelseinstituttet, Kjæledyr, dyreallergener og allergirisiko, sist revidert 13.06.2016

7 – LHL Astma og allergi, Allergitester og diagnose, sist revidert 09.12.2015

8 – Lommelegen, Allergi for hund, katt eller andre dyr, sist revidert 10.02.2017

9 – Nettdoktor, allergisk mot kjæledyr, sist revidert 2015

 

 

skrevet av Allergiguiden