Histamin og antihistamin | Allergiguiden
Histamin og antihistamin

Antihistamin

Antihistaminer finnes både i tabletter, nesespray og øyedråper1, og er ofte det legemiddelet som først testes ut ved milde og kortvarige allergiske plager. Antihistaminer kan hjelpe mot mange typer allergi, blant annet pollen, pelsdyr, midd, kulde, muggsopp og visse matvarer.
Antihistaminer kan hjelpe mot mange typer allergi, blant annet pollen, pelsdyr, midd, kulde, muggsopp og visse matvarer

Antihistamintabletter finnes både reseptfritt på apoteket og reseptbelagt skrives ut på resept av lege. Selv om antihistamintabletter vanligvis er effektive ved allergi, er det ikke sikkert at de hjelper mot alle dine symptomer.  Kontakt lege dersom symptomene vedvarer og du ikke har tilstrekkelig effekt av din behandling.

Hvordan fungerer histamin og antihistamin?

Histamin er et nitrogenholdig stoff (amin) som finnes lagret i de fleste vev, særlig i underhuden, langs tarmene, i luftveiene og i en bestemt type hvite blodceller. Histamin frigjøres ved allergiske reaksjoner, som matallergihøysnueastma og elveblest2. Når kroppen kommer i kontakt med et stoff den ikke tåler, for eksempel når pollen virvler omkring i luften og setter seg fast i nesens og øyets slimhinner, frigjøres histamin fra spesielle mastceller eller "allergiceller" i slimhinnene2. Histaminet gjør at blodkarene utvider seg og slimhinnen hovner opp. Øynene begynner å renne og klø og nesen renner og klør. Histaminet kan også føre til at man får elveblest eller at luftveiene trekker seg sammen, noe som også kan føre til astmasymptomer. 

Antihistaminer søker å blokkere histamineffekten og motvirker således effektivt rennende nese, kløe og nysing, samt plager i øyne og svelg. Mange opplever imidlertid at de har liten effekt på nesetetthet3.   

Bivirkninger av antihistaminer

Antihistaminer har få bivirkninger, men såkalte førstegenerasjons antihistaminer kan iblant forårsake trøtthet, døsighet og hodepine4.  

Hvis du får bivirkninger eller ikke blir fri for plager når du tar antihistaminer, er det viktig at du snakker med legen om andre alternativer.

Histamin i mat

Histamin finnes i visse matvarer. Hvis du spiser matvarer med høyt innhold av histamin, kan du få akutte symptomer på intoleranse5. Stoffenes virkning kan forsterkes, hvis du samtidig drikker alkohol eller tar bestemte former for medisin. Histamin og andre biogene aminer kan forekomme i forhøyede mengder i f.eks. rødvin, ost, spekepølse og surmelksprodukter, samt i noen fisk og fiskevarer, f.eks. tunfisk, makrell med flere5. Derfor er det viktig å oppbevare slik fisk kaldt.

Histaminintoleranse kan gi en brennende fornemmelse især på tungen, men også på leppene og i svelget, når du spiser dem5. Det kan også komme blærer på tunge og lepper. Hvis du opplever det, skal du spytte ut maten og la være å spise resten. Histaminintoleranse viser seg fra få minutter etter at den histaminholdige matvaren er spist. Varigheten av virkningen er normalt kort - få timer5. Andre symptomer på intoleranse med histamin kan være rødme i ansiktet og på hals og bryst, hodepine, kvalme, oppkast, magesmerter, oppsvulmede lepper og feber.

Referanser

1.    Store medisinske leksikon, antihistaminer, sist oppdatert 19.02.2018

2.    Store medisinske leksikon, histamin, sist oppdatert 20. februar 2018

3.    Norges Astma- og Allergiforbund, Undersøkelse og behandling, sist oppdatert 20.10.2016

4.    Norsk legemiddelhåndbok, T9.1  Histamin H1‑antagonister, publisert 26.02.2016

5.    Privat Medisinsk Laboratorium, Histaminintoleranse

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022