Nesespray mot allergi | Allergiguiden
Nesespray mot allergi

Tett og rennende nese på grunn av allergi? Da kan nesespray hjelpe

Hvis nesen kjennes tett eller renner på grunn av allergi, kan nesespray redusere symptomene

Hvis nesen kjennes tett eller renner på grunn av allergi, kan nesespray redusere symptomene. Det finnes flere ulike typer nesespray og disse hjelper hvis symptomene er midlertidige og milde. Ved mer alvorlige symptomer er nesespray i mange tilfeller ikke nok, og det er da viktig at du tar kontakt med legen din for å få en mer effektiv behandling. Det er viktig at du forteller legen hvordan symptomene påvirker deg, hva du har prøvd av medisiner og hvordan de har fungert. Målet er at allergien ikke skal gå ut over livskvaliteten din.

Ved bruk av nesespray er det viktig med riktig sprayteknikk. De fleste tenker ikke over at det er en spesiell teknikk for bruk av nesespray, men følger du brukerveiledningen får du best effekt av nesesprayen og reduserer risikoen for bivirkninger. 

Spray riktig

Last ned instruksjoner for sprayteknikk! 

Avhengig av nesespray?

Er du klar over at det finnes ulike typer nesespray? Hvis du vet at din snue og tette nese skyldes allergi, er det viktig at du velger rett behandling. Mange bruker gjerne vanlig forkjølelsesnesespray, som virker ved å redusere hevelsen i nesen ved å trekke sammen blodkarene. Den har ingen effekt på selve allergien1. Denne typen nesespray skal ikke brukes i mer enn 10 dager i strekk3, og bruker man dem for lenge, vil blodkarene forsøke å motvirke effekten og snarere utvide seg. Dette vil medføre en motsatt effekt3 som kan føre til en ond sirkel som gjør at man blir avhengig av nesespray3. Hvis du har gått lenge med symptomer og er usikker på om du er allergisk eller om det er noe annet som forårsaker plagene, skal du kontakte legen for en utredning.

Uansett hva det er som forårsaker snuen din, kan det være verdt å prøve en neseskylling med en enkel saltvannsoppløsning i tillegg til annen behandling. Når man skyller nesen, spyles pollen, bakterier og andre irriterende stoffer ut, og mange opplever at plagene lindres. Neseskylling erstatter dog ikke annen behandling, men kan være et supplement for å oppnå best mulig resultat.

Referanser

1.    Norges Astma- og Allergiforbund, Undersøkelse og behandling, sist oppdatert 20.10.2016

2.    Norsk Helseinformatikk, Allergisk nesetetthet og høysnue, sist revidert 28.06.2016

3.    Norsk Helseinformatikk, Nesespray og avhengighet, Publisert: 16.04.2012

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du kan være allergisk.

Ta testen her!

Flg oss p Facebook

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  29.09.2022