Ingar Koren om Godt inneklima og effektive medisiner som reduserer allergiplagene på allergiguiden.no
© Foto: iStock

Godt inneklima og effektive medisiner reduserer allergiplagene

Det er viktig å ta noen forhåndsregler når man plages med allergi. Det kan både redusere allergiplagene dine og gi deg bedre livskvalitet. Vår ambassadør Ingar Koren er selv plaget av allergi, og da spesielt overfor gresspollen og katt. Nedenfor deler han noen av sine beste råd for en mer allergivennlig hverdag.

Hvilke råd vil du gi til andre med allergi i hverdagen?

Hygiene: Det er mange tiltak du kan gjøre for å redusere dine allergiske symptomer. Blant annet er det viktig å være ekstra påpasselig med hygiene, så vask hender og ansikt ofte. Allergener blir ofte sittende i håret, derfor er det lurt å dusje eller skylle håret godt før du legger deg. Dette hjelper for meg, og jeg sover bedre om natten.  

Inneklima: Også i hjemmet bør du være ekstra nøye med renhold, da det er viktig med et godt inneklima. Under pollensesongen legger jeg gjerne inn et «ekstra gir» når det gjelder vask og støvsuging inne. Det reduserer pollenstøvet. På de verste dagene holder jeg også vinduene lukket da åpne vinduer er som å «be om bråk» for en pollenallergiker.   

Oppussing og byggestøv: Skal du pusse opp, må du passe på at du ikke utsettes for byggestøv fra arbeidet eller kjemisk avgassing fra maling eller inventar – bruk derfor alltid maske. Jeg opplevde en gang å få en sterk allergisk reaksjon etter å ha blitt eksponert for byggestøv da noen håndverkere pusset opp i et kjellerrom. Da var en god nesespray min redning og jeg fikk raskt symptomlindring.

Ta naturen gjerne inn, men vær varsom: Du bør også være påpasselig med hva du tar med deg inn i huset. Har man for eksempel hentet kvister til fastelavn bør man vaske kvistene godt, og la de ligge isolert et døgn før du bruker de som pynt. Det samme gjelder også juletre og andre gjenstander fra naturen som man typisk tar med seg inn i huset.

Hvilke råd har du til behandling av allergi?
Gå til lege, og ta en allergitest. Da får du stilt riktig diagnose, og du får svar på hva du reagerer på. Legen kan hjelpe deg med riktig behandling tilpasset dine symptomer. Samtidig unngår du å bruke tid og penger på medisiner som kanskje ikke hjelper. Det har funket svært godt for meg. Når du vet hva du reagerer på bør du unngå så godt det lar seg gjøre å komme i kontakt med de ulike allergenene – det er mitt aller beste tips, selv om det kanskje ikke alltid er så lett. Lykke til!  

skrevet av Ingar Koren