Hanne Granhus om hvordan pollenallergien utfordrer ferieidyllen på allergiguiden

Når pollenallergien utfordrer ferieidyllen

Sommertid og naturopplevelser assosieres med glede og utetid, men for en allergiker kan det også by på utfordringer. I dette innlegget deler allergiambassadør for Allergiguiden, Hanne Granhus, sine opplevelser og erfaringer fra en oppvekst preget av allergi.

Hvordan har allergien påvirket hverdagen din?

Jeg har alltid vært glad i å være ute i naturen, men dette var et stort problem i barndommen. Jeg kan huske at jeg hadde utfordringer da vi hadde natursti på skolen. Natursti var et kjærkomment avbrekk fra skolearbeidet, og jeg likte å være ute i skogen og løse oppgaver. Naturstiene ble lagt til mai eller juni, noe som ble uheldig for meg som hadde allergi mot bjørkepollen og gressarten timotei.

På sommeren var vi på familiebesøk på Vestlandet, på en øy ytterst ute i Sognefjorden. Der hadde vi vårt lille paradis, med vakker og vill natur. Det hjalp for allergiplagene å være nær sjøen, da frisk sjøluft letter på plagene. Men sommeren var også tid for slåttonna, noe som ble en utfordring for meg med min allergi. Jeg forsøkte å bli med på å slå gress, eller å rake - alle skulle jo bidra. Det tok ikke lange stunden før det rant fra øynene og nesen, det klødde, og det snøret seg sammen i halsen min. Jeg kan huske at jeg måtte sitte inne i stua og se fortvilet på hvordan alle de andre var ute og koste seg sammen i det fine sommerværet. Det å hoppe i høyet var spennende og gøy, men det var ikke mange hopp som skulle til før jeg måtte inn og vaske ansiktet. Da endte det gjerne opp med at jeg måtte holde meg inne resten av dagen.

Hva gjør du for å lindre allergisymptomene?

Det er mye en kan gjøre for å lindre allergisymptomene. Jeg er nøye med å vaske hender og ansikt ofte, særlig når pollenspredningen er på topp. Jeg synes også det hjelper å vaske håret før jeg legger meg, samt skifte sengetøy ofte. Det er særlig viktig å holde huset rent dersom du har allergi mot støvmidd. Jeg støvsuger og vasker derfor jevnlig. Min mor var alltid nøye med det da jeg bodde hjemme, og dette er noe jeg har tatt med meg i voksen alder.

Videre er det lurt å ha minst mulig gjenstander inne på soverommet, da unngår du at det samler seg støv som gir deg plager når du sover. Hvis du lufter i pollensesongen, er det smart å gjøre det tidlig på dagen og om kvelden. Da er pollenspredningen på sitt kraftigste. Det finnes pollenfiltre du kan ha i vinduet - dette holder 80 prosent av pollenstøvet ute. Jeg brukte det selv da jeg bodde i Oslo. Dette var effektivt både mot pollen og eksos.

skrevet av Hanne Granhus