Hanne Granhus om Økt kunnskap om allergi gjør hverdagen lettere på allergiguiden
© Foto: iStock

Økt kunnskap om allergi gjør hverdagen lettere

Bli kjent med vår nye ambassadør Hanne Granhus. Hanne er 51 år, og jobber som engelsklærer på en barneskole på Sørlandet. Hun er allergisk mot en rekke pollensorter, støvmidd og midd fra pelsdyr. Hanne har derfor mye erfaring med luftveisallergi, og deler gledelig kunnskapen hun har opparbeidet med oss. Vi skal følge Hanne gjennom tre innlegg på Allergiguiden.

Hvorfor takket du ja til å være allergi-ambassadør?
Jeg takket ja til å være ambassadør for Allergiguiden fordi jeg synes det er en veldig viktig sak. Jeg har selv levd hele livet med allergi og astma, og tror mine erfaringer kan være til nytte for andre.

Da jeg var barn og ungdom var det lite kunnskap om allergi, og det er først i voksen alder jeg har funnet mer informasjon om plagene. Jeg reagerer allergisk på alle pollensorter gjennom hele sesongen: or, hassel, bjørk, timotei og burot, i tillegg til muggsopp som er tilstede hele året. I tillegg er jeg allergisk mot støvmidd og midd fra hund, katt og kanin. 

 

Hvilken hendelse i livet påvirker din allergihverdag mest i dag?
Jeg har også atopisk eksem, som spesielt i barndommen og ungdommen var plagsomt. Eksemet klødde og jeg fikk sprekker i huden som ikke ville gro før jeg fikk salve og plaster på. Dette var meget ubehagelig. Like ille som plagene, var at jeg skjemtes over eksemet. Jeg prøvde å skjule hendene mine. Jeg hadde også eksem i ansiktet, rundt øynene, munnen, i armhasene og knehasene. Selv opplevde jeg dette som lite pent, og eksemen gjorde meg sjenert. Den gang var det lite kunnskap om temaet, og jeg ble faktisk en gang ertet for eksemet der elevene kalte det for skabb. 

 

Hvilke tips har du til andre som sliter med allergi?
Nå i voksen alder forebygger jeg mye ved å smøre meg med krem etter hver gang jeg vasker hendene, og hele kroppen etter å ha dusjet. Når det ikke gror, er det kun kortisonsalve og plaster som hjelper. Jeg er en storforbruker av plaster! 

 

Jeg har det som kalles «anlegg for astma», og har kun hatt noen få mindre alvorlige astmaanfall i hele mitt liv. Jeg startet med håndball da jeg var syv, og fortsatte til jeg var 18 år. Barnelegen min har fortalt meg at dette styrket lungekapasiteten min, noe som gjorde at jeg unngikk å utvikle astmaen ytterligere. Denne styrken har fulgt meg siden, og jeg kan selv med forkjølelse oppleve at legene sier jeg har god lungekapasitet.

 

 

skrevet av Hanne Granhus